Mijn detox maand: ervaringen & tips

Op twee januari was de tijd van dubben en uitstellen voorbij. Aan de ene kant zag ik er tegenop om te stoppen met mijn flow van lekker eten en drinken, maar aan de andere kant had mijn lichaam behoefte aan wat rust. Door het vele eten had ik continu een opgeblazen gevoel. Ik werd er zelfs mee wakker! Daarnaast voelde mijn lever wat overspannen. De wijn heeft rijkelijk gevloeid tijdens de laatste maand van het jaar en ik voelde me vaker belabberd dan fit. Oeps! Het klinkt ineens best heftig nu ik het opschrijf. Enfin, tijd voor een detox!

Veranderen van mijn levensstijl

Mijn detox begon met het doorvoeren van veranderingen in mijn levensstijl. Ik besloot meer water te gaan drinken, koffie te vervangen voor groene thee, vaker te koken met verse ingrediënten, niet meer te snoepen en om een maand lang geen alcohol te drinken. Hoewel ik had verwacht dat ik veel moeite zou hebben met de overstap, is het me reuze meegevallen. Omdat ik zwart op wit met mezelf had afgesproken wanneer ik zou beginnen, had ik vooral zin in de start van de detox!

Detox producten van Weight Care

Wat mij ook enorm heeft gemotiveerd zijn de nieuwe Detox producten van Weight Care. De lijn bestaat uit: ‘Green Detox‘ voor ontgiften, ‘Red Detox‘ voor vetverbranding, ‘Artisjok Detox‘ voor gewichtsbeheersing en ‘Ananas Detox‘ voor vetverbranding en gewichtsbeheersing. Aangezien mijn doelstelling was om mijn lichaam te zuiveren, besloot ik om te beginnen met de groene detox voor ontgiften. De werking is simpel: ik moest tien dagen achter elkaar elke ochtend één dopje (50 ml) oplossen in een groot glas water (300 ml). Het advies is om tijdens de tiendaagse kuur geen alcohol te drinken, minimaal twee liter water/thee per dag te drinken en om te kiezen voor gezonde/bewuste voeding. Zoals je op onderstaande foto kunt zien is het drankje behoorlijk groen. Ik was even bang dat het voor geen meter zou gaan smaken, gelukkig smaakt het naar een zuur sapje!

Tien dagen later dronk ik mijn laatste glas ontgiftende detox leeg en voelde ik mij een stuk beter. Voor mij heeft de tiendaagse kuur voor extra motivatie gezorgd om op mijn voeding te letten, voldoende te drinken en om te passen voor alcohol. Na alle detox maatregelen die ik heb getroffen was het opgeblazen gevoel weg en ik voelde mij een stuk fitter. Of ik mooie, meetbare resultaten kan laten zien van het ontgiften? Nee, helaas niet. Het drankje helpt afvalstoffen te binden en naar buiten te drijven. Dit voel je verder niet. Wel zou je – als je weinig drinkt – aan je urine kunnen zien dat het donkerder is door de afvalstoffen. Maar aangezien ik veel water heb gedronken, was mijn urine logischerwijs vaak helder.

Het vervolg van mijn detox

Op twee januari had ik mezelf voorgenomen om alle Weight Care Detox producten te gaan uitproberen. Ze mogen namelijk (meermaals) achter elkaar gebruikt worden. Ik wilde ze niet alleen proeven, maar ook mijn persoonlijke resultaten in kaart brengen. De tweede kuur die op de planning stond was de rode detox voor vetverbranding. Een drank op basis van vijftien plantenextracten die vetverbranding bevorderen. Tegen het eind van de ontgiftende kuur besloot ik om de weegschaal van Roy voor de dag te halen – een of ander high-tech-ding waarmee je je BMI en vetpercentage kan meten. Ik kleedde me uit tot mijn ondergoed, wilde op de weegschaal stappen en toen overviel mij een gedachte die mij al vaker heeft overvallen: “Word ik gelukkig van de weegschaal?”. Mijn antwoord op deze vraag is nee. Sterker nog, als ik iets heb geleerd van mijn Weight Care avontuur, is het dat de weegschaal voor mij een extra bal is die ik niet hoog wil houden. Ja, ik probeer nog steeds de balans te bewaren en let op mijn voeding zodat ik in mijn huidige kledingmaat kan blijven passen. Maar gewicht, vetpercentages en BMI. Nee, daar word ik niet gelukkig van.

Ik kleedde me uit tot mijn ondergoed, wilde op de weegschaal stappen en toen overviel mij een gedachte die mij al vaker heeft overvallen: “Word ik gelukkig van de weegschaal?”

Ik besloot dan ook om de rest van mijn detox in het teken te laten staan van voldoende water en thee drinken, gezonde voeding eten en alcohol vermijden. Voor een extra duwtje in de rug heb ik mijn green detox kuur verlengd tot eind januari. Door elke ochtend te beginnen met het groene drankje, motiveerde ik mezelf om de rest van de dag door te pakken.

Ervaringen & tips

Kies vers

Wil je binnenkort een detox gaan doen? Kies dan (zoveel mogelijk) voor vers en onbewerkt. Ga voor verse groenten, vers fruit, peulvruchten, ongezouten noten, vis, volkoren brood en plantaardige olie. Vermijd suikerhoudende drankjes en fabrieksspul zoals diepvriespizza, gesuikerde cruesli, snacks en weet ik het wat.

Drinken, drinken en nog eens drinken

We hebben het hier niet over het drinken, drinken en nog eens drinken van alcohol. Maar over het drinken van water, water en nog eens water! Heb je hier moeite mee? Gebruik vers fruit of diepvriesfruit om je water een natuurlijk smaakje te geven. Munt is ook erg lekker voor koud en warm water.

Houd de ballen laag

Ik geloof erin dat voeding en drank geen vijand mogen worden en dat balans de sleutel is. Mijn decembermaand was minder gezond, daarom koos ik ervoor om januari gezonder te laten zijn. Of ik mezelf 100% aan mijn detox heb gehouden? Nee. Tijdens een weekendje weg heb ik rode wijn gedronken en pizza gegeten. Op een vrijdagavond, toen ik gesloopt was door een drammerige peuter en een energievretende pup, heb ik rosé gedronken en chips gegeten. Ik neem mezelf dit niet kwalijk en ga de volgende dag, alsof er niets is gebeurd, vrolijk verder met mijn detox. Ik doe mijn best, maar stel geen hoge eisen aan mezelf en houd de ballen laag.

Moeite met de alcohol-stop?

Ik zeg eerlijk dat ik na twee weken enorm veel zin in wijn kreeg. Niet omdat ik alcohol cravings had, maar omdat een wijntje voor mij symbool staat voor feestelijkheid, ontspanning en weekend. Naast de twee slippertjes die ik heb gemaakt ? heb ik me netjes gedragen. Wat voor mij goed heeft gewerkt is mijn drankjes in het weekend opfleuren met citroen en limoen. Wat ook kan helpen, als je net als ik een periode geen alcohol wil drinken, is je prestatie tastbaar maken door de dagen/weken/maanden te turven. Terugkijkend vond ik het lichamelijk vooral fijn om een tijd geen alcohol te drinken. Hoe gezellig het ook mag zijn, puntje bij paaltje is alcohol niet goed voor je.

Volhouden

Om mijn detox vol te houden, heb ik een aantal dingen gedaan:

  • Blacklist: ik heb een lijst gemaakt met producten die ik niet mocht eten en drinken van mezelf. Op deze lijst stonden o.a.: koekjes, snoep, wijn, kant-en-klaar maaltijden, voorverpakte producten en frituurzooi.
  • Turven: de dagen/weken turven tip die ik eerder heb gegeven, heb ik toegepast voor de gehele detox maand.
  • Grote flessen/kannen: ik ben iemand die vergeet om voldoende te drinken. Daarom heb ik op kantoor en thuis gebruik gemaakt van grote flessen/kannen water. Deze heb ik steeds meegenomen en recht voor mijn neus gezet om mezelf te motiveren.
  • Maaltijden plannen: in ons gezin vind je weinig structuur, lijstjes en planning. Vaak vergeten we boodschappen te halen en gaan we last-minute voor een ‘makkelijke maaltijd’. Denk hierbij aan afhalen, bezorgen of kant-en-klaar maaltijden. Heb je hier ook last van? Push jezelf eens om weekboodschappen te halen en maaltijden te plannen!
  • Belonen: ik beloon mezelf graag met een shopsessie als ik een doel heb behaald. Hiermee maak ik mezelf happy én houd ik de economie een beetje draaiende ? . Deze tip doet me trouwens denken aan een video die ik vorig jaar met Weight Care heb geschoten en nog niet heb gedeeld met jullie!

*met Weight Care heb ik een leuke samenwerking, hiervoor ontvang is vaak producten om uit te proberen

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social