Rianne’s kraamweek: de wereld op zijn kop

Zoals jullie in mijn bevallingsverhaal hebben kunnen lezen is onze dochter Nina geboren op 27 februari 2017. Bizar hoe de tijd vliegt trouwens… Hoog tijd om te vertellen hoe ik de kraamweek ervaren heb!

Mijn kraamweek

Ziekenhuis

Omdat Nina en ik 48 uur ter observatie in het ziekenhuis moesten verblijven begon onze kraamweek daar. De eerste twee dagen (maandag en dinsdag) was ik zó intens gelukkig en blij. Ik wilde iedereen vertellen hoe verliefd ik was op dat kleine pasgeboren meisje… Echt, ik lag en zat te stuiteren van de adrenaline: wat een prachtige roze wolk!AdvertentieLearn more

Naar huis

Woensdag moesten we even wachten op mijn laatste controles door de verpleegkundige en Nina werd nog even gecheckt bij de kinderarts. Daarna kregen we groen licht: we mochten lekker naar huis! Na de gebroken nachten op die verschrikkelijke ziekenhuisbedden kon ik niet wachten om weer in mijn eigen bed te liggen. Hoewel ik wel aan de “bediening” van de warme flesjes ’s nachts kon wennen…

Toen we te horen kregen dat we naar huis mochten, hebben we de kraamzorg organisatie gebeld en afgesproken dat onze kraamverpleegster om 12.30 uur aanwezig zou zijn. Wij waren al iets eerder thuis en konden op deze manier even rustig thuis komen en onze hondjes kennis laten maken met Nina.

Fotoshoot

Nina moest er meteen aan geloven op de woensdagmiddag: een fotografe kwam langs voor een newborn shoot. We wilden graag een foto aan de binnenkant van het geboortekaartje. We hebben in overleg met de fotografe besloten een korte sessie te doen omdat Nina al genoeg indrukken kreeg op zo’n dag als deze. Bij thuiskomst heeft de fotografe de foto’s meteen nabewerkt en naar me toegestuurd zodat ik de geboortekaartjes definitief kon bestellen.

Geboortekaartje

Donderdag kregen we de geboortekaartjes al binnen. Helemaal zoals we in gedachten hadden! En dat voor een perfectionist als mij… Ik heb de donderdag vóór de bevalling nog de hele kaart aangepast omdat ik ineens niet tevreden meer was. Anyway, oordeel zelf maar:

Gebroken nachten

De eerste nacht thuis (woensdag) was een drama. Nina bleef maar huilen en ik kreeg haar alleen stil wanneer ik haar tegen me aanhield. Uiteindelijk ben ik met haar op de bank gaan zitten omdat ik bang was dat ik in bed in slaap zou vallen met haar op mijn arm. Deze nacht deed ik dus amper een oog dicht.

Na twee nachten hebben we Nina – op aanraden van de kraamhulp – op haar eigen kamertje gelegd. Met de deuren open zodat we haar meteen konden horen wanneer ze geluid maakt én met de babyfoon naast mij zodat ik af en toe even op de camera kon checken of alles oké was. Hierdoor hadden we veel minder slechte nachten en werd ze alleen wakker voor de voedingen.

Kraamtranen

Hoewel we absoluut niet mochten klagen met zo’n tevreden meisje als Nina, kwamen toch de kraamtranen op dag vier. Echt, ik wist niet wat me overkwam! Daar donderde ik ineens van mijn roze wolk af, waar ik de eerste dagen nog zo fijn op zat… Ik voelde me diep ongelukkig zonder echt te weten waar het vandaan kwam. Ik voelde een soort heimwee, was bang dat ik het moederschap he-le-maal niet leuk zou gaan vinden en alles voelde als een moeten. Je leeft in het begin natuurlijk ook echt van voeding naar voeding en in de kraamweek bestaat je wereldje eigenlijk alleen uit de muren van je huis. Gelukkig ben ik van mezelf een heel open persoon en vertelde ik meteen aan mijn ouders, man en de kraamverzorgster hoe ik me voelde. Hierdoor kreeg ik goede hulp aangeboden en tips waar ik iets mee kon. Zoals Nina in haar eigen kamertje laten slapen en overdag even slapen wanneer de kraamverzorgster of bijvoorbeeld mijn moeder er was.

In tegenstelling tot Kim en Linda wilde ik Nina tijdens de kraamtijd juist graag even uit handen geven. En wat voelde ik me daar schuldig over… Gelukkig veranderde dit al snel en vind ik het inmiddels heerlijk om zoveel mogelijk zelf te doen.

De kraamverzorgster

Hoewel ik echt een súper lieve vrouw als kraamverzorgster had, is een kraamverzorgster niet mijn ding merkte ik al snel. Iemand die in je huis rondloopt, alsof je ineens een vreemde in je eigen huis bent… Daarbij voelde ik me lichamelijk gewoon heel goed dus het voelde heel overbodig dat iemand anders bijvoorbeeld drinken voor me wilde pakken. Wel genoot ik van de momenten dat ik even kon slapen terwijl zij op Nina lette. En natuurlijk heb ik enorm veel aan haar gehad. Aangezien ik echt 0,0 ervaringen met baby’s/kinderen had waren alle tips welkom.

Maar hoewel je vaak hoort dat kraamvrouwen flink wat tranen laten omdat hun kraamverzorgster vertrekt, had ik daar geen last van. Toen de kraamverzorgster weg was zat ik ineens stukken beter in m’n vel. Gewoon lekker weer mijn eigen ding doen!

Geluksmomentjes

Wat is het toch speciaal, het geven van het eerste badje. Toch één van de mooiste momenten in de kraamweek als je het mij vraagt. En het naar buiten gaan. Wat heerlijk om eindelijk weer van de frisse lucht te kunnen genieten en even het huis uit te kunnen. Werd het leven toch weer een stukje minder beperkt van!

Een ander geluksmomentje was toch wel dat de kleertjes van Nina aan de waslijn hingen. Natuurlijk waren ze daarvoor ook al een keer gewassen, maar hoe speciaal is het als het ineens kleertjes van je eigen kindje zijn nu je er een beeld bij hebt? Ook vond ik het zo leuk om te zien hoe alle kleertjes haar stonden! In eerst instantie was ze overal vooral nog te klein voor. Super schattig. Haha!

Het ultieme geluksmoment was natuurlijk wanneer het besef doordringt dat dat kleine wondertje echt van ons is. Ik kon en kan mijn ogen niet van haar afhouden!

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social