Zwanger raken na de pil

Kim Jacobs - 07/07/2017
zwanger raken

Al vanaf mijn vijftiende gebruik ik de anticonceptiepil. Toentertijd gebruikte ik hem niet als voorbehoedsmiddel, maar als hulpmiddel voor een normale menstruatiecyclus. Als puber had ik namelijk een dramatische cyclus. En met dramatisch bedoel ik écht dramatisch… Soms werd ik maandenlang niet ongesteld en tijdens elke menstruatie leek het erop alsof ik zou gaan doodbloeden. Geen enkel merk maandverband of tampons kon mijn ongesteldheid aan. Nadat ik aan de pil ben gegaan, is dit gelukkig allemaal goed gekomen. Ik werd op schema ongesteld en had veel minder last van heftige bloedingen en pijntjes.

Stoppen met de pil

In mei 2015 besloten we dat ik na negen jaar zou stoppen met de pil omdat we graag een kindje wilden. Het stoppen met de pil was ontzettend spannend. Toen ik mijn laatste strip had opgemaakt dacht ik: “daar gaan we!”. Grappig, want enkele dagen later was dit euforische gevoel ineens weg… Op een of andere manier had ik verwacht dat mijn leven compleet zou veranderen na het stoppen met de pil, maar in werkelijkheid veranderde er niets.

Nog steeds niet zwanger

Na drie maanden was ik nog steeds niet zwanger. Hoewel ik dondergoed wist dat dit niet zorgwekkend is – de gemiddelden liggen namelijk veel hoger – was elke ongesteldheid een teleurstelling. Als je iets zo graag wil, lijkt elke menstruatiecyclus een eeuwigheid te duren. Over mijn cyclus gesproken. In het begin van dit artikel vertelde ik dat ik tijdens mijn puberteit ontzettend veel last heb gehad van een onregelmatige menstruatiecyclus. Gelukkig was mijn cyclus op mijn vierentwintigste iets beter. Hij schommelde nog steeds tussen drie en zes weken, maar dit is gelukkig niet zorgelijk. De bekende ovulatie apps waren voor mij wel lichtelijk frustrerend omdat ik geen pijl kon trekken op deze voorspelling. Na vier maanden ben ik gestopt met dit hulpmiddel en heb ik de natuur zijn gang laten gaan.

ovulatie-app-zwanger-raken

Mislukte zwangerschap of rare menstruatie?

In oktober – vijf maanden na het stoppen met de pil – was ik ruim zeven weken niet meer ongesteld geweest. Ik voelde me anders dan anders en wilde graag een zwangerschapstest doen, maar besloot toch nog even te wachten. Enkele dagen later begon ik donkerrood/bruin bloed te verliezen. Dit heeft ongeveer elf dagen aangehouden, daarna werd ik dramatisch heftig ongesteld. Ik zal je de details besparen… Hoewel de verloskundige en ik het niet met zekerheid kunnen zeggen, denken we dat er die maand een mislukte zwangerschap heeft plaatsgevonden.

Zwanger!

Eind november kreeg ik totaal onverwacht last van pijnlijke borsten. In het begin was ik wederom te koppig om een test te doen. Ik dacht: “het zal wel niet zo zijn…”. Toch heb ik op advies van Ilonka op vrijdagavond – vóór het stappen – een zwangerschapstest gedaan. Er verscheen een mini mini mini minuscuul streepje. Ik dacht wederom “het zal wel niet zo zijn” en vertrok naar de stad. Daar aangekomen besloot ik om het deze keer rustig aan te doen… Ik dronk de hele avond cola light en ben op tijd naar huis gegaan. Hoewel ik het niet kon geloven, begon ik toch te vermoeden dat ik zwanger was. Op zondagochtend besloot ik om nog een zwangerschapstest te doen. En daar waren ze… Twee overduidelijke roze streepjes… Ik was zes maanden na het stoppen met de pil zwanger geraakt van onze lieve dochter Mila Sofia.

De rest is geschiedenis…

zwangerschapstest

4 comments

  1. Hè Kim, interessant om te lezen hoe het bij jou is gegaan. Ik (23) zou zelf wel voor een kindje willen gaan, maar mijn man (30) heeft zoiets van nu nog niet. We hebben een koophuis samen en allebei een vaste baan. Je hebt in je blogs weleens verteld dat Roy al vrij snel een gezin zag zitten, maar jij nog niet. Zou je een blog kunnen schrijven over hoe je samen tot een besluit komt? Wanneer ben je er klaar voor?

    Daarnaast was ik wel benieuwd of je toen je het wist het meteen aan je (schoon-)ouders en Ilonka verteld? Of heb je daarmee gewacht tot het minder pril was of 12 weken?

  2. Hi Kim, wat toevallig dat je dit artikel plaatst, net nu! Ik heb woensdag een test gedaan, positief! En dat na 15jr de pil en slechts 1x menstrueren na het stoppen! Direct raak! Uiteraard gingen wij daar ook niet vanuit, maar het is wel heel fijn!
    Pril nog dus duimen en afwachten maar voor nu heerlijk! Geniet van Mila!

  3. Het eerste deel van je verhaal komt zo overeen mijn mijn verhalen behalve dan dat ik ongeveer 3 weken ongesteld was en als ik geluk had 3 dagen niet. Toen ook aan droom gegaan tot mijn 24e. Ook vanwege een kinderwens. Helaasging mijn. Cyclus de andere kant op en werd ik soms 3 maanden niet ongesteld en dan weer ineens na 4 weken. Gelukkig na 1,5 jaar natuurlijk zwanger geworden en nu is ons zoontje alweer 5 maanden oud.
    Ik vind het heerlijk om je video’s te kijken en je blogs te lezen. Ik vind je een fantastische moeder en ik hoop je nog lang te mogen volgen.

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.