Slaapritme baby: 3 tot 6 maanden

Een aantal maanden geleden heb ik een artikel geschreven over Mila’s slaapritme. Om precies te zijn, over het slaapritme van onze baby vanaf 0 tot en met 3 maanden. In het artikel heb ik verteld dat Mila al vanaf het begin doorslaapt, dat het inbakeren succesvol was en deel ik het slaapritme van onze toen drie maanden oude dochter. Inmiddels is Mila zes maanden oud en is het slaapritme iets veranderd.

De grote vraag blijft natuurlijk: hoeveel en wanneer slaapt Mila precies? Om je een beeld te geven van ons huidig ritme en vooral van het verschil ten opzichte van drie maanden geleden, deel ik in dit artikel beide ritmes. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Slaapritme baby 3 maanden oud

08.00 uur

Rond 08.00 uur maak ik Mila wakker voor haar eerste flesje. Mila is een echte uitslaper en heeft even de tijd nodig om wakker te worden in de ochtend. Als ik haar niet om 08.00 uur wakker maak, slaapt ze gerust tot 10.00 uur uit. Als ik Mila wakker heb gemaakt, geef ik haar meteen een schone luier, vitamine D-druppels en haar eerste fles van 150 cc.

09.30 uur

Rond 09.30 uur kakt Mila in en leg ik haar in de box of in haar ledikant (afhankelijk van hoe de dag verloopt).

12.00 uur

Rond lunchtijd wordt Mila wakker en heeft ze direct behoefte aan een nieuwe voeding. Eerst verschoon ik haar luier en daarna geef ik wederom een flesje van 150 cc. Na deze fles is Mila super actief en wil ze alles zien en ontdekken. Meestal valt ze na het spelen en ontdekken in mijn armen in slaap.

15.00 uur

Na de voeding van 12.00 uur heeft Mila vrij snel behoefte aan een nieuwe voeding. Rond 15.00 uur krijgt Mila een schone luier en een flesje van 150 cc. Na deze fles valt ze bijna altijd direct in slaap. Meestal leg ik haar in de box of in het ledikant en soms ligt ze bij mij op de bank of op schoot.

18.00 uur

Rond 18.00 uur, als Roy thuis komt, wordt Mila wakker en spelen we wat. Daarna krijgt Mila een schone luier en een fles van 150 cc. Mila is tussen 18.00 en 21.00 uur super actief en slaapt dan bijna nooit.

21.00 uur

Rond 21.00 uur gaan we Mila langzaamaan klaarmaken voor het slapen. Na het omkleden en verschonen krijgt Mila haar laatste fles van 150 cc. Na deze fles knuffelen we nog even en daarna brengen we haar naar bed.

23.00 uur

Als Mila de slaap niet kan vatten, krijgt ze rond 23.00 uur een extra voeding. Dit komt erg vaak voor.

Slaapritme baby 6 maanden oud

08.00 uur

Doordeweeks maak ik Mila rond 08.00 uur wakker voor haar eerste flesje, ze krijgt een schone luier, 180 cc babyvoeding en 10 vitamine-D druppels. In het weekend zetten we geen wekker, Mila komt dan zelf tussen 08.30 en 09.00 uur voor de eerste voeding.

11.00 uur

Na de eerste voeding is Mila mega actief en wil ze graag spelen, rollen, klauteren en kruipen. Rond 11.00 uur, na actief spelen en een fruithapje, wordt Mila jengelig. Als we thuis zijn leggen we haar in de box of in het ledikant. Na ongeveer 10 minuutjes zeuren en jengelen valt ze in slaap en doet ze een dutje van ongeveer 30 tot 60 minuten. Ik ben niet heel gestructureerd en blijf niet thuis voor Mila’s dutjes. Als we weg zijn slaapt Mila rond dezelfde tijd in de draagzak of in haar kinderwagen.

13.00 uur

Rond 13.00 uur krijgt Mila haar tweede voeding van 180 cc en een schone luier. Na de fles knuffelen we nog wat en daarna wil Mila weer spelen en ontdekken, ze kent geen rust!

15.00 uur

Rond 15.00 uur wordt Mila wederom onrustig en is ze meestal snel vertrokken. Ze slaapt ’s middags in de box, in de draagzak, in mijn armen of waar we ook zijn.

16.00 uur

Na Mila’s middagdutje heeft ze direct behoefte aan een nieuwe voeding. Geduld kent ze op dat moment niet… Ze krijgt eerst een schone luier en daarna een fles van 180 cc.

18.00 uur

Tussen 16.00 en 18.00 uur slaapt Mila bijna nooit. Ze heeft het dan veel te druk met spelen en ontdekken. Rond 18.00 uur krijgt Mila haar hapje.

19.00 uur

Rond 19.00 uur krijgt Mila een schone luier en doen we haar pyjama en haar slaapzak aan. Hierna krijgt ze haar laatste voeding van 180 cc. Na deze voeding kakt Mila snel in. Echter is onze dochter een pittige baby die niet graag toegeeft aan de slaapt. Dit resulteert vaak in een jengel/zeur/huil uurtje. Maar uiteindelijk komt het goed en slaapt ze rond 20.00 uur in haar ledikant.

22.00/23.00 uur

Ten opzichte van drie maanden geleden heeft Mila bijna nooit meer behoefte aan een extra voeding rond 22.00/23.00 uur. 90% van de tijd slaapt ze van 20.00 uur ’s avonds tot 08.00 uur in de ochtend. De overige 10% van de dagen kan ze de slaap niet vatten, ze valt dan tussen 23.00 en 01.00 uur in slaap. We mogen echt niet klagen!

Toen vs. nu

Hoe ouder Mila wordt, hoe meer ritme en structuur ze zelf creëert. Ze heeft elke dag rond dezelfde tijd behoefte aan voeding en dutjes, dit geeft ze erg duidelijk aan. Ook merken we dat ze minder vaak behoefte heeft aan een late voeding, dat ze overdag korter en minder slaapt en dat ze ’s nachts langer doorslaapt. Dit alles zorgt ervoor dat het makkelijker en fijner is om thuis te werken met een baby. Door de structuur van Mila kan ik mijn werkzaamheden beter plannen (voor zover mogelijk ? ) en kan ik beter inspelen op haar behoeften.

Uiteraard ben ik ook super benieuwd naar het slaapritme van jullie kleintjes! Ik lees het heel erg graag in een reactie.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social