Wat onze dreumes eet (en niet eet)

Kim Jacobs - 19/06/2018

In mijn laatste dreumes update blog heb ik verteld dat Mila van een alleseter is veranderd in een heuse dramaqueen. Tot het moment dat ze ongeveer 21 maanden oud was genoot ze van elk eetmoment, wilde ze alles proeven en vond ze bijna alles lekker. Tegenwoordig is het vaker drama dan feest. Het ontbijt en de lunch gaan redelijk goed. Maar het diner is een ramp. Als we geluk hebben eet ze een paar happen voordat ze er helemaal klaar mee is en warme groenten weigert ze tegenwoordig al helemaal te eten.

Dreumes eetstress?

Wat de opvoeding van onze dochter betreft is onze visie heel simpel. We kunnen twee dingen doen: focussen op de positieve momenten of op de negatieve momenten. Een voorbeeld van een negatief moment is het diner. We kunnen tijdens deze situatie concluderen dat Mila een slechte eter is, gestrest aan tafel zitten en er alles aan proberen te doen om een volledige maaltijd bij haar naar binnen te krijgen. Wij focussen ons echter liever op de positieve momenten. Mila weigert bijvoorbeeld groenten te eten tijdens het diner, maar tomaat en komkommer gaan er tussendoor wel heel goed in. Daarom geven we haar elke dag schijfjes komkommer en stukjes tomaat als tussendoortje. Wat ze ook lekker vindt zijn gekookte worteltjes. Tijdens het diner raakt ze ze niet aan, maar als we na het eten een schaaltje warme wortels op tafel zetten tijdens het spelen, dan is het schaaltje binnen een mum van tijd leeg! Ook kaas is favoriet. Als het aan Mila ligt eet ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kaas. We maken haar avondeten soms aantrekkelijker door er samen strooikaas overheen te doen, eten lekker veel cottage cheese en tussendoor krijgt ze af en toe een plakje kaas. Al met al wil ik dat Mila’s associatie met eten positief is en vind ik het belangrijk dat Mila’s eetmomentjes gezellig en zorgeloos zijn. Of deze aanpak zorgt voor een structureel dagmenu? Nee! De ene dag eet ze voorbeeldig, de andere dag ben ik bang dat ze te weinig binnenkrijgt en is het volkomen ruk. Maar we doen ons best!

Wat onze dreumes eet (dagmenu)

Benieuwd hoe een gemiddeld dagmenu er voor Mila uitziet? Hieronder deel ik het dagmenu van een willekeurige dag.

09.00 uur

Het is vandaag vrijdag, mamadag! Ik ben om 07.30 uur opgestaan en meteen achter de laptop gekropen om te werken voor ALBOE. Om 08.45 uur heb ik onze slaapkop wakker gemaakt. Ik heb haar een schone luier gegeven, opgefrist, aangekleed en om 09.00 uur zitten we fris en fruitig aan tafel voor het ontbijt. Mila krijgt vandaag een flesje melk (ongeveer 120 ml), een yoghurtje uit de NaturNes Bio lijn van Nestlé (tip: zonder toegevoegde suikers) en een perzik. Stiekem heb ik de yoghurt van Nestlé ook geproefd en ik ben fan van de zachte smaak! Ze zitten in bakjes van 90 gram (4x per verpakking) en zijn verkrijgbaar in de smaken Naturel en Peer & Banaan. Echt een aanrader als ontbijt, tussendoortje en toetje. Wat Mila ook erg lekker vindt als ontbijt is een boterham met pindakaas, smeerkaas, cottage cheese, kipfilet of vruchtenhagel, een bordje pap met fruit, bananenpannenkoeken en normale pannenkoeken. Als we tijdens het ontbijt geen fruit hebben gegeten, eten we rond 10.00 uur twee stuks fruit.

12.30 uur

Na een ochtend luiers shoppen, pakketjes wegbrengen en spelen met klei is het tijd voor lunch! De ene keer pak ik uit en maak ik een gezellig bordje met ei, komkommer, mozzarella en kip of een warme maaltijd zoals een omelet of pizzawrap (wrap met tomatenpuree, tomaten, paprika en mozzarella). De andere keer (zoals vandaag) gaan we lekker simpel voor een broodmaaltijd! Mila heeft gekozen voor een bruine boterham met boter en vruchtenhagel. Vandaag drinkt ze tijdens de lunch +/- 100 ml Fristi zonder toegevoegde suikers. Of zoals Mila het zegt: toetie 😉

15.00 uur

Tijd voor een tussendoortje! Ik probeer altijd van alles en nog wat uit. Knijpfruit, knijpyoghurt, koekjes voor mini’s en chipjes voor mini’s. Mila vindt het allemaal prima. Verder drinkt Mila tussendoor de hele dag water, thee, water met citroen en water met siroop (ik koop meestal Jumbo huismerk zonder toegevoegde suikers). Een leuke tip als tussendoortje tijdens de zomer: zelfgemaakt ijs van magere yoghurt en diepvriesvruchten of zelfgemaakte waterijsjes van water met fruit of yoghurt met water en fruit!

17.00 uur

Rond 17.00 uur begin ik te rommelen in de keuken. Mila is super nieuwsgierig en vindt het leuk om op het aanrecht te zitten als ik in de keuken bezig ben. Je voelt ‘m al aankomen: tijd voor Mila’s groente-snack momentje! Meestal eet Mila twee tomaten en een stuk komkommer.

18.00 uur

Mila heeft tegenwoordig drie favoriete gerechten: pasta met tomaten, pannenkoeken en vis met aardappelen. Vandaag zijn we gegaan voor witvis met aardappelen, snijbonen en een beetje ketchup. Zoals je op de foto kunt zien is vooral de vis populair 😉 het was al op voordat ik de kans kreeg om een foto te maken. De snijbonen waren het minst favoriet en zijn uiteindelijk niet opgegaan. Maar ach, na twee tomaten en een stuk komkommer maak ik me geen zorgen! Na het eten heeft Mila weer een toetje van Nestlé gegeten en tussendoor heeft ze water gedronken.

19.30 uur

We proberen Mila elke dag tussen 19.30 en 20.00 uur naar bed te brengen. Voordat ze gaat slapen drinkt ze een flesje melk of een Avondpapje.

Ik ben super benieuwd naar hoe jullie kindjes eten en hoe het dagmenu van je kleintje er ongeveer uitziet! Deel je hem gezellig in een reactie onder deze blog? Oh, en in deze blog deel ik 9 handige tips voor de lust-ik-niet fase!

PS: met Nestlé heb ik een onwijs leuke samenwerking. Daarom mag ik regelmatig allerlei fijne producten testen. Wil je de NaturNes yoghurtjes en andere producten van Nestlé testen? Via deze link kun je vijf fijne producten testen voor maar €2,50 (geen grapje)!!
Advertisement

8 comments

 1. Hahah mijn zoon nu bijna 3, wilde rond die leeftijd ook niet zo goed eten langere tijd niet. Maar een half jaar later opeens weer wel. Ze zijn zo veranderlijk. Soms heeft hij nog wel eens dat ie niet wil eten terwijl ik weet dat hij het lekker vind. Maar na een paar x consequent zijn en zeggen positief en vrolijk dat de boeren dat allemaal gezaaid hebben en met de trekker eraf gehaald hebben ging hij weer eten. En hij wil graag op het dak (brandweer) dan zeg ik dat ie goed groentes moet eten.
  Haha

 2. Mijn eerste reactie is hoe kan ik mijn kind ook zo laten uitslapen?? En slaapt Mila smiddags nog lang? Verder heel fijn om te weten hoe het dagmenu van een ander kind van dezelfde leeftijd is. Ook hier is groente niet altijd favoriet en is het hier en daat wat creatief zijn. Maar ik wil er idd niet teveel druk op zetten want dat heeft totaal geen nut!

 3. Mijn eerste reactie is hoe kan ik mijn kind ook zo laten uitslapen?? En slaapt Mila smiddags nog lang? Verder heel fijn om te weten hoe het dagmenu van een ander kind van dezelfde leeftijd is. Ook hier is groente niet altijd favoriet en is het hier en daat wat creatief zijn. Maar ik wil er idd niet teveel druk op zetten want dat heeft totaal geen nut!

 4. Mila’s menu ziet toch goed uit ondanks dat je zegt dat het anders is dan eerst. 🙂 Mijn zoontje wordt over twee maandjes 2. Sinds 10 maanden eet hij eigenlijk bijna alles wat wij eten. Hij vindt vis, kip, vlees, pasta en veel groenten lekker. Met fruit is hij wel duidelijk; hij lust bijv vooral banaan, druiven, aardbeien, perzik, ananas. Wat hij duidelijk niet lust is meloen, watermeloen (heb het hem zo vaak proberen te geven dat ik er nu echt van overtuigd ben dat hij het niet lust, wellicht als ie wat ouder wordt?) Ontbijt gaat ook prima: broodje kaas, pindakaas, boter en jam, boter met stroop, soms een eitje dus daar variëren we vooral mee. Soms eet hij weinig ontbijt maar daar trek ik me niet veel van aan aangezien hij een paar minuten later toch nog zijn ontbijt probeert af te maken. Lunch is ook af en toe een broodje, melkbrood, een papje of bijv aardappeltjes of pasta of wat we dus op dat moment thuis hebben. Tussendoortjes variëren van fruit, fruityoghurt, koekjes, chocoladebroodje etc. Ook mijn zoontje weigert weleens om soms (bepaalde) groente te eten, maar daar maak ik me ook geen zorgen over aangezien dat niet vaak gebeurd of niet met alle groenten. 🙂

 5. Wat een leuke foto van Mila! Echt zo een bandietenkopje! Heeft ze nu ook echt een druifje in haar melk gegooid? 😀
  Heel leuk om te lezen! Mijn dochtertje is een half jaartje jonger, maar weigert ook vaak te eten. Fijn om te zien hoe jullie hiermee om gaan. Vind je dreumes-artikeltjes altijd heel leuk!

 6. Mijn zoontje is net 2 en ik ken het groenteprobleem, ook wij geven overdag vaak wat rauwe groenten of gewoon als salade of snackje bij het avondeten. Paprika wordt hier ook graag rauw gegeten trouwens, misschien een tip. En kaas is hier ook geliefd. Groenten door gerechten heen gaat vaak wel goed. Favoriet hier is risotto met courgette en snoeptomaatjes, want ja die kaas erdoor is natuurlijk heerlijk hahah. Ook pasta met homemade saus volledig van groenten gaat er prima in. Net als curry. Maar losse bonen broccoli is lastig..

 7. heyyy sandera een vrageje hoe gaat het met de kinderen bij jouw ik heb net een meding hehaad dat er veel te veel mensen ziek zijn

  gr. nova

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.