Tienermoeder zijn is fantastisch

Over tienermoeders bestaan veel vooroordelen. Zo zouden ze volgens velen geen stabiele thuissituatie, baan, relatie, diploma’s of enige andere vorm van stabiliteit hebben. En dan laten we alle stereotyperingen zoals roken, energiedrank en slecht eten tijdens de zwangerschap – die we regelmatig voorbij zien komen in bekende tv programma’s – buiten beschouwing. Kim en Hinke zijn beiden tienermoeder en worden moe van de bekritiserende blikken op straat. Sterker nog, ze hebben alles prima op een rijtje en willen hun verhaal graag delen op ALBOE.nl.

Vandaag delen we het interview met Hinke.

Tienermoeder zijn is fantastisch

Hinke (19) raakte op haar zeventiende voor het eerst zwanger. Jammer genoeg bleek het niet goed te zijn en kreeg ze na een zwangerschap van dertien weken een miskraam. Ze was kapot van verdriet, maar wist één ding zeker: “moeder worden dat wil ik zo graag!”.

Ik was net gewend aan het idee dat er een kindje zou komen en plots was het allemaal voorbij.

Heb je een stabiele relatie?

“Zeker! Mijn partner Bauke (23) en ik zijn sinds januari 2015 samen en zijn op 11 mei 2016 getrouwd. We zijn zielsgelukkig samen.”

Hoe oud was je toen je zwanger raakte?

“Ik was achttien jaar oud toen ik in verwachting raakte van ons zoontje Noah. Maar dat was niet de eerste keer, op mijn zeventiende ben ik namelijk ongepland zwanger geraakt. Ik zou in september uitgerekend zijn, maar kreeg na 13 weken zwangerschap een miskraam. Ik was net gewend aan het idee dat er een kindje zou komen en plots was het allemaal voorbij. Ik was hier echt kapot van en het heeft veel met mij gedaan.”

Was de zwangerschap gepland?

“Zoals in het vorige antwoord al naar voren is gekomen, was de eerste zwangerschap niet gepland. Maar na de miskraam wist ik het zeker, ik wil zo graag mama worden! De periode na de miskraam was verschrikkelijk. Ik vond het moeilijk om over kindjes te praten en durfde ze niet onder ogen te komen. Na maanden praten over mijn gevoelens, ben ik eroverheen gekomen. In juni besloten we om er weer voor te gaan en in augustus raakte ik zwanger van Noah!”.

Had je alles op een rijtje toen je zwanger was?

“Toen ik zwanger raakte van Noah hadden we net een huis gekocht, werkte ik als bijbaantje bij Lidl en had mijn man een vaste baan bij de Koninklijke Landmacht. Van enkel zijn salaris kunnen we prima rondkomen, alles wat ik verdien is extra. Tijdens de zwangerschap hebben we alle babyspullen die we mooi vinden kunnen kopen, mede omdat mijn man een aardig spaarcentje heeft. Dit geeft veel rust kan ik je vertellen.”

Hoe reageerde jullie omgeving op de zwangerschap?

“Mijn moeder reageerde ontzettend goed op de zwangerschap, maar mijn vader was erg geschrokken. Ik ben zijn (nog erg jonge) enige meisje, dus voor hem was het in het begin iets moeilijker. Inmiddels zijn ze allebei ontzettend gelukkig en staan ze 100% achter onze keuze. Ook mijn schoonfamilie reageerde erg goed op het bericht.”

Heb je nare opmerkingen gekregen tijdens de zwangerschap?

“Tijdens de eerste zwangerschap heb ik een aantal nare opmerkingen gekregen. Zo zei iemand na de miskraam: “Het is misschien wel beter zo…”. Ik ben nooit op de reacties ingegaan, maar van binnen voelde ik woede en onbegrip. Inmiddels trek ik me niets meer aan van negatieve reacties. Wij zijn gelukkig met ons kindje en vinden het niet belangrijk wat een ander van onze keuzes vindt. Gedurende de tweede zwangerschap heb ik geen nare opmerkingen meer gekregen. Ik denk dat mijn omgeving inmiddels gewend is aan het idee dat ik jong moeder wilde worden.”

Hoe voelt het om tienermoeder te zijn?

“Ik vind het fantastisch om tienermoeder te zijn! Door de miskraam en de daaropvolgende zwangerschap ben ik in slechts twee jaar ontzettend volwassen geworden. Nog zo jong, maar oud en wijs genoeg om met heel veel liefde voor ons kindje te kunnen zorgen.”

Hoe wordt er volgens jou over tienermoeders gesproken?

“Het zit mij behoorlijk dwars dat tienermoeders bijna altijd negatief in beeld worden gebracht. Denk aan programma’s als ‘vier handen op één buik’. Ik begrijp dat TV-makers op zoek zijn naar sensatie en het programma wellicht als afschrikmiddel willen gebruiken. Maar het beeld dat wordt geschetst van de ‘gemiddelde tienermoeder’ die rookt, energie drankjes drinkt en te lui is om te werken of om naar school te gaan vind ik ronduit belachelijk.”

Wat zou de oplossing kunnen zijn?

“Hoewel ik weet dat ik niet voor iemand anders kan spreken of denken, zeggen de blikken op straat meer dan woorden. Ik ben een negentienjarige moeder die alles prima voor elkaar heeft, maar toch word aangekeken op het gedrag van de ‘gemiddelde tienermoeder’. Het gedrag en het bijbehorende beeld dat door de media naar buiten wordt gebracht, mag wat mij betreft doorbroken worden. Vandaar dit interview op ALBOE.nl, een tegengeluid van mij als tienermoeder.”

Ook leuk: interview met Kim – ongepland, maar gewenst tienermoeder.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

  • Swipe 🔚 voor before🤭.
•
Ik weet nog goed dat veel van jullie twijfels hadden over het verven van de bakstenen. De voornaamste adviezen die we kregen waren: alles stucen of de bakstenen laten zoals ze waren. Eigenzinnig als ik ben koos ik uiteraard voor mijn eigen idee: het verven van de bakstenen en de open haard🤭. Tot op de dag van vandaag ben ik onwijs blij met het resultaat van onze woonkamer make-over. Ik vind dit een van de meest sfeervolle hoekjes in ons huis🖤.
•
Ons interieur✨
Verf: @rustoleumnl (taupe)
Wereldbol: @karwei 
Manden & zwart potje met kaars: @westwingnl 
Gouden oog spiegel: @jysknl 
Illustratie (op open haard): @amberdevreng 
Gouden lijst: @leenbakker 
Crème olifant: kringloop
Zwart windlicht: @ikeanederland 
Overige accessoires: @actionnederland
  • ✔️haar ✔️make-up ✔️humeur. Ik krijg onwijs veel lieve, bezorgde berichtjes van jullie. Om iedereen tegelijk antwoord te geven: ik voel me stukken beter en het gaat hartstikke goed met mijn gezin❤️! Wel is het hier, zoals bij de meesten, vreemd en onwennig. Er komt veel tegelijk op ons bordje. Maar ik geloof dat alles goed komt. Hoe gaat het met jullie? Maar écht?
  • Leven in quarantaine 🤪🤣
  • Ik word héél zen van foto’s van ons interieur maken😌😌. Zouden jullie het leuk vinden om dit soort plaatjes vaker voorbij te zien komen?
•
Mila’s interieur✨
Bed: @stokkebaby 
Kleed: @volero.insta 
Gordijnen: @veneta.com 
Poef & gehaakt kussen: @westwingnl 
Boekenrek: @ikeanederland 
Beer: @prenatal_nl 
Poster: @alboe.nl
Eenhoorn knuffel: @manonmakesit
  • Afgelopen weekend plaatste ik een video die zéér ongebruikelijk is voor mij. Een video waarin ik vertel dat ik er na ruim vijf jaar mee stop. Niet voor altijd, maar ik heb even een break nodig van het vloggen. Gewoon effe geen camera op mijn snufferd en focus op andere zaken. Héérlijk om die bal een keer laag te houden. Maar je begrijpt dat de handjes vanzelf weer gaan jeuken😉.
  • Hoe gaat het met jullie❤️?
  • ✨OPROEPJE✨ Wat zijn het onzekere en vooral spannende tijden. Hard werken voor iedereen uit de cruciale sectoren, enge tijden voor risicogroepen en niet te vergeten mega onzeker voor bedrijven en zzp’ers die nergens op terug kunnen vallen in deze onzekere tijd🤞🏼. Ikzelf ben nu aan het werk en ga vanmiddag gezellig met mijn kleine vriendin spelen. Ik duik dan volledig in haar vrolijke belevingswereld en wil jullie hierin meenemen. Een beetje gezelligheid kunnen we wel gebruiken toch? Mijn vraag aan jullie is dan ook: wat zullen wij vanmiddag gaan doen? Kleien, knutselen, leren, lezen? Wij maken er een gezellige video over, niet om de situatie te negeren, maar om even ergens anders aan te denken❤️.
  • Ik weet het, angst is een slechte raadgever. Maar ik vrees dat Nederland afgelopen tijd te laks is geweest m.b.t. de situatie en dat we richting een hoop ellende gaan. Wij (Mila en ik) zijn/blijven komende weken thuis, Roy kan niet anders vanwege zijn werk. Ik hoop dat jullie de ernst van de zaak inmiddels ook inzien en dat de mensen die thuis kunnen blijven, veilig thuis blijven! Als ik in mijn regio kijk, wordt het steeds duidelijker dat iedereen getroffen kan worden, dus pas goed op elkaar, allemaal!✨
  • Wie had een jaar geleden nou verwacht dat wij naar dit prachtige huis zouden kunnen verhuizen? Wij in ieder geval niet! Tot ons gesprek met de bank hadden wij geen idee dat verhuizen naar een groter huis met kantoor onder eigen dak mogelijk was. Nu, een jaar later, kijken we terug op een bewogen jaar met een verhuizing en een verbouwing. Hoewel we geen gereedschap en kwast meer kunnen zien, is er nog genoeg te doen🙈! Maar alles komt wanneer het komt (en wanneer we budget hebben😉).
•
Droom jij of dromen jullie ook van het kopen van een (ander) huis? Ga dan eens het gesprek aan met een hypotheekadviseur van SNS. Samen kijk je naar je wensen, kansen en mogelijkheden voor nu en/of voor later. Het eerste oriëntatiegesprek kost je niets en de adviseur kan veel opties bieden omdat SNS met meerdere hypotheekaanbieders (met elk hun eigen rentes en voorwaarden) werkt. Eén ding is zeker: je weet pas wat mogelijk is als je het uitzoekt!
•
#snshypotheken #alboepartner

ALBOE op Facebook

ALBOE op social