Ontzwangeren na de bevalling

Dat het vrouwelijk lichaam na de bevalling tijd nodig heeft om te herstellen, dat weten we natuurlijk allemaal. Om hoeveel tijd dit precies gaat, dat is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen voelen zich na enkele weken alweer helemaal fit en andere vrouwen hebben maanden de tijd nodig om te herstellen. Hoelang het ook duurt, ontzwangeren blijft iets persoonlijks en mag niet onderschat worden wat mij betreft.

Ontzwangeren

Op 22 juli 2016 ben ik bevallen van onze lieve dochter Mila Sofia. Inmiddels is ze bijna vier maanden oud en begint ze de wereld langzaamaan te ontdekken. Een mooi moment om de eerste maanden na de zwangerschap en de bevalling te analyseren als je het mij vraagt!

De eerste weken na de bevalling

De eerste twee weken na de bevalling waren best pittig. Pijnlijke hechtingen, veel last van stuwing, emoties, een beurs gevoel van onderen en vermoeidheid speelden dagelijks een rol. Hoewel ik de bevalling als een makkie heb ervaren, waren de eerste weken na de bevalling pittiger dan verwacht.

Gelukkig bracht onze dochter zoveel vreugde in mijn leven, dat ik continu op een roze wolk heb geleefd. Hierdoor verdwenen mijn klachten naar de achtergrond en heb ik optimaal kunnen genieten van ons baby’tje.

mila-mama-kim-jacobs-blogger

Klachten down under

Na het verwijderen van de hechtingen (één week na de bevalling), ging het herstel down under super snel! Na enkele weken voelde ik de wond van het inknippen niet meer en na twee maanden was het beurs gevoel in het bekken gebied helemaal verdwenen. Ik vind het fascinerend hoe snel het lichaam van een vrouw zich kan herstellen na de bevalling.

Zwangerschapskilo’s

Zes weken na de bevalling besloot ik om de strijd met de zwangerschapskilo’s aan te gaan. Ik koos voor het online programma van Weight Watchers en heb binnen tien weken mijn streefgewicht behaald. Zo trots als een pauw paradeer ik slechts vier maanden na de bevalling de straten in mijn super skinny high waist jeans van voor de zwangerschap. Dit had ik nooit verwacht! Daarnaast moet ik zeggen dat mijn lichaam wonderbaarlijk snel is hersteld van de extra kilo’s. Ik heb geen littekens, extra vel of een hangbuikje.

Uiteraard moet ik toegeven dat ik geen atletisch lichaam heb en ook de sixpack laat ik achterwege. Gelukkig is het niet mijn ambitie om een fitmom te worden. Laat dat maar over aan de sportieve mama’s onder ons!

Huid & haar

Tot op heden mag ik niet klagen over mijn huid en haar na de bevalling. Ik heb geen last van haaruitval (hier was ik stiekem heel bang voor!!) en ook mijn huid is nog net zo fijn als voorheen. Ik hoop dat dit zo blijft!

Energie

Wie mij kent, weet dat ik altijd hyper de pyper ben. Ik slaap weinig, ben altijd druk bezig en heb energie voor tien. Hoewel ik de eerste weken na de bevalling een stuk minder fit was, is mijn energieniveau inmiddels weer helemaal normaal. Of dit te wijten is aan mijn leeftijd of mijn persoonlijkheid, dat weet ik niet. Maar ik vind het behoorlijk fijn!

Anticonceptie

Na de bevalling ben ik vrij snel weer aan de pil gegaan. Een echte tegenvaller wat mij betreft. Toen ik vorig jaar stopte met de pil was ik vrolijker, optimistischer en zat ik lekkerder in mijn vel. Maandenlang heb ik getwijfeld of deze gevoelens werden veroorzaakt door het stoppen met pil of door het enthousiasme over de zwangerschap. Nu ik weer ben begonnen met de pil weet ik het zeker, deze vorm van anticonceptie doet iets met mij. Ik ben minder vrolijk, heb vaker een off day en zou het liefst stoppen met de pil. Echter heb ik geen idee welke vorm van anticonceptie wél bij mij past.

Herkennen jullie deze gevoelens dames? Hebben jullie misschien dé ultieme tip voor mij?

ontzwangeren

Menstruatie

Omdat ik vrij snel na de bevalling ben begonnen met de pil, werd ik na enkele weken alweer ongesteld. Wat een drama was dit zeg… Bloed, bloed en nog eens bloed. Het leek alsof ik voor de tweede keer was bevallen. Tijdens deze periode heb ik nogmaals dankbaar gebruik gemaakt van het kraamverband en leefde ik in mijn oversized trainingsbroek. De tweede menstruatie was wederom een bloedbad en pas tijdens de derde menstruatie was het mogelijk om af en toe tampons te gebruiken.

kraamverband-na-de-bevalling

Ontzwangeren: vier maanden na de bevalling

Al met al kan ik zeggen dat het ontzwangeren zeer voorspoedig verloopt. Het herstel na de bevalling ging snel, mijn energieniveau is helemaal terug, de zwangerschapskilo’s zijn verdwenen en ik voel me fris en fruitig. De enige minpunten zijn de heftige menstruatie en het gebruik van anticonceptie.

Uiteraard ben ik heel erg benieuwd hoe jullie dit ervaren? Gaat het ontzwangeren voorspoedig? Of moeizamer dan verwacht? Ik lees het graag!

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social