Ongepland, maar gewenst tienermoeder

Over tienermoeders bestaan veel vooroordelen. Zo zouden ze volgens velen geen stabiele thuissituatie, baan, relatie, diploma’s of enige andere vorm van stabiliteit hebben. En dan laten we alle stereotyperingen zoals roken, energiedrank en slecht eten tijdens de zwangerschap – die we regelmatig voorbij zien komen in bekende tv programma’s – buiten beschouwing. Kim en Hinke zijn beiden tienermoeder en worden moe van de bekritiserende blikken op straat. Sterker nog, ze hebben alles prima op een rijtje en willen hun verhaal graag delen op ALBOE.nl.

Vandaag trappen we af met het interview met Kim.

Ongepland, maar gewenst tienermoeder

Kim (19) was een half jaar samen met haar vriend (31) toen ze erachter kwam dat ze zes weken zwanger was. De zwangerschap was ongepland, maar wel gewenst.

Onze omgeving schrok behoorlijk van het grote nieuws.

Heb je een stabiele relatie?

“Absoluut! We zijn ongeveer anderhalf jaar samen, wonen met veel plezier bij elkaar en zijn erg gelukkig.”

Had je alles op een rijtje toen je zwanger was?

“Toen ik zwanger raakte hadden we allebei een baan en woonden we samen. Echter was onze woning niet geschikt voor kinderen en moesten we er noodgedwongen uit. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen en hebben we een hartstikke mooi huisje voor ons gezin gevonden. Babyspullen hebben we zowel van lieve mensen gekregen als zelf gekocht.”

Hoe reageerde jullie omgeving op de zwangerschap?

“Onze omgeving schrok behoorlijk van het grote nieuws. Vooral omdat we nog maar kort samen waren en omdat ik nog zo jong ben. Maar uiteindelijk vinden ze het allemaal erg leuk en genieten ze optimaal van onze kleine meid.”

Hoe voelt het om tienermoeder te zijn?

“Eerlijk? Ik vind het heel goed voelen om een tienermoeder te zijn! Natuurlijk ben ik geschrokken toen ik erachter kwam dat ik ongepland zwanger was, maar uiteindelijk ben ik hartstikke blij en gelukkig met mijn kleine meisje. Daarnaast zie ik veel voordelen van jong moeder zijn. Ik heb energie voor tien en kan nog ontzettend lang genieten van mijn dochter.”

Zijn er dingen die beter kunnen?

“Uiteraard! Op dit moment werk ik ongeveer twintig uurtjes per week. Echter zou ik graag nog een opleiding gaan volgen in de avond uren. Dit is als mama van een baby van drie maanden oud best een uitdaging. Maar ik geloof dat alles uiteindelijk goed komt!”

Hoe wordt er volgens jou over tienermoeders gesproken?

“Ik vind dat er vaak negatief wordt gesproken over tienermoeders. Nare aannames zoals een onstabiele thuissituatie en een onbekende vader hoor ik erg vaak. Dit is erg vervelend om te horen als je zelf jong moeder wordt of bent.”

Wat zou de oplossing kunnen zijn?

“Aannames worden jammer genoeg snel gemaakt. Daarom zou ik heel graag willen zien dat mensen eerst de tijd nemen om naar een persoonlijk verhaal van een moeder te luisteren. Communicatie is de sleutel. Daarom vind ik het zo belangrijk om mijn verhaal hier te delen.”

Wat vind je van de positie van tienermoeders in de media?

“Ik vind het ontzettend vervelend dat er vaak een negatief beeld naar buiten wordt gebracht over tienermoeders. Hoewel we allemaal weten dat programmamakers op zoek zijn naar extreme situaties, vormen ze onbewust een negatief beeld. Het zou wat mij betreft beter zijn als ze in de media alles laten zien. Zowel de extreme situaties, als de situaties waarin de mama to be’s het prima in orde hebben of proberen te krijgen.”

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social