Zwanger, baan kwijt, wat nu?

Je kunt je lot niet ontlopen, maar je kunt er wel het beste van maken!

Lange tijd heb ik getwijfeld of ik over dit onderwerp wilde schrijven. Waarom? Omdat het nogal een zware periode was en omdat ik tijd nodig had om alles een plekje te geven. Toch heb ik besloten om mijn verhaal met jullie te delen. Al is het maar om een paar lotgenoten een hart onder de riem te steken.

Zwanger, baan kwijt en gelukkiger dan ooit!

Huisje, boompje, beestje. Mijn vriend en ik hadden het allemaal. Een stabiele relatie, een prachtig huis, een hond en een baan. Onze kinderwens kwam voor velen dan ook niet als een verrassing. Hoewel ik geen vast contract had, zag ik mijn werksituatie absoluut niet als een obstakel. Met een positieve beoordeling op zak vertelde ik mijn werkgever na drie maanden zwangerschap vol trost dat ik in verwachting was van ons eerste kindje. Jammer genoeg was mijn werkgever iets minder enthousiast. Mijn contract werd niet verlengd en ik stond met babybump en al op straat.

Verboden in Nederland

Wettelijk gezien mogen werkgevers vrouwen die zwanger zijn natuurlijk niet weigeren voor een baan of anders behandelen op de werkvloer. Hoewel deze regels zijn vastgelegd in meerdere internationale mensenrechtenverdragen, gaat het in de praktijk jammer genoeg vaak anders. Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat 45% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren, te maken hebben met discriminatie. 44% van deze vrouwen geeft aan dat hun contract niet is verlengd (mede) vanwege de zwangerschap. Dit zijn vreemde cijfers als je het mij vraagt. In een land waar vrouwen zover zijn geëmancipeerd, zou deze vorm van discriminatie eigenlijk niet mogen bestaan. Desalniettemin stonden de zwangerschap en het aankomend moederschap mijn carrière in de weg.

Vaarwel roze wolk

Dat de bekendmaking van mijn zwangerschap minder feestelijk uitpakte dan gehoopt is een understatement. Het verlies van mijn baan voelde als een rouwproces. Als eerste moest ik met een lichaam vol hormonen noodgedwongen erkennen wat er was gebeurd. Vervolgens kwam fase twee: het protest. Emoties zoals woede, machteloosheid en onbegrip speelde dagelijks een rol, waardoor de zwangerschap naar de achtergrond verdween. Van een roze wolk was totaal geen sprake meer.

Van stress naar succes

Na een heftige dip ging mijn rouwproces, met de nodige ondersteuning van een geniale therapeut en veel liefde van mijn familie en vrienden, langzaamaan over in acceptatie. Toen zag ik het licht. Ik besloot dat ik vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of recent mama zijn geworden wil helpen en amuseren. Ik begon een YouTube kanaal onder de naam van onze blog (ALBOE.nl) en deelde wekelijks filmpjes over de zwangerschap, moederschap en al mijn ervaringen. Daarna ging het snel. ALBOE.nl groeide in enkele maanden van veertig abonnees en duizend views naar zestienduizend abonnees en meer dan één miljoen views. Hiermee behoort ALBOE.nl tot één van de grootste mama YouTube-kanalen van Nederland.

Dromen voor de toekomst

Als mensen mij nu vragen wat ik heb geleerd? Je kunt je lot niet ontlopen, maar je kunt er wel het beste van maken! Het verlies van mijn baan was het noodlot, de groei van ALBOE.nl is mijn eigen verdienste. Het bewijs dat je door keihard werken je dromen en passies kunt verwezenlijken. Met deze positieve instelling hoop ik in de toekomst veel vrouwen te kunnen inspireren, amuseren en helpen waar nodig.

Mijn verhaal op YouTube

Zin in een flinke dosis positiviteit? Bekijk dan ook mijn verhaal op ons YouTube kanaal.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social