Wat onze peuter eet: 2 jaar oud

Als dreumes was Mila een echte alleseter. Alle soorten groenten gingen er met gemak in en mevrouw wilde alles proeven. Sinds Mila twee jaar oud is, is voeding een grotere uitdaging geworden. Mila staat er ineens niet meer voor open om alles te proeven, zegt vaak nee en is enorm kieskeurig geworden. Hoewel dit voor ons als ouder soms een uitdaging is, proberen we zoveel mogelijk te focussen op het positieve. Zo richten we ons op groenten die ze graag eet, nemen we haar mee de keuken in tijdens het koken en stimuleren we haar om te blijven proeven. Lust ze iets niet. Dan maken we geen strijd van het eetmoment. Op deze manier hopen we dat Mila’s associatie met eten positief en fijn blijft. In deze blog deel ik een dagmenu van onze peuter van 2,5 jaar oud op een doordeweekse dag.

Wat onze peuter eet op een doordeweekse dag

08.30 uur

Op mamadag en in het weekend slaapt Mila nog steeds uit. We boffen enorm! Doordeweeks maak ik Mila rond 08.00 uur wakker. Vervolgens ga ik haar verzorgen en eten we rond 08.30 uur ons ontbijt. Mila eet erg graag brood, maar kan ook enorm genieten van ‘toetjes’. De ene dag eten we twee bruine boterhammen met boter en vruchtenhagen of jam, de andere dag yoghurt of kwark met granola en fruit. Wanneer we brood eten, eet Mila een toetje (kuipje) bij haar ontbijt. Bij het ontbijt drinkt Mila magere melk of Fristi zonder toegevoegde suikers.

10.00 uur

Rond 10.00 uur is het tijd voor fruit. Het eten van groenten is een stuk uitdagender geworden. Maar fruit, daar heeft Mila geen moeite mee! De enige fruitsoort die ze minder lekker vindt, is appel. Haar favoriete fruitsoorten: aardbei, druiven en banaan.

11.30 uur

Tijdens het spelen, wandelen, knutselen of wat we ook aan het doen zijn, vraagt Mila meestal om iets te eten. Meestal geef ik haar een kleine snack zoals een rijstwafel, baby/dreumes koekjes of een fruitreepje. Tussendoor drinkt ze water of water met ranja zonder toegevoegde suikers.

12.30 uur

Om 12.30 uur is het meestal tijd voor lunch. Zoals eerder beschreven is Mila een enorme broodliefhebber. Daarnaast is ze dol op soep en maak ik haar zo nu en dan blij met een omelet. Brood blijft uiteindelijk favoriet! Qua beleg gaan we van A tot Z tijdens de lunch. Van kaas tot kipfilet en van cottage cheese tot avocado. Mila maak je blij met van alles. Het ligt er helemaal aan waar ze zin in heeft. Tussen de middag drinkt Mila meestal water, thee of melk.

15.00 uur

Aangezien Mila tegenwoordig tijdens het diner amper tot geen groenten meer eet, geven wij haar ’s middags rauwkost. Dit gaat er gelukkig (tot nu toe) met gemak in. Mila is dol op tomaatjes, komkommer en soms op wortel. ’s middags drinkt Mila water, thee of water met ranja zonder toegevoegde suikers.

18.00 uur

Na (meestal) gezellig samen in de keuken te hebben gestaan, is het tijd voor het diner. Tijdens het koken is Mila heel enthousiast en wil ze alles proeven. Ik maak dankbaar gebruik van dit moment en laat haar tijdens het koken allerlei gezonden dingen proeven. Zodra we aan tafel zitten, slaat de stemming vaak om. Onze dochter wordt dan kieskeurig, beweert dat ze het eten ineens niet meer lust en wil van tafel. Vaak krijgen we het door ons enthousiasme nog voor elkaar dat ze een paar hapje eet, maar daarna is ze er helemaal klaar mee. Doordat we de groente- en fruitmomenten verspreiden over de dag en Mila tijdens de lunch een goede eetlust heeft, maken we ons geen zorgen. We herinneren elkaar er regelmatig aan dat alles een fase is en dat de houding van Mila tegenover voeding nog onwijs vaak zal gaan veranderen en ontwikkelen.

18.30 uur

We sluiten de dag rond 18.30 uur af met een toetje (kuipje) en een laatste flesje drinken. Voordat Mila gaat slapen heeft ze behoefte aan een warm drankje. Ze kiest dan voor warme melk of een theetje.

Video: wat onze peuter eet

In onderstaande video neem ik je mee tijdens een doordeweekse dag, laat ik zien wat Mila eet en hoe we haar proberen te stimuleren om haar eten te proeven tijdens het diner.

Ik ben super benieuwd hoe het dagmenu van jullie peuters eruit ziet/zag. Herken je de fase waarin Mila zit? Heb je nog handige tips? Ik lees het heel graag in een reactie onder deze blog!

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social