Stedentrip naar Parijs met een kleintje?

Parijs, de stad van de liefde, mode, prachtige gebouwen en onwijs veel cultuur. Maar hoe geschikt is een stedentrip naar Parijs voor een kleintje? Hebben kleine kinderen het geduld om cultuur te snuiven? Is er iets te doen voor ze? En waar moet je op letten? In deze blog delen twee mama’s hun ervaringen en vertellen ze of Parijs met een kleintje een Do of een Don’t is! Lees je gezellig mee?

Stedentrip naar Parijs

Wonen in Parijs

Mama: Romy (@romyoonk)
Dochter: Sofia
Leeftijd: 0 tot 7 maanden

Hoelang heb je in Parijs gewoond?

Ikzelf heb drie jaar in Parijs gewoond en ben hier zwanger geraakt van mijn Italiaanse vriend. Mijn volledige zwangerschap en de eerste zeven maanden van mijn dochters leventje hebben wij in Parijs gewoond.

Waar woonde je in Parijs?

In Parijs hebben we het eerste anderhalf jaar in het 20e arrondissement gewoond (oosten van Parijs). Vervolgens hebben wij anderhalf jaar in een klein plaatsje net onder Parijs gewoond: Cachan. Met het openbaar vervoer kostte het vanuit Cachan slechts 10 minuten om middenin het centrum van Parijs weer uit te stappen.

Hoe vond je het om in zo’n onwijs grote stad te wonen met een kleintje?

In het begin vond ik dit erg spannend. Wel kon ik tijdens mijn zwangerschap al aan het idee wennen en mezelf voorbereiden. Ik zag tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld hoe mama’s zich door de stad verplaatsten. Hier word je op een gegeven moment gewoon handig in. Wat ik erg bijzonder vond om te merken is dat de Fransen (Parijzenaren) zwangere vrouwen of mama’s/papa’s erg goed behandelen. Je krijgt overal voorrang en je krijgt vrijwel zonder te vragen een goede zitplaats aangeboden.

Heb je veel hotspots bezocht met je kleintje?

Direct na de geboorte niet. Na enkele weken zijn we er steeds vaker op uit gegaan. In het begin dichtbij huis en naarmate we wat handiger werden in het ‘meeslepen’ van ons kindje en de spullen, zijn we steeds vaker naar Parijs gegaan. In het begin vaak samen, maar op een gegeven moment ging ik steeds vaker alleen. Een draagzak/doek is zéker een must! Wij hebben vrijwel alle bekende hotspots van Parijs zoals de Eiffeltoren, Champs-Élysées, Notre-Dame, Louvre en Sacre-Coeur bezocht. Maar hebben ook allerlei parken en onbekende plekjes bezocht.

Welke hotspots mag je niet missen met een kleintje in Parijs?

Ondanks dat Parijs een mega stad is, waarvan je misschien denkt dat het niet te doen is met kleine kinderen, heb je er ontzettend mooie en grote parken. Hier hoef je absoluut niet bang te zijn dat je kindje tussen de hondenpoep of rommel hoeft te spelen. De parken in en rondom Parijs zijn enorm schoon en vaak verboden voor honden. Ook zijn er afgesloten speeltuinen in de parken te vinden en kan er vaak pony worden gereden onder begeleiding. Een aantal parken waar ik zelf vaak ben geweest en wat mij betreft zeker aanraders zijn:

  • Parc Montsouris
  • Bois de Vincennes (Parc Floral bevindt zich hierbinnen)
  • Parc des Buttes-Chaumont
  • Jardin des Tuileries
  • Parc des Sceaux

Nog een leuke hotspot is Joséphine Baker Pool; dit is een zwembad gelegen in de Seine. Er is ook een peuterbadje aanwezig en dus geschikt voor kleine kindjes (badmutsen zijn verplicht).

Een andere tip is om goede schoenen mee te nemen en om te gaan lopen door Parijs in plaats van de metro te nemen van locatie naar locatie. Op die manier kom je zoveel mooie plekjes tegen die je normaal niet zouden opvallen. Dit is natuurlijk heerlijk met je kindje in de kinderwagen of draagzak!

Hoe is het openbaar vervoer geregeld?

Je hebt de keuze uit de metro, bus, trein of een Uber (andere taxi’s zijn hartstikke duur!!). De metro is het makkelijkst en het snelst. Grote kinderwagens kun je beter thuislaten. Een buggy en een lichtgewicht tas zijn vele malen makkelijker! Vooral omdat er niet overal een lift is. Als het haalbaar is voor je, zou ik zeker voor een draagzak- of doek gaan. Goed om te weten: kindjes tot 3 jaar reizen gratis.

Ben je voor een paar dagen in Parijs, koop dan een ‘Paris Visite’ kaartje. Hiermee kun je naar keuze meerdere dagen onbeperkt reizen binnen Parijs. Je moet daarbij wel de juiste zones waarbinnen je wil reizen aangeven. Hoe meer zones/dagen, hoe duurder je kaartje wordt. Met dit kaartje kun je gebruik maken van: Metro, RER(trein), bus, tram, kabelbaan van Montmartre, Montmartobus, Noctilien (nachtbus), SNCF, Ile-de-France en bus OPTILE binnen de gekozen zones.

Heb je tips voor vervoer naar Parijs?

Met de Thalys ben je binnen 3 uur en 17 minuten vanaf Amsterdam middenin het centrum van Parijs, je kan ook via Rotterdam vertrekken. Wij vonden de trein ideaal met onze kleine meid. Je kan natuurlijk ook met de auto gaan, maar dan doe je er wel langer over en in Parijs heb je je auto eigenlijk niet nodig. Je staat vaker vast dan dat je rijdt. Ook is parkeren in Parijs lastig en rijden ze er als gekken! Lekker de Thalys en het openbaar vervoer nemen dus ?

Stedentrip naar Parijs

Mama: Kelly (@goodyfoody.nl)
Dochter: Sofia
Leeftijd: bijna 1

Waren er twijfels of angsten rondom de trip?

Toen we met Sofia naar Parijs gingen was ze bijna 1 jaar oud. Ik vond het erg spannend, maar uiteindelijk viel het reuze mee! Je moet uit je vertrouwde thuis-structuren stappen en gewoon genieten van het moment.

Heb je extra voorbereidingen getroffen?

Uiteraard het aanvragen van een paspoort/ID en een vakantie-uitzet voor Sofia met de nodige verzorgingsproducten scoren. Ik moet zeggen dat hoe meer vakanties we erop hebben zitten, hoe minder ik ermee bezig ben. Ook gaat er wat meer aandacht naar je accommodatie dan je misschien normaal zou doen. Zo is een accommodatie in het centrum of met een leuke kids hotspot in de buurt zeker een aanrader.

Hoe ging de reis?

De reis is goed gegaan. Just go with the flow en probeer het voor jezelf en je kleine niet krampachtiger te maken dan het werkelijk is. Het is een onderneming, maar je hebt zoveel plezier op en tijdens je trip. Een tip voor in het vliegtuig of de trein, neem een slaapzakje mee. Klinkt een beetje stom maar ze kunnen dan niet zoveel kanten op en ze vallen er vaak makkelijker door in slaap.

Wat is mee- en/of tegengevallen?

Ik vind het persoonlijk heerlijk om mij onder de locals te begeven en op te gaan in het hier en nu van je bestemming. Ik merkte dat Sofia daardoor ook al snel haar draai vond tijdens de trip. In Parijs heb ik geleerd, dat de hotelkamers über klein kunnen zijn. Maar goed, meestal slaap je alleen op je hotelkamer tijdens je citytrip en spendeer je de rest van de tijd in de stad zelf. Zo vond ik met Sofia de verschillende jardins (tuinen/parken) in Parijs heel leuk. Toen wij er waren stond alles in bloei. Een echte aanrader is Jardin d’Acclimatation, dit is een soort speeltuin/pretpark met dieren en kleine attracties. Ook de dierentuin in Parijs is heel leuk. Je hebt ook hele leuke stadstranden langs de Seine waar je prima kan zitten.

Welk(e) product(en) zijn onmisbaar voor een stedentrip met een kleintje?

Een draagzak! Ain’t nobody in Paris got time for je oversteek-taferelen met een logge kinderwagen. Zelf heb ik al vrij snel een Tula gekocht en ik heb er zoveel plezier van. Hup kind in de draagzak dutjes doen en jij hebt je handen vrij om te shoppen of foto’s te maken. En van een heerlijk wijntje op het terras te genieten!

Conclusie?

Ik ben door Romy en Kelly overtuigd dat Parijs zeker een ‘Do‘ is voor een stedentrip met een kleintje! In eerste instantie dacht ik dat de stad vooral uit gebouwen, winkels en restaurants bestond. Maar er zijn dus allerlei gigantisch grote parken waar van alles te doen is voor kleintjes! Zo denk ik dat Jardin d’Acclimatation –  een park dat vol staat met attracties, klimrekken, boottochten en dieren – een aanrader is voor onze energieke Mila. Hierdoor kunnen we cultuur snuiven combineren met kidsproof activiteiten waardoor ons kleintje haar energie kwijt kan. Qua vervoer zou ik lekker makkelijk voor de Thalys gaan. Mila wordt altijd vrolijk als ze een trein ziet, dus ik denk dat het voor haar een groot feest zal zijn om met de trein naar Parijs te gaan. Andere handige tips:

  • accommodatie in het centrum
  • kleine/compacte buggy
  • draagzak/draagdoek
  • compacte luiertas (vooral niet té veel meenemen)
  • openbaar vervoer  (‘Paris Visite’ kaartje)

*Het idee voor dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking met Frans Toerisme Bureau, Paris Region en Thalys! Benieuwd naar wat Parijs en regio Parijs te bieden hebben? Check dan zeker even deze site. Ik wil Romy en Kelly heel erg bedanken voor hun input voor dit artikel. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en als je nog tips hebt, laat ze dan zeker achter in een reactie onder deze blog!

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social