Willen wij een tweede kindje?

Kim Jacobs - 23/01/2018
kraamtijd

Laat ik beginnen met te zeggen dat het krijgen van een kindje niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Afgelopen jaren heb ik ontzettend veel mensen leren kennen die moeite hebben met zwanger raken of die na jaren proberen hebben geaccepteerd dat hun kinderwens wellicht nooit uit zal komen. Terwijl dit zich aan de ene kant van mijn leven afspeelt, word ik aan de andere kant doodgegooid met vragen over een eventuele tweede zwangerschap. Zodra ik in de vlogs bezig ben met Mila’s nieuwe kamer, ziek ben of een craving heb naar een specifiek gerecht krijg ik eindeloos veel vragen over een vermeende zwangerschap. Daarom geef ik in deze blog antwoord op de brandende vraag: willen wij een tweede kindje?

Tweede kindje. Ja of nee?

Vanaf het moment dat Mila er was wist ik het zeker: dit wil ik nog een keer! Na een geweldige bevalling en een heerlijke kraamtijd besloot ik om weer te beginnen met de pil. Ik ging met de kinderwagen naar de apotheek, haalde zes strips voor een halfjaar en dacht op de terugweg “na deze strips stop ik er weer mee!”. Ook Roy vond dit een prima idee. Iets met een roze wolk 😉

Hoewel ik de gedachte van twee kindjes kort na elkaar nog steeds geweldig vind, begon ik na vijf strips toch te twijfelen. Een eigen bedrijf opzetten in combinatie met een babytje bleek drukker dan verwacht. Daarnaast realiseerden we ons dat het voor mij onwijs druk zou gaan worden omdat Roy komende jaren erg veel weg is voor werk. Ik zeg uiteraard niet dat het daarom onmogelijk is, maar wij hebben er voorlopig wél voor gekozen om het bij één kindje te houden.

Voordelen?

Nu deze beslissing een plekje heeft gekregen, zijn we stiekem heel erg blij en zien we een hoop voordelen. Zo genieten we enorm van de één op één tijd met Mila, hoef ik mijn werktijden maar om één kindje heen te plannen en kan ik me volledig focussen op haar.

natuurhuisje-alboe-2

De toekomst?

We hopen dat we ooit een tweede kindje mogen krijgen. Maar zoals eerder beschreven is dit niet altijd vanzelfsprekend. Indien het lukt lijkt het ons geweldig om een broertje of een zusje te mogen verwelkomen zodra het voor Mila tijd is om naar school te gaan. Wij zien dit als een mooie timing omdat we komende jaren graag al onze aandacht aan Mila willen schenken en omdat het ons leuk lijkt om het babyavontuur na een iets langere tijd opnieuw te beleven. We zijn immers nog jong (vijfentwintig en zesentwintig) en zien het zeker zitten om weer terug in de luiers te gaan wanneer we er klaar voor zijn! Hiermee creëren we uiteraard een leeftijdsverschil waardoor de kinderen steeds in andere levensfases zullen zitten, maar dit is voor ons geen reden om onze kinderwens te overhaasten. Je weet immers toch niet wat de toekomst brengt. Wie weet spelen de kindjes niet graag met elkaar en vinden ze het juist irritant om gemeenschappelijke vrienden te hebben. Je weet het toch niet…

Uiteraard ben ik heel benieuwd hoe jullie kinderwens eruit ziet!? Wil je graag één kindje of meerdere kindjes? En hoe denk je over een groter leeftijdsverschil?

49 comments

 1. Mooi geschreven. Zelf ben ik enigst kind. Veel mensen zeggen ‘zielig’ Maar heb dit nooit als vervelend ervaren. Er zijn zoveel voordelen. Ik had mijn ouders helemaal voor mij alleen, op vakantie gingen we makkelijk en als puber was ik lekker alleen thuis als ze weg waren.

  Deze voordelen heeft mij doen besluiten om ook 1 kindje te willen. Ik hoop dat jullie in de toekomst nog een kindje mogen krijgen.

  1. Heel herkenbaar! Ook ik ben enigst kind en vroeger vonden mijn klasgenoten dit maar ‘gek’. De vooroordelen waren automatisch: zielig, eenzaam en verwend. Zelf heb ik dit nooit zo ervaren en zou ik zeker niet voor een tweede gaan om Mila een ‘kameraadje’ te geven.

 2. Na onze dochter heeft het wel een tijdje geduurd voor we aan een tweede dachten. Gewoon omdat we zo van haar genoten, haar zwangerschap onverwacht kwam en omdat ons leven goed voelde met zijn drieën. Een maand voor haar vierde verjaardag testte ik positief en wat is het fijn om mijn zwangerschap met haar te kunnen delen. In mei verwachten wij ons tweede kindje en daar kijken we met zijn drieën rijkhalzend naar uit. Voor ons was dit de juiste tijd en ik denk dat als het zover is, je het wel weet. De juiste tijd is voor iedereen anders, geniet gewoon van al het moois dat je nu samen hebt.

 3. Ik heb altijd geroepen dat ik minimaal wilde wachten tot onze dochter uit de luiers was voor we zouden beginnen aan een tweede. Mijn man was er integenstelling tot mij juist na een paar maanden al wel weer klaar voor. Toen ben ik echt beginnen nadenken en eerlijk naar mezelf geweest. De babytijd vind en vond ik ontzettend heftig inclusief de slapeloze nachten en de gedachte om dit nog een keer mee te maken benauwde me een beetje. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik het het liefst zo snel mogelijk voorbij wilde hebben en aangezien je nooit weet hoe lang het überhaupt duurt en of je überhaupt weer zwanger mag raken heb ik de anticonceptie toen mijn dochtertje 8 maanden was de prullenbak in gedaan. We hadden er zelf echter totaal niet bij stil gestaan dat het misschien de eerste ronde ook al raak zou kunnen zijn aangezien ik door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap maar 1 eileider heb. Toch bleek het gelijk raak te zijn en ben ik nu ondertussen alweer 17 weken in verwachting van een zoontje!

 4. Mooi gezegd! Ik heb wel twee kindjes er zit 18 maanden tussen erg kort op elkaar! Dit was dan ook een wens! Het is erg gezellig en druk! Maar ik moet zeggen met 1 kindje is het zo veel anders en net even wat makkelijker!

 5. Ik heb een prachtig dochtertje van 2jaar of wij nog een tweede kindje kunnen krijgen is nog maar een vraag alles moet via icsi waar we wel in maart april mee starten maar wie weet lukt het wel helemaal niet ook heb ik een zware zwangerschap gehad en bevalling en dana een depressie erachter aan super bang dat dit ook met een tweede zal gebeuren maar als het wel lukt zijn we er ook super blij mee en daar hopen we. Ook gewoon op ❤️

 6. Iedereen maakt zo n eigen keuze. Maar Phoe ik lees de vragen elke keer onder je post, ongelofelijk hoe mensen dit elke keer maar weer vragen.
  We horen het vanzelf 🙂
  Hier een zoon en dochter waar 17 maand tussen zitten en de derde onderweg waar dan 19 maand tussen zit, daarna is het klaar 😉

 7. Mooi verhaal. Kinderen wil ik heel graag, liefst (als ik het grote geluk heb dat het kan met mijn ziekte, want dat is inderdaad niet zo vanzelfsprekend helaas) 2. En het leeftijdsverschil maakt me niet echt uit, ik scheel zelf 2jaar met mijn oudere broer en pas het laatste jaar (we zijn inmiddels 24 en 26) kunnen we door een deur. Maar eerst maar eens opzoek naar een lieve vriend, en dan afwachten of ik überhaupt zwanger mag worden. We gaan het meemaken.

 8. Ik heb nu 2 prachtige kindjes(1.5 en 4) en we hebben zeker een wens voor een 3de. Ook ons idee is om proberen zwanger te worden als de jongste op school zit.
  En wat krijgen we daar veel nare opmerkingen over! Veel te groot leeftijdsverschil, weer in de luiers, weer dat baby gedoe. Nou en!
  Pff waar bemoeien mensen zich mee 😯

  1. Pardon! Wat maakt het nou uit hoe groot het leeftijdsverschil tussen broertjes en zusjes is.. Er zitten voor- en nadelen aan beide kanten, het ene is echt niet beter dan het andere. Wat een lef zeg, om je te bemoeien met iets onbenulligs als dit. Vervelend voor je dat mensen zo naar reageren!

 9. Wij hebben op dit moment geen kinderen maar de wens is er zeker al een tijdje. We zijn 7 jaar samen en hebben net een huis gekocht, hier gaan we nog even heerlijk van genieten en dan willen we eind dit jaar/begin volgend jaar stoppen met de pil.

  Leeftijdsverschil heb ik zelf ook niet als erg ervaren. Ik kreeg een zusje toen ik 10 was. Ik ben dus soort van enigskind geweest, heb mijn ouders al die jaren voor mij alleen gehad en vond het heel leuk toen ik nog een zusje kreeg! Inmiddels komt ze vaak logeren of gaan we samen shoppen, heel gezellig:).

 10. Hey Kim, mooi geschreven! Zouden jullie, als het zover komt ook nog een 3e willen? Misschien zelfs een 4e of is het bij 2 echt klaar? Zou je een meerling leuk vinden? XX

 11. mooi gezegd! ik heb een dochter van 1 en 4 maanden. ik ben inmiddels weer zwanger van mijn 2e, ik wou zeker nog wachten met de 2e kind maar het ging plotselling. maar met de tijd mee geniet ik nog van mij zwangerschap en mij kleine meisie! ik heb vanaf je zwangerschap tot nu naar je vlogs gekeken onzettend leuk. bigfan❤️

 12. Fijn om dit ook is een keer te lezen. Onze dochter is een maand ouder als Mila en iedereen verwacht al een tweede. Van de zwangerschapsgroep is meer dan de helft alweer zwanger en moet je haast een excuus hebben waarom jij zelf niet. Ten eerste vindt ik het heerlijk om me aandacht aan mijn dochter te geven en niet te hoeven delen op dit moment, verder moet ik er nu nog niet aan denken om weer in de new born fase te zitten en daarnaast slik ik nu medicijnen waar ik niet zwanger mee mag worden. Maar toch krijg je altijd de vraag naar een tweede. Hopelijk geeft dit artikel, mensen toch een beetje een idee dat een tweede niet zo normaal is als dat doet lijken.

 13. Ik ben zelf 15 jaar en ik wilde errst even zeggen dat ik enorm geniet om naar jou en Mila te kijken. Ik vindt kleine kinderen echt geweldig en zou zelf graag ooit ook een kindje of meer mogen krijgen. Nu ben ik daar nog veel te jong voor en denk ik daar ook zeker nog niet aan. Tussen mij en mijn zusje zit 4 jaar dus ik heb de tweede zwangerschap van mijn moeder heel erg goed mee gekregen. Ik kan niet heel erg goed opschieten met mijn zusje, ik zelf denk dat dat komt door het leeftijds verschil, maar het zou ook gewoon aan ons kunnen liggen. Ik snap jullie keuze ook heel erg goed. Nog lekker even genieten van kleine Mila

 14. Mooi geschreven en logische keuze, heerlijk om nu volledig van Mila te kunnen genieten en haar alle aandacht te kunnen geven zodat je ook genoeg tijd hebt om jezelf te ontwikkelen en te kunnen werken.❤️ Onze kinderen schelen 4,5 jaar. We hebben bewust gekozen voor een groter leeftijdsverschil al hadden we ‘in de planning dat er ongeveer tussen de 3 & 3,5 jaar tussen zou zitten’. Blijkt maar weer dat dat niet te plannen is want na een miskraam duurde het ongv. 9 maanden voordat ik weer zwanger was. Ik vind het grote leeftijdsverschil aan de ene kant heel leuk. De oudste zit idd al op school en dus meer tijd voor de jongste en als de jongste tussen de middag op bed ligt heb ik in de weekenden alle tijd voor de oudste. ‘Nadelen’ zijn; de jongste moet mee naar alle clubjes (zwemlessen, voetbal, etc) al plan ik dat soms ook anders in. Een ander nadeel is de verschillende interesses. Nu onze dochter 2,5 is en onze zoon straks 7 wordt spelen ze al wel veel meer samen (trampoline, voetballen, tekenen) en dat is super leuk om te zien. Ik denk dat er overal voor en nadelen aanzitten en dat je dus ook echt op je eigen gevoel moet afgaan en afwachten hoe het loopt.

 15. Ik ben 27, mijn zus 39 en broer 34. Enorm groot leeftijdsverschil en ben daarom gewend mezelf alleen te vermaken, wat ik altijd fijn vond. Ben nu dus al 7 jaar tante. En goed beschreven: kinderen vlak achter elkaar geeft geen garantie dat ze zo gezellig samen kunnen spelen. Wij zouden graag in de toekomst 1 kindje mogen krijgen, en misschien blijft het daarbij om dat het grof gezegd ook enorm duur is allemaal. Laat staan als er opleidingen etc bij komt kijken. Enige nadeel van 1 kindje is dat zij/hij nooit tante of oom wordt en dat is toch wel het leukste vind ik zelf.

 16. Mooi stuk Kim! Wat raar eigenlijk dat mensen dat zo graag willen weten of je nog een kindje zou willen en wanneer dan. Zoals je zegt het is je ook niet altijd gegeven. Ik ben 5 maanden geleden bevallen van een prachtige dochter na een miskraam en een zeer onzekere eerste 20 weken van de zwangerschap( dit ivm een erfelijke chromosoom afwijking waardoor je verhoogde kans hebt op een miskraam of een kindje dat niet levensvatbaar is). Uiteindelijk werd het een keizersnee en een week later werd mij al gevraagd of ik nog meer kinderen wil.. euh
  A. Hallo ik ben net bevallen..
  B. Laat mij eerst even die verschrikkelijk bevalling verwerken en
  C. Wie weet lukt het helemaal niet nog een keer.. ik mag mij zo gelukkig prijzen dat ik nu 1 gezonde dochter heb!

  Kim ik hoop voor jullie dat jullie een 2de kindje mogen verwelkomen wanneer de tijd rijp daarvoor is. En tot die tijd lekker genieten van je prachtige dochter!

 17. mooi geschreven.
  Onze zoon is 16 maanden, en valt mij ok op hoeveel en vaak er gevraagd word, wanneer komt er een 2e??? voorlopig vind ik het even goed zo, we willen zeker wel een 2e kindje als het zo mag zijn, maar nu nog niet, idd ws pas als onze zoon naar school gaat. Voor nu wil ik de aandacht aan mn zoontje geven, en die 2e komt er heus wel maar nee nu nog niet, eerst lekker genieten met zn 3e!.

 18. Iedereen heeft er wel een oordeel over. (Ook negatieve reactie’s) Maar gewoon je hart volgen.
  Hier een prachtige dochter van bijna 7 en een lief klein mannetje van 7 maanden. Een hele bewuste keuze. En het is prachtig om te zien, hoe ze op elkaar reageren.

 19. Erg mooie blog! Hoewel mijn situatie heel anders is, kan ik wel herkenning vinden. Ik wilde graag wachten met een tweede kindje, wat mijn man betreft mocht het wel eerder.. Ik was net bezig met m’n eigen les uur opbouwen op de sportschool en daarnaast hard bezig om met ‘ spoken ‘ uit m’n verleden af te rekenen. Toen dat beter ging en ik lekker in m’n vel zat, besloten we het te proberen. Al snel bleek ik zwanger van een tweede. Onze dochter is 8 januari 3 geworden en in maart mogen we hopelijk onze zoon verwelkomen. Ik ben erg blij dat ik gewacht heb!

 20. He Kim,

  Wat onwijs mooi beschreven, ik stond ervan te kijken dat je dit deelt, snap dat je gek wordt van de vragen maar ik vind dit wel iets persoonlijks. Bij ons in de omgeving krijg ik ook al vaak de vraag wanneer de tweede komt, na mijn zwangerschap dachten wij ook dat we de kinderen dicht op elkaar wilden maar nu ik er langer over nadenk wil ik nu gewoon genieten van 1 kindje, de tweede komt vanzelf als wij er klaar voor zijn en als het ons gegund is.

 21. Wat heerlijk om te horen dat jullie alle tijd nemen om van niks te genieten! De tijd vliegt al zo snel voorbij.
  In mijn omgeving ook veel de onderbouwing van ‘snel uit de luiers’ daardoor snel kinderen achter elkaar. Wij genieten liever van dit moment en de vrijheid/flexibiliteit van 1 kindje hebben. Maargoed, ieder zn ding! Onze dochter is een maand ouders als Mila.
  Je vlogs zijn leuk en blijf zo doorgaan!!

 22. Onze zoon is een maand jonger dan Mila. En van ons wordt dus ook verwacht dat we binnenkort aan een tweede beginnen. Mijn man wil absoluut niet, ik had geen makkelijke zwangerschap en eerste jaar lichamelijk gezien en hij wil dat niet nog een keer meemaken en ik vermoed dat hij een kind hebben onderschat heeft qua hoeveelheid werk. Ik wil door die zwangerschap (heel misselijk, afvallen, veel harde buiken etc) en het jaar daarna (nog meer afvallen, ijzertekort waar ze veel te laat achter kwamen) in ieder geval nog een tijd wachten, maar sluit een tweede niet uit. Voor mijn gevoel voel ik mij alleen net pas weer goed en wil ik hier even van genieten en mijn lichaam rust gunnen. En heel eerlijk? Ik ben ook wel blij dat we nu van die baby tijd af zijn. Ik vind dit toch een heel stuk leuker.

 23. Goed dat je dit schrijft. Vind het echt best wel lef dat zoveel mensen het vragen ook al snap ik het soms wel. Maar dan deel je het wel als jij er klaar voor bent.

  Ik heb een zusje van 5 jaar jonger. Zeker in de eerste jaren was dat lastig, vooral omdat we elkaars tegenpolen zijn. Nu worden we allebei volwassener. Zelf zou ik (als het met mn ziekte kan) wel 1 of 2 kindjes willen.. Maar voorlopig niet en dan nog blijft het afwachten

 24. Ik scheel 5 jaar met mijn zus. Ik kijk daar super positief op terug. We konden samen spelen en later keek ik tegen haar op want zij was mijn grote zus.

  Ik heb nu een dochtertje van bijna 13 maanden. Het hele jaar heb ik gezegd dat ik ook een langere tijd tussen mijn dochter en een eventuele 2e zou willen maar nu ze jarig is geweest begint het toch weer te kriebelen. Ik zit nog in tweestrijd tussen mijn eierstokken en dezelfde voordelen die jij ook geeft van een langere tijd tussen de kindjes. Moeilijk!!

  Ik denk dat het bij ons een soort middenweg zal worden.

  Groetjes!

  Ps: ik kijk iedere week trouw je vlogs! Super leuk, ik haal er veel inspiratie uit voor mijn dochtertje ❤

 25. Als je vrijgezel bent wanneer je een vtiendje krijgt, als je een vriendje hebt vragen ze wanneer ga je trouwen of wanneer krijg je kinderen en als je nummer 1 hebt vragen ze en wanneer komt nummer 2 heel irritant.

  Ik heb twee kinderen (zoontje van 3,5 en dochtertje van 10 maanden)
  Bij de eerste duurde het vrij lang voor ik zwanger was. Dus toen hij 2,5 was probeerde we het opnieuw en toen was het meteen raak.

  Ik vind het zelf wel fijn dat er iets meer leeftijd tussen zit. Mijn zoontje kan al veel zelf en snapt al veel. Ook kan hij overal mee helpen als hij dat wilt.

 26. Enorm veel mensen zorgen er voor dat ze hun kindjes kort op elkaar krijgen, maar ik (=de jongste thuis) verschil minimum 5 jaar met mijn jongste broer en maximum 10 jaar met mijn oudste zus, en ik heb dit leeftijdsverschil altijd als geweldig ervaren. Niet alleen is het inderdaad volgens mij leuk om die babyperiode pas even later terug mee te maken, maar ik ben altijd veel beter met mijn broers en zussen overeengekomen dan mijn leeftijdsgenoten die broers/zussen hadden die veel minder van elkaar verschilden in leeftijd, maar wij maakten altijd minder ruzie (want op andere momenten pubers) en konden veel meer met elkaar praten over bv. mijn zus die al een appartementje had toen ik nog in het 1ste middelbaar zat, wat ik erg leuk vond, dus over het leeftijdsverschil moet je je echt geen zorgen maken! X

 27. Nadat ik onze eerste dochter had gekregen, twijfelde ik ook heel erg of ik een tweede wilde. Toen onze dochter richting de 2 jaar ging, werd er constant gevraagd wanneer nr 2 kwam. Vond ik zo raar 😳. Pas toen ze bijna 3 werd begon het weer te kriebelen en was ik klaar voor nog een baby. Helaas lukte het niet gelijk en kreeg ik eerst twee miskramen. Afgelopen jaar september kregen we de tweede. Er zit 4,5 jaar tussen onze meiden, maar ik vind t heerlijk. De oudste kan goed meehelpen en even iets voor me pakken als ik bijv de fles net geef. Ik heb ruim 4 jaar genoten van alle eerste momenten met de oudste en nu ze op school zit kan ik op mijn vrije dagen ook heel bewust tijd alleen met de jongste meemaken. Voor mij werkt dit het beste , maar dat is ieder voorzich vind ik.

 28. Hoi Kim,
  Wat naar dat je elke keer zulke vragen krijgt.
  Jullie zijn er klaar voor wanneer jullie dat willen.
  Voor 2 jaar terug zijn wij met 22 weken zwangerschap ons eerste kindje verloren, een dochter.
  Zelfs nadat ik daarvan was bevallen kreeg ik adviezen dat we het gewoon opnieuw moesten proberen. Ja Echt!?
  ( nee we moesten niks heb net een levenloos meisje op de wereld gezet die zo welkom was) zooo irritant dat mensen om je heen je kunnen en mogen vertellen wat goed voor je is.
  We hebben nu een gezonde zoon van net 1 jaar oud. En nog krijgen we de vraag wanneer krijgen jullie een 2e ehm sorry die hebben we al, en ja ze telt mee.
  Om eerlijk te zijn vond ik het best pittig, slapeloze nachten, de krampjes, elke 3 uur voeding,
  Een ritme krijgen.
  Ben ontzettend blij met mn kleine boef maar voor
  nu willen wij intens genieten van onze zoon, tijd en energie met hem doorbrengen. We zien wel wat de toekomst ons brengt.

  Liefs Sjoukje

 29. je verhaal is erg herkenbaar. Mijn man en ik zijn van jongs af aan al bij elkaar. (17 en 18). We hebben leuke reizen gemaakt en hadden beiden eigenlijk geen behoefte aan gezinsuitbreiding. totdat ik de serie Lost zat te kijken en een van de personages een kindje kreeg. Van het ene op het andere moment had ik een kinderwens. Na 2 jaar proberen bleek het ook bij ons niet vanzelfsprekend. Had ik te hard geroepen dat ik nooit geen kinderen wilde? Was dit mijn straf? Onze enige hoop bleek IXCI. Na 6 terug plaatsingen hadden wij de hoop eigenlijk opgegeven. Nog 1 embryo over…Terwijl wij al met veel moeite onze toekomst een ander richting op zagen gaan.. groeide er een heel klein mannetje in mijn buik. Na 9 maanden en een ongeplande keizersnee kwam mijn trots Bart ter wereld. WENS WONDER WERKELIJKHEID.
  Het is niet zo vanzelfsprekend om een kindje te krijgen. Wij zijn elke dag nog zo intens gelukkig met hem, Na 3 jaar waren wij weer sterk genoeg om deze zware weg nog eens te bewandelen. Dit betekende weer meerdere keren in de week naar het ziekenhuis, mijn man die de hormoonspuiten in mijn buik moest prikken en de ongelooflijke lange 2 wachtweken. Maar al na 2 terug plaatsingen bleek dat onze Bart niet alleen zou blijven. Na 20 weken kwamen we erachter dat er een klein zusje in mijn buik groeide… kleine Veerle was meer dan welkom..
  We hebben het nu erg druk en hebben bijna geen tijd meer voor onszelf of voor elkaar. Als we s’avonds na een drukke dag met een 4 jarige en een 1 jarige op bed hebben gelegd en we uitgeblust op de bank ploffen denken we altijd wat hebben wij toch een rijkdom..onze tijd komt wel weer. voor je het weet zijn ze groot.

 30. Heel mooi geschreven Kim! Als ik klaar ben met mijn HBO studie en een fijne plek heb gevonden hoop ik dat ik ook moeder mag worden. Zelf ben ik opgegroeid als enigst kind, iets wat ik niet als vervelend heb ervaren maar ik kom uit een familie waar ik heel veel neefjes en nichtjes heb, iets wat ik mijn kind(eren) later niet zal kunnen bieden en dat vind ik jammer. Hierdoor zou ik later heel graag als het zo mag gebeuren 2 kindjes willen.

  Ik geniet elke week van je vlogs en je inspireert me ook heel erg qua voeding en manier van opvoeden 😊

  Liefs

 31. Hoi Kim!

  Sinds kleins af aan ben ik bezig met mijn kinder wens en die is niet verranderd in de jaren. Het lijkt mij geweldig om een kindje te krijgen. Meerdere kinderen lijkt me ook geweldig en het leeftijds verschil maakt mij niks uit. Allemaal in een andere fase van het leven lijkt mij geweldig. Zo kan je lang genieten van dat je kinderen jong zijn. Ik ben nog erg jong (negentien) dus het zal nog wel even duren voordat ik mama word. Mijn ouders konden geen kinderen krijgen die hebben mij en mn broer en zus geadopteerd. Natuurlijk is het voor mij ook niet vanzelfsprekend dat ik kinderen kan krijgen maar die wens is er. Mijn vriend en ik hebben het er wel eens over wanneer we graag een kindje willen en dan lopen we tegen allerlei dingen aan. Lukt het wel met werk,school,hebben we dan genoeg geld etc. Allemaal dingen waar je niet teveel over na wil denken. Uiteindelijk komen we dan tot de conclusie dat we maar moeten afwachten en zien wat de toekomst ons brengt.
  Ik zal wel een van je jongere lezers/kijkers zijn maar vond het toch tof om mijn mening en gedachten hierover te delen.

  Liefs Paola♥️

 32. Dit is zo herkenbaar! Mijn zoontje wordt volgende week 1 en ook ik heb al vaak de vraag gehad of we een tweede willen. Dat willen we best, maar ik geniet nu zó ontzettend van dit kind alleen, dat ik die aandacht voor hem nu nog niet wil moeten delen met een broertje of zusje. Mijn vriend studeert daarnaast parttime, dus ook in dat opzicht kiezen wij ervoor nog even te wachten met een tweede (als eat uberhaupt mag gebeuren uiteraard)!

 33. wij hebben 1 jaar en 8 maanden tussen de oudste twee dochtertjes
  en precies 1 jaar en 5 maanden tussen ons derde dochtertje jasmijn en ons jongetje
  heel bewust heb ik het zo gepland
  maar eerlijk het zijn tropen jaren pff . bij de oudste twee rende ik voor mijn gevoel overal doorheen
  en had geen tijd om bewust te genieten van de ontwikkeling de stapjes van de meisjes. en tjjdens de zwangerschap was het ook heel pittig de zorg voor een meisje van 1
  bij de vierde heb ik gelukkig veel hulp van ons oudste meisje Yara van 9 dat scheelt een berg maar het blijft pittig.
  gelukkig wel makkelijke kindjes 🙂
  maar ik denk persoonlijk wel dat het rusriger is en misschien ook fijner als er wat meer tijd tussen zit
  dit was even heel eerlijk 🙂

 34. Tussen onze kindjes zit 13 maanden en 2 dagen. En iedereen zegt tegen me wat snel en je wat zal dat druk zijn. Maar je weet niet beter en wat voor de een druk is valt voor de ander wel mee. Als mijn lichaam het had toegelaten dan was ik alweer zwanger geweest van nr 3. ( 3 is dan wel de laatste) ze zijn nu 20 en 7 maanden. Ik vind het heerlijk zo snel, heerlijk samen brabbelen en knuffelen.

 35. WoW first of all, wat bizar dat t zoveel gevraagd word. Je laat t vast weten zodra t zover is 😉Voor hetzelfde geld ben je er wel mee bezig en lukt t niet. Lijkt me best kwetsend dan. Maar goed.
  Mijn zoontje is nu 14 maanden en ik heb altijd gezegd ik wil er niet meer dan 3 jaar tussen hebben. Maar ik wil ook niet weer een winterkindje(als t ons gegeven is t te plannen) het kriebelt wel al weer maar toch gaan we wel echt nog even wachten. Voordeel van een ouder kindje is denk ik wel dat ze t iets meer begrijpen wat er gebeurd allemaal. Maar alles heeft z’n voor en nadelen toch. Nu lekker genieten van jullie prachtige meisje.

 36. Hi Kim

  Ik ben 23 en heb 2 broertjes van 20 en 14. Dezelfde ouders. Best wat leeftijdsverschil met de jongste dus, maar ik vind dat zo ontzettend leuk. Heb mijn moeders zwangerschap, de echo’s, de kraamtijd en alles daarna zo bewust meegemaakt. Ik was een klein tweede moedertje en genoot daar heel erg van. Voor mijn ouders was het ook prettig dat mijn oudste broertje en ik al zo zelfstandig waren. Met mijn jongste heb ik een goede band, ook juist door dat leeftijdsverschil. Ik woon niet meer thuis inmiddels, maar mijn ouders hadden altijd een oppas, altijd iemand die hem weg kon brengen (we hebben alle 4 een rijbewijs), iemand die kon helpen met school etc.
  Dus nee, leeftijdsverschil was zelfs toen niet te groot. Het was juist daardoor allemaal goed de managen!!

 37. Ik kom uit een gezin van 10 kinderen. In de leeftijd van 24 tot 10 jaar. Ik vind het heerlijk om zoveel om mij heen te hebben. Vroeger kwam ik dan bij een vriendin die 3 kinderen hadden en dan vond ik het altijd zo stil.
  Mila wordt al zo groot. Heerlijk op ernaar te kijken 💜

 38. Mijn dochter is van juni 2016 en dé vraag komt echt steeds vaker. Vind dat ook wel confronterend. Ik zie haar nog steeds als m’n kleine baby en de zwangerschap, bevalling en kraamtijd voelen nog steeds als heel recent. Voor mij voelt het nu compleet. Mijn vriend zou wel graag nog een kindje krijgen…. wie weet.

 39. Hier hebben we dezelfde keuze gemaakt. Een tweede kindje leek ons geweldig. Toen me oudste dochter 3 werd hadden we zoiets we gaan er voor. We dachten ook duurt nog wel een half jaar voor lukt en dan gaat lara naar de basischool. En ik vind het best prettig overdag is er alle aandacht voor de kleinste en daardoor bleef ik het allemaal weer zo bewust. Maar in begin dacht ik lekker dicht op elkaar. En kunnen ze samen spelen. En nu spelen ze met 4 jaar verschil ook super leuk samen en de grote zus vind helpen geweldig.

 40. Mooi geschreven, goed verwoord! Ik vind het altijd wel bizar dat mensen durven te vragen of je een tweede wilt of er zelfs vanuit gaan dat je al zwanger bent. Mensen hebben blijkbaar echt nog steeds niet door, hoewel het allang geen taboe meer is, dat sommige mensen heel moeilijk zwanger kunnen worden en zo’n vraag daardoor enorm gevoelig kan liggen.

  Hier bewust de keuze voor één kindje en ik krijg standaard de opmerkingen dat dat zielig is inderdaad. En tig keer de vraag of ik al van gedachten verander en het gaat kriebelen voor een tweede.. Alsof één niet genoeg kan zijn. Ik ben juist enorm dankbaar dat we een gezond kindje op de wereld hebben mogen zetten. Dat is niet iets vanzelfsprekends zoals sommige mensen maar lijken te denken 🙂

 41. Mooi geschreven Kim! Wij hebben afgelopen juli ons eerste kindje in onze armen mogen sluiten 🙂 Ook wij hebben de wens, een tweede kindje. Aan de ene kant vinden wij het leuk snel achter elkaar maar aan de andere kant vinden we het ook erg fijn zo eerst één kindje! Lekker genieten want de tijd gaat zo ontzettend snel! Dus we zien vanzelf wanneer wij er weer klaar voor zijn en of het ons gegund is 🙂

 42. Hay kim,
  Mooi verwoord. Zelf heb ik nu een dochter van 16 maanden in zwanger van onze tweede dochter. Wij hebben hier bewust voor gekozen en willen graag een groot gezin.
  Ook was het niet vanzelfsprekend, ook wij hadden moeite met zwanger raken en een miskraam tussendoor.
  Dus je moet het doen wanneer jullie het willen en er klaar voor zijn.

 43. Al sinds dat ik klein was wist ik.. Ik wil zooo graag moeder worden.
  Toen ik 23 was raakte ik zwanger van onze zoon na 1 poging en dolgelukkig waren we. En zijn we uiteraard !!

  Een 2e zwangerschap hebben we altijd gezegd.. lijkt ons ideaal als onze kleine man naar school gaat.
  Alle eerste jaren volledig de aandacht voor hem.
  Tot dat het juist veel eerder kriebelde en we al ‘begonnen’ toen ons zoontje 2 was.
  Dat is maar goed ook want het heeft uiteindelijk 1.5 jaar geduurd. Gynaecoloog en allerlei onderzoeken gehad. Er was wel een reden dat t niet zou kunnen lukken, maar toch wonder boven wonderl, vlak voor dat we een kijkoperatie wilde plannen was het toch raak!
  Ik ben nu bijna 27 weken en uitgerekend in mei van ons 2e kindje.
  Nu komt toch onze eerste wens uit en ik zie toch weer heel veel voordelen van de leeftijd die ons zoontje heeft. Hij zit straks 1.5 maand op school als de kleine komt. En hij snapt er al zoveel van.. heel leuk om het met hem te kunnen ‘delen’.
  Ik hoop dat t jullie gegund is wanneer jullie er aan toe zijn.

 44. mooi omschreven
  ik ben 31 volgende week 32 🙂
  en wij mijn vriend en ik hebben 4 kindjes
  de eerste twee dochtertjes schelen precies 1 jaar en 8 maanden
  en de derde dochter jasmijn en haar broertje lysem schelen precies 1 jaar en 5 maanden.
  de eerste twee kinderen wilde ik bewust niet te veel jaar na elkaar
  maar ik had het onderschat super pittig tijdens mijn tweede zwangerschap zorgen voor ons dochtertje van 1.
  mijn man hielp heel veel maar hij werkte ook en vooral die momenten was het zwaar
  het waren tropenjaren
  en ik heb mezelf wel eens afgevraagd waarom wilde ik ze ook alweer kort op elkaar ?
  nu ze wat ouder zijn praten ze leuk met elkaae en is het iets makkelijker maar toch ook nog zwaar. vaak ook iritatie momenten en ruzietjes pff
  nu zit er tussen onze 2 jongste ook maar 1 jaar en 5 maamden ik raakte zwanger van ons jongetje toen jasmijn 9 maanden oud was.
  maar nu helpt ons oudaste dochtertje van 9 veel mee dat scheelt .
  het is zeker niet alleen mooi kort op elkaar maar vooral ook heel pittig .
  ik had het bij de eerste te veel geromantiseerd het korte leeftijdverschil

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.