Wat ik niet wist over NA de bevalling

Kim Jacobs - 14/10/2016
na-de-bevalling-kim-jacobs

Tijdens de zwangerschap kreeg ik ontzettend veel informatie en adviezen vanuit alle hoeken. Verloskundige, huisarts, vrienden, familie en kennissen. Iedereen probeerde mee te denken en dat is natuurlijk ontzettend lief! Wat me echter opvalt is dat de adviezen vooral over de zwangerschap en bevalling gingen. Over de periode NA de bevalling heb ik achteraf weinig gehoord tijdens de zwangerschap. Wat ergens ook heel logisch is. Mensen probeerde me de ranzigste details en engste verhalen waarschijnlijk zoveel mogelijk te besparen.

Terugkijkend op de gehele periode, had ik stiekem heel graag gehoord wat me te wachten stond NA de bevalling. Daarom vertel ik je vandaag wat anderen misschien niet durven te vertellen.

Na de bevalling…

 

Eindeloos vloeien

Laten we gelijk beginnen met het ranzigste onderwerp, namelijk vloeien. Tijdens de zwangerschap ben je negen maanden niet ongesteld geweest, hemels wat mij betreft! Maar na de bevalling haal je de schade dubbeldik in. Na het verwijderen van de placenta (hier later meer over), begin je namelijk meteen met vloeien. Dit wil simpelweg zeggen dat je wekenlang bloed, slijm en vocht gaat verliezen. En schrik niet, er kunnen gigantische bloedstolsels meekomen.

Dus moest je net als ik even gniffelen toen je die gigantische kraamverbanden in je kraampakket zag zitten? En dacht je: “die heb ik vast niet nodig!”. Mijn tip? Koop een extra pak mega maandverband, je gaat ze nodig hebben.

kraamverband-na-de-bevalling

Het verwijderen van de placenta

Waarschijnlijk ben je na de geboorte van je baby nog een beetje waus van de pijnstillers of van de endorfine die door je lichaam giert. Daarnaast heb je het ongetwijfeld te druk met het bewonderen van je kindje. Maar vergeet niet dat na de geboorte van je baby, je placenta er ook nog uit moet. Dit kan op twee manieren gebeuren: je perst de placenta er zelf uit of de placenta wordt met behulp van een injectie (hormonen) eruit gehaald.

Mijn ervaring? Ik had het na mijn bevalling veel te druk met baby Mila en had niet eens in de gaten dat de placenta eruit werd gehaald. Maar toch is het handig om te weten 🙂

Knip of scheurtje tijdens de bevalling

Dat je tijdens de bevalling kunt inscheuren of ingeknipt kunt worden, weten we natuurlijk allemaal. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden, waren die verdomde hechtingen. Die rotdingen doen namelijk pijn en zijn vreselijk onhandig. Plassen en zitten is ineens niet meer vanzelfsprekend en je moet ze de hele dag door spoelen. Mijn tip? Plas lekker onder de douche met de douchekop op je hechtingen gericht. Lekker makkelijk, hygiënisch en je kunt gelijk je kraamverband verwisselen.

Niet meteen naar buiten

Als je dacht dat je meteen na de bevalling aan de wandel kunt gaan met je baby, ga ik je enorm teleurstellen. Een bevalling is namelijk vergelijkbaar met een marathon. Je lichaam is uitgeput en heeft écht even de tijd nodig om te herstellen. Daarnaast moet je baby wennen aan de nieuwe wereld en mag je hem of haar niet meteen meenemen voor een flinke wandeling.

Voor sommigen klinkt dit waarschijnlijk super vanzelfsprekend. Ik was echter zo’n muts die er heilig van overtuigd was dat ze direct na de bevalling weer fit zou zijn. Think again!

na-de-bevalling-mama-blog

Tranen en hormonen

Dat je na de bevalling niet meer zwanger bent, wil jammer genoeg niet zeggen dat je meteen van de hormonen af bent. Sterker nog, de eerste week wordt waarschijnlijk super emotioneel voor je! De meeste vrouwen huilen namelijk tranen met tuiten en kunnen niet eens precies vertellen waarom…

Ook heb je een grote kans dat je weken, maanden of zelfs jaren na de bevalling emotioneler blijft dan voor de zwangerschap. Het moederschap doet rare dingen met een vrouw.

Voor de eerste keer naar het toilet

Dit klinkt misschien maf. Maar één van de engste dingen om te doen na de bevalling is poepen. Tijdens de bevalling heb ik alles gegeven om mijn baby uit mijn lichaam te persen, mijn onderkant voelde dan ook ontzettend beurs. Kracht zetten vond ik eng en als ik naar het toilet ging, had ik het gevoel alsof al mijn ingewanden eruit zouden vallen. Mijn tips? Ga niets forceren, ga het niet ophouden en gebruik een krukje zodat je knieën zich boven je heupen bevinden. Dit zorgt voor een snellere en makkelijkere stoelgang.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook!

Heb je al kindjes, lees je bovenstaande alinea’s en denk je “Kim wat lul je!?”. Gefeliciteerd, je bent de uitzondering op de regel. Mazzelaar.

na-de-bevalling-mama-blog-1

Herkenbaar? Of zijn er misschien nog dingen die je mist in deze lijst? Ik lees het super graag!

25 comments

 1. Zo herkenbaar die kraamverbanden. Mijn gymjuf Esther noemde ze kano’s. Ik dacht dat je ze max een week zou gebruiken. Dat viel tegen! Het werden 4 weken!! En dan in het begin ook nog
  2 tegelijk 😳. Bij nummer 2 vond ik alles anders na de bevalling. Je bent er iets beter op voorbereid en de roze wolk die ik bij nummer 1 niet heb gezien zag ik gelukkig bij nummer 2 wel 😊.

 2. Nou die uitzondering wil ik dan ook wel zijn! Ik heb volgensmij 4 dagen lang om alles moeten janken. Ik vond alles zó mooi. Daarbij vond ik de stuwing ook vreselijk. Ik wist op een gegeven moment gewoon niet meer hoe ik moest zitten of liggen.

 3. Die tranen ken ik! Ik wist helemaal niet wat me overkwam. Ik bleef maar huilen en soms wist ik niet waarom. Ook miste ik het gevoel van de baby in mijn buik. En de bevalling heeft een heel grote indruk op mij nagelaten .Zoals je zegt het moederschap doet rare dingen met een vrouw 🙂

 4. Ontzettend leuk geschreven maar ik ben dan denk ik de uitzondering op de regel😂

  Ik had genoeg aan normaal maandverband, had geen last van kraamtranen.

  Maar goed heb wel een keizersnede gehad dus dat zal wel schelen kwa bloedverlies.

 5. Ow ja! Bedankt voor deze waarschuwingen! Ik vind het persoonlijk ook moeilijk dat iedereen het alleen maar heeft over het mooie, over de roze wolk en hoe fantastisch het allemaal is. Leuk dat jij ook over de andere kant van het mama worden durft te schrijven. Ik vind het leuker een realistisch beeld te hebben van wat er op me afkomt. Dankje! 🙂

 6. Ja, zo herkenbaar je verhaal haha! En ik dacht dat ik de eerste weken net zo kon genieten van m’n verlof als voor de bevalling, alleen dan met baby.

  Maar eigenlijk moet je lichaam gewoon herstellen van de bevalling, heb je kraamverband en vergeet het kannetje water niet (Als je hechtingen hebt) bij het plassen. En die ontploffende borsten zijn ook geen pretje. Laat staan de vermoeidheid.

  Het is de meest bijzondere ervaring ooit, maar het is ook echt even wennen allemaal!

 7. Kijk! Handig artikel (voor mij 11 weken te laat 😉 )
  Mijn bevalling kwam als een verrassing met 34,4 weken en binnen 2 uur was er een klein mannetje geboren, totaal niet voorbereid dus! De volgende ochtend onder de douche kwam er ineens zo’n bloedstolsel. Shokking! idd Niemand die mij dat had verteld!

 8. Wauw als ik dit zo lees denk ik pfff 5 jaar geleden lag/zat ik er ook zo bij.
  Ik was ingeknipt dus had die verdomde piep hechtingen je lijkt net zo’n oma die het bed in en uit moet komen. Kan je zeggen het zag er niet uit. Maar zo eigenwijs als ik was liep ik dezelfde dag nog van de trap af inplaats van dat ik de lift neemde😂! En vloeien heb ik wel gedaan maar gelukkig niet zo heftig en kraamtranen stop hou er maar over op pff wa een ellende was dat zeg😂😂
  P.s wat kan je het toch altijd zo heerlijk maar vooral super leuk vertellen kim

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.