Wonen op een bedrijventerrein

Zoals jullie vast niet is ontgaan, zijn we dit jaar van een rijtjeshuis naar een villa verhuisd. Jep, ons huis is een luxe vrijstaande woning en dus een villa! Veel monden in onze omgeving vielen open wanneer we foto’s van ons huis lieten zien. Logisch! De overstap is nogal groot voor jonge huizenbezitters die nog niet zo lang aan het werk zijn na hun studie. Ons grote geheim? We hebben een woning gekocht op een bedrijventerrein! Hierdoor was de prijs, ondanks de grootte van de woning en het omliggende terrein, aanzienlijk lager dan de prijs van een vergelijkbaar huis in een woonwijk. De achterliggende reden is omdat de omgeving ‘minder aantrekkelijk’ is. Tijdens onze eerste bezichtiging hoorden we dat dit voor veel huizenzoekers een flinke afknapper is en een reden om niet te komen kijken. Ook wij waren benieuwd wat we zouden aantreffen tijdens de eerste bezichtiging. Hoe druk is het in de straat? Wordt er ’s nachts gewerkt? Zal er sprake zijn van geluidsoverlast? Is het veilig voor Mila?

Huizenjacht

Tijdens de huizenjacht wisten we dat onze zoektocht een kwestie van kiezen of delen zou zijn. In een bruisende woonwijk wonen en óók nog eens een groot huis met ruimte voor het bedrijf, was iets wat we in onze vorige woonwijk onmogelijk zouden kunnen betalen. Hiervoor waren de huizenprijzen simpelweg te hoog. Ondanks dat we jarenlang met veel plezier in een nieuwbouwwijk met om de hoek een supermarkt, scholen, speeltuinen, parkeerplaatsen en vooral veel mensen hebben gewoond, trok de villa op het bedrijventerrein onze aandacht. Het huis en de tuin waren gigantisch, de straat leek rustig en de afstand naar het centrum was prima. We besloten dan ook om de makelaar te bellen voor een kijkafspraak.

Tip: ben je ook op zoek naar een woning en weet je welke criteria je belangrijk vindt? Dan is de SNS wijkverkenner een handige tool om te checken welke wijken voldoen aan jouw wensen. In de tool vul je de gewenste gemeente in, selecteer je wat je belangrijk vindt in een wijk en vervolgens verschijnen de wijken die bij jou passen op de kaart. Leuk en handig om eens te proberen! Overweeg je om een nieuwbouwhuis te kopen? Ook hier komt van alles bij kijken. Denk aan een bouwdepot, rente, bijkomende kosten en wellicht overbruggingskrediet. Op deze pagina vind je tips over het kopen van een nieuwbouwhuis van de experts van SNS én een fijn e-book.

Kijkafspraak

Onze eerste indruk van ons droomhuis op het bedrijventerrein was zeer positief. De straat was rustig, de bedrijven zo goed als geluidloos en toen we in de tuin stonden, hadden we het gevoel alsof we in the middle of nowhere waren. Kortom, de omgeving was ondanks onze verwachtingen onwijs rustig en precies wat wij zochten. Stiekem waren we hiervan al een beetje op de hoogte vóór de eerste bezichtiging. We waren – als een stel getrainde stalkers – al zo’n tien keer voorbij het huis gereden om te checken hoe de bedrijvigheid er in de straat was.

Overweging

In de omgeving van ons nieuwe huis vind je dus geen speeltuinen, scholen, winkels of vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen voor Mila. Dit waren belangrijke factoren in onze overweging. Verhuizen naar ons droomhuis zou betekenen dat we niet meer te voet naar school kunnen, geen supermarkt om de hoek hebben en dat er geen kinderen aan de deur komen vragen of Mila buiten komt spelen. Daarnaast moesten we rekening houden met het feit dat een woning op een bedrijventerrein moeilijk verkoopbaar is. Ons voordeel was dat we hierdoor de tijd konden nemen om na te denken over de aankoop en dat we ruimte hadden voor onderhandeling.

Tip: een woning kopen is een serieuze zaak! Uiteraard is het belangrijk dat een huis ‘goed voelt’. Maar je moet proberen om kritisch te blijven kijken door je roze bril. Om de plus- én minpunten op een rijtje te zetten, heeft SNS de ‘Checklist huis bezichtigen‘ gemaakt. Deze checklist helpt je bij de overweging om een huis te kopen en kan je gebruiken ter ondersteuning van het bod dat je gaat uitbrengen. Ook voor het bieden op een woning heeft SNS fijne tips op een rijtje gezet, deze vind je hier.

Verkocht

Ondanks dat het bedrijventerrein ‘minder aantrekkelijk’ is dan de nieuwbouwwijk waarin we woonden, waren we verkocht! Het huis, de tuin, de mogelijkheden en het plezier in Mila’s ogen tijdens de bezichtigingen, trokken ons over de streep. We realiseerden ons dat afstand maar relatief is. Het enige wat je tegenwoordig hoeft te doen om aan de andere kant van de wereld te komen, is in een vliegtuig stappen. Het enige wat wij hoeven te doen om bij de winkels en scholen te komen, is vijf minuten rijden, tien minuten fietsen of twintig minuten lopen. Afspraakjes met kinderen (en hun ouders) zijn zo gemaakt en speeltuinen zijn openbaar en dus bereikbaar voor ons.

Ultieme rust

Ruim twee maanden later en bijna helemaal gesetteld in ons nieuwe huis, ervaren wij ultieme rust. Onze gigantische tuin voelt nog steeds als the middle of nowhere, onze feestjes bezorgen niemand overlast, Mila en de honden leven zich elke dag uit in- en rondom het huis en wij voelen ons meer dan thuis. Onze buren (er staat nog een woning naast ons) zijn onwijs gezellig en de minimale bedrijvigheid is eigenlijk best leuk om te zien. Natuurlijk moeten we er rekening mee houden dat Mila op een dag kan balen dat ze buitenaf woont, hebben we geen invloed op de bedrijvigheid in onze straat en zullen we voor een uitdaging staan als we ons huis ooit willen/moeten verkopen.

Alles komt zoals het gaat, maar eerst genieten we volop van ons droomhuis!

x Kim

*dit artikel is in samenwerking met SNS tot stand gekomen. Meer informatie over hypotheken vind je hier.

12 Comments

 • Jessica
  25 september 2019 at 20:13 Reageer

  Hey Kim
  Ik zou direct zonder aarzelen toehappen ben zelf ook iemand die op het punt staat om de rust op te zoeken ik heb nood aan die privacy en die vrijheid.
  Ik kan niet wachten om in ons huis te kunnen we wonen dan ook open zonder dichte buren met een ruime tuin en weilanden overal we kijken waar de ooievaars komen uitrusten winkels scholen speeltuinen verder weg maar ik heb het er echt voor over en gelukkig mijn wederhelft ook 😉
  Genieten genieten en vooral eum genieten !
  Liefs Jessica

 • Astrid
  26 september 2019 at 08:07 Reageer

  Wat een fijne blog. En wat heerlijk dat jullie echt je plekje gevonden hebben. Ik kom echt uit een heel klein dorpje oorspronkelijk, maar heb de afstand (dikke 12km) nooit als echt vervelend ervaren. Hooguit als je weer eens door de regen naar school moest fietsen.

  Ons nieuwe huis ligt in een rustigere buurt. Kijk er echt naar uit.

  Dankjewel voor het delen hiervan!

 • Maartje
  26 september 2019 at 09:30 Reageer

  Hoi Kim,

  Leuk stuk! Ik heb vroeger ook altijd op bedrijventerrein gewoond en heb dat echt niet ervaren als vervelend. Straks als kinderen echt gaan afspreken doen ze dat toch op de fiets. Wat is dan 10 minuutjes? Slim besluit!

 • Anne
  26 september 2019 at 15:05 Reageer

  Hi Kim,
  Ik ben ook “achteraf” opgegroeid en kon niet zomaar met andere kindjes op straat spelen… maar dat heb ik nooit als nadeel ervaren. Ik wíst immers niet beter! Ik heb ook geen broers of zussen, dus was best op jezelf aangewezen en dat heeft me alleen maar socialer gemaakt, hoe gek dat ook klinkt. Ik kan met iedereen goed opschieten en andere kinderen wilden graag komen spelen omdat wij een ruime tuin hadden (inderdaad het voordeel van niet in een volle woonwijk wonen ☺️). Jullie hebben een bewuste keuze gemaakt en naar jullie gevoel geluisterd en dat zal Mila ook voelen! Heel veel geluk gewenst in jullie nieuwe villa! X

 • Marit
  26 september 2019 at 17:21 Reageer

  Prachtig huis! Maar een gigantische tuin? Nog nooit op een boerderij geweest haha

  • Kim Jacobs
   11 oktober 2019 at 11:14 Reageer

   Haha natuurlijk wel, maar kijkend naar hoe wij begonnen zijn, is het een gigantische tuin <3

 • Melis
  26 september 2019 at 20:28 Reageer

  Locatie kan zo’n verschil maken. Een familielid heeft van de week in het zuiden van het land een heerlijk ruim huis gekocht voor 235.000. Als ik zo’n huis zou willen in Amersfoort dan zou dat minimaal 6 ton zijn. Voor 235.000 zie ik alleen maar appartementen in Amersfoort (of huizen met 2 slaapkamers)

 • Lies
  16 oktober 2019 at 20:38 Reageer

  Gaaf! Fijn dat jullie zo mooi wonen! Als iemand met ervaring in de makelaars&hypotheek wereld wil ik toch wel even een kanttekening plaatsen. Het klinkt nu heel makkelijk. Maar veel banken doen erg moeilijk over de financiering van een hypotheek voor een woning op een bedrijventerrein! Banken zijn daar tegenwoordig niet zo happig meer op. Ook gelden op sommige bedrijventerreinen bepaalde verenigingen (waar kosten aan verbonden zitten) waar je verplicht lid van moet worden als je er woont (bijvoorbeeld i.v.m. extra security op een bedrijventerrein). Er zitten dus niet alleen maar voordelen aan! (Dat wou ik toch even melden, niet om te miasgunnen, maar een reëel beeld te schetsen!!)

  • Lies
   16 oktober 2019 at 20:40 Reageer

   Aanvulling: en ook houden kopers vaak geen rekening mee dat de overdrachtsbelasting over een normale woning vaak 2 procent is van de koopsom (reële marktwaarde). Maar een woning met bedrijfsruimte kan in sommige gevallen zorgen voor 6 procent overdrachtsbelasting! (Bepaalde voorwaarden, niet voor de gehele woning maar alleen voor het bedrijfsfedeelte). Dus zeker verassingen waar je niet op zit te wachten!

 • Lies
  20 oktober 2019 at 10:30 Reageer

  Wat raar, is mijn comment van een tijdje terug nou verwijderd? Ik had een hele goede tip/kanttekening waar je bij het kopen van een huis op een bedrijventerrein wel even rekening mee moet houden (zodat mensen die hier ook interesse in hebben hier op voorbereid zijn) namelijk, dat het in sommige gevallen moeilijker financierbaar is door de bank! Omdat woningen op een bedrijventerrein minder goed verkocht worden vind de bank het ook minder aantrekkelijk om te financieren! En over een woning betaal je normaal gesproken 2 procent overdrachtsbelasting, maar (in sommige gevallen) over bedrijfsruimte 6 procent. Dit kán dus zo zijn bij de woning die je op het ook zou hebben! En dat scheelt aardig wat centjes. Even rekening mee houden dus en navragen bij de notaris om verassingen te voorkomen!

  • Kim Jacobs
   23 oktober 2019 at 18:37 Reageer

   Haai Elise!

   Het duurde even voor je comment online kwam omdat we de reactie’s handmatig moesten goedkeuren! Dankjewel voor je fijne tips.

  • Kim Jacobs
   23 oktober 2019 at 18:39 Reageer

   En inderdaad! Wij hebben voor het kopen van ons huis alles uit laten zoeken door onze aankoopmakelaar en notaris. Ook wij vonden het heel belangrijk of het over 2% of 6% zou gaan.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social