Verandert je relatie na de komst van een baby?

Kim Jacobs - 16/06/2017
familie-vlog-alboe

Op de vraag ‘verandert je relatie na de komst van een baby?’ is wat mij betreft maar één antwoord. Ja zeker! Onze relatie is behoorlijk veranderd sinds de geboorte van ons meisje. En dat is logisch. Ineens zijn we niet meer met z’n tweeën en moeten we 24/7 voor een mini mensje zorgen. In deze blog vertel ik hoe onze relatie in mijn ogen is veranderd sinds de komst van onze baby.

Bevalling & kraamtijd

De bevalling

Mijn bevalling was snel, mooi en intiem. Hoewel Roy lichtelijk in paniek was toen mijn vliezen braken op donderdagavond, waren we de rust zelve toen de bevalling enkele uren later begon. Ik ben de gehele bevalling vriendelijk tegen Roy gebleven en hij heeft super goed voor mij gezorgd. Drinken inschenken, tegendruk geven tijdens de weeën en natte washandjes brengen tijdens het persen.

alboe-bevalling-kim

De kraamtijd

Ook tijdens de kraamtijd is Roy niet van mijn zijde geweken. De eerste dagen had ik behoorlijk last van mijn hechtingen waardoor ik niet fatsoenlijk kon plassen, bukken, zitten en zelfs liggen was lastig. Plassen deed ik onder de douche, dit was de meest comfortabele manier. Het afdrogen en aankleden was vervolgens wel een dingetje… Maar terwijl het bloed soms langs mijn benen naar beneden stroomde en ik me kapot schaamde omdat ik mijn onderbroek zelf niet aankreeg, was de altijd relaxte Roy daar om mij te helpen. Mijn kraamweek was gevuld met bloed, zweet en tranen. Maar niets was hem te veel, dit heeft mijn liefde voor hem doen groeien.

Nieuwe rolverdeling

Na de bevalling en de kraamtijd waren we ineens papa en mama. Een rolverdeling die voor ons totaal onbekend was en waar we eigenlijk niet eens over hadden nagedacht of afspraken over hadden gemaakt… Dit klinkt voor sommigen misschien onmogelijk. Maar voor ons werkt het als een trein. Roy en ik laten alles op ons afkomen, hierdoor staan we mega relaxt in het leven.

In mijn beleving maakt onze ‘relaxte levensstijl’ onze relatie en rolverdeling als papa en mama makkelijk en simpel. Wie geeft de nachtvoeding of de eerste voeding in het weekend? De gene die wakker wordt van de wekker of van de baby. Is de rolverdeling dan precies in evenwicht? Geen idee! Wij vinden het niet nodig om alles bij te houden. We nemen het leven en het ouderschap zoals het komt.

Het vaderschap

Het vaderschap maakt onze relatie voor mij zoveel leuker. Ik vind het geweldig om Roy met onze dochter te zien spelen en ik geniet er optimaal van dat hij zo goed voor haar zorgt.

vaderschap-alboe-blog

Aandacht voor elkaar

De eerste maanden na de bevalling stonden voor ons volledig in het teken van de baby. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat waren we bezig met zorg, zorg en nog eens zorg. Voedingen, badjes, luiers, kusjes, knuffels en slaapjes. En dan moest er ook nog gewerkt, gewassen, gegeten, schoongemaakt en uiteraard geslapen worden. Hierdoor hebben we de eerste maanden na de bevalling minder aandacht voor elkaar gehad. Sterker nog, we waren elke dag gesloopt. Echter kijken we allebei heel positief terug op deze periode, we hebben er ontelbaar veel mooie momenten als gezin voor teruggekregen.

MAAR, hier komt de grote maar. Nu Mila een vast slaapritme heeft en elke dag rond 20.00 uur slaapt, is het zó fijn om ’s avonds weer een momentje samen te hebben. Films en series kijken, lekker eten en gezellig kletsen. Ik kan iedereen aanraden om – zodra de rust is wedergekeerd – weer momentjes samen te pakken. Heb je hier moeite mee? Plan dan een date night, gewoon gezellig thuis of een avondje weg. Telefoons uit en lekker genieten van elkaar!

Seks

Over genieten van elkaar gesproken. Na de komst van een baby kan je seksleven enorm veranderen. De eerste drie maanden na de bevalling had ik persoonlijk totaal geen behoefte aan seks. Enerzijds omdat mijn lichaam er nog niet klaar voor was en anderzijds omdat ik gesloopt was door de drukke dagen vol zorg, huishoudelijke taken en werk. Mijn liefste Roy – relaxt zoals ‘ie is – wilde wachten tot ik er 100% klaar voor was. Uiteindelijk was ik na zes maanden weer in staat om te genieten van seks (sorry pap, ik weet dat je m’n blogs leest 😛).

Wat ik geleerd heb tijdens deze periode is dat communiceren heel erg belangrijk is. Door te praten over mijn lichaam, angsten en over mijn verlaagd libido na de bevalling, begreep Roy de situatie beter en is seks nooit een issue geweest voor ons.

familie-vlog-alboe

Is onze relatie veranderd?

Om terug te komen op de vraag ‘verandert je relatie na de komst van een baby?’. Voor mij is de komst van onze baby een verrijking van onze relatie. Tijdens de pittige momenten zie ik een behulpzame man, tijdens mooie momenten een lieve vader en tijdens intieme momenten zie ik een begripvolle partner. Uiteraard hebben wij uitdagende momenten meegemaakt. Slapeloze nachten, vroege ochtenden, eindeloos huilen, weinig intimiteit en vooral veel chaos. Maar elke keer waren we een team en hebben we het leven genomen zoals het komt. Wat heb ik een mazzel met zo’n relaxte vent…

Vragen, opmerkingen, ervaringen en tips over dit onderwerp zijn meer dan welkom lieve dames! Laat ze vooral achter in een reactie onder deze blog.

19 comments

 1. Mooi geschreven! Zelf ben ik 5 maanden geleden bevallen en heb nog steeds geen behoefte aan seks all the way. Tampon indoen voelt zelfs al niet zo prettig, laat staan…. haha! Maar alles op zn tijd hoor, gewoon luisteren naar je lichaam toch?! 😀

 2. Wat een prachtige foto’s, die laatste foto omschrijft jullie heel goed voor mijn gevoel. Vooral die blik van Bailey, prachtig hihi.

  Mooie blog, ben benieuwd hoe het ons straks zal vergaan. Ik denk wel een beetje op de zelfde manier. 🙂

 3. Zo fijn dat je overal zo open en eerlijk over bent.
  Maar hebben jullie nu ‘tijd’ voor seks? Of maken jullie daar tijd voor? Lijkt me namelijk allemaal heel wat lastiger met een kleintje..
  Hier denk ik namelijk constant over na, maar durfde het eigenlijk nooit aan iemand te vragen.
  Liefs x

  1. Dankjewel voor je reactie Isabel! Door Mila’s slaapritme hebben we tegenwoordig onze handen vrij ’s avonds. Dit brengt veel rust en tijd met zich mee waardoor het gewoon vanzelf goed komt 🙂

 4. Heel mooie blog! Zijn jullie van plan om net als Ilonka te gaan trouwen? Of vinden jullie het prima zo?
  Kim je doet het geweldig! En Roy natuurlijk ook!❤

 5. Kim bedankt voor je openheid 🤗.. zo herkenbaar allemaal en idd zo blij dat ik ook zo,n geduldig begripvolle man heb die er voor mij was in de kraamtijd en maanden erna.. En ja ..zodra er een ritme is gaat het weer vanzelf 😉 maar moet zeggen nu met 2 kids is het weer even wennen maar ook plannen 🙈.. Als je er maar voor elkaar kan zijn uiteindelijk 💗

 6. he kim, heerlijk je openheid, en wat fijn om ook eens een andere ervaringen hierover te lezen. hier was het ook ongeveer 6 maanden, toen vond ik het zelfs nog wel eng, maar deed geen pijn. die tijd voor elkaar vrij maken is inderdaad best soms wel zoeken met een kleine erbij, maar inderdaad oh zo belangrijk. ik jullie nuchterheid, heerlijk. en ik ga een aantal dingen van je jatten hoor 🙂 want je bent een inspiratie. mooi geschreven! vond je het niet lastig om Roy in het begin met de baby te vertrouwen?

 7. Ik herken mezelf heel goed in jouw blog. Buiten het feit dat je bang was dat het zeer zou doen van ‘beneden’ na een bevalling heb ik ook meer last van onzekerheid over mijn veranderende lichaam. Door die onzekerheid had/heb ik ook niet altijd ‘zin’ . Gelukkig heb ik ook een vriend die me hoe dan ook mooi vind , ook nadat ik wat kilootjes meer weeg haha.😜

 8. Het is zo herkenbaar wat ik lees! Vooral het op je af laten komen en geen afspraken maken van wie wat doet! Het gaat eigenlijk ook allemaal wel vanzelf! Ik heb wel gemerkt door dat ik veel te vroeg ben bevallen dat je alles dan in een waas mee maakt. Ik zou daarom niet heel goed weten hoe het zou zijn om een kraamweek en alles te hebben.
  Maar btw je bent een top vrouw, en vind het super om je te volgen! You go girl!!!

 9. hallo kim je maakt super mooie foto’s en jou ventje doe het ook super met Mila
  als ik jou blogs kijk op YouTube, en dat Mila met Roy aan het spelen, jullie zijn super ouders
  ga zo door

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.