Meisjes kunnen alles!

Kim Jacobs - 11/10/2018
kim-barbie-meisjes-kunnen-alles

You Can Be Anything’ is de naam van de campagne die dit jaar is gelanceerd door het welbekende speelgoedmerk Barbie. Het doel van deze campagne is om meisjes en hun moeders te overtuigen dat meisjes alles kunnen zijn en alles kunnen worden. Een mooie campagne die perfect past bij Wereldmeisjesdag. De dag die in het teken staat van de positie van meisjes over de hele wereld. Dat er een dag als deze bestaat vind ik enerzijds treurig en anderzijds motiverend. Treurig omdat er nog té veel meisjes op de wereld zijn die geen gelijke kansen krijgen. Zo hebben meisjes in sommige landen andere rechten dan jongens op het gebied van onderwijs, voeding, medische zorg en wetgeving. Of erger nog: ze zijn slachtoffer van geweld tegen vrouwen en gedwongen kinderhuwelijken. Maar ook in ons land is discriminatie tegen meisjes en vrouwen soms nog steeds een dingetje. De campagne van de Rijksoverheid tegen zwangerschapsdiscriminatie is hier genoeg bewijs van.

Generaties terug

Ook ik heb het gevoel van onrecht ervaren tijdens de zwangerschap. Wat voor mijn werkgever een zakelijke beslissing was, voelde voor mij als een persoonlijke afwijzing. Op een bepaald punt was ik zelfs bang om opnieuw te solliciteren of te starten met een onderneming. Simpelweg omdat ik dacht dat ik niet goed genoeg zou zijn en erin was gaan geloven dat een combinatie van het moederschap en een carrière niet mogelijk was.

Laatst sprak ik met vrouwencoach Grace Rivellino hierover. Ik vertelde haar dat ik niet begrijp waarom sommige werkgevers niet voldoende potentie lijken te zien in gemotiveerde vrouwelijke werknemers. Haar antwoord heeft me aan het denken gezet. Ze herinnerde me eraan dat het ‘vroeger’ (wat nog niet eens zo lang geleden is) niet meer dan normaal was dat vrouwen na het krijgen van een kind stopten met werken of überhaupt niet werkten noch studeerden. Tegenwoordig studeren meisjes, kunnen vrouwen elk vak uitoefenen, zijn ze soms kostwinner en kunnen ze in sommige gevallen niet eens huismama zijn omdat er twee salarissen nodig zijn om de rekeningen te betalen. Hoewel er op dit gebied veel is veranderd, gaan onze gedragspatronen onbewust generaties terug. Kijk maar eens naar je eigen moeder en overgrootmoeders, de kans is groot dat zij voor het gezin zorgden en dat jij als vrouw het gevoel hebt dat dit ook jouw taak is. Zelfs als kinderen ‘vadertje en moedertje’ spelen, neemt het moedertje de verzorgende rol op zich. Als zorgen je passie is, is dit natuurlijk geen enkel probleem. Maar als je als vrouw carrière wilt maken, kan het overbrengen van dit gedragspatroon een uitdaging zijn.

Als je het kunt dromen, kun je het waarmaken!

Als ik afgelopen jaren iets heb geleerd, is het dat je als vrouw alles kunt bereiken. Zolang je er maar in gelooft! Toen ik in de startblokken stond, leek mijn plan om van ALBOE mijn werk te maken bijvoorbeeld onrealistisch. “Wie zit er nou op een vloggende huismoeder te wachten?”, “Hoe kan ik zonder connecties en budget een webshop beginnen?” en “Hoe is het mogelijk om geld te verdienen met een blog/vlog?” waren gedachten die dagelijks door mijn hoofd spookten. Op een gegeven moment besloot ik dat mijn angsten en twijfels geen belemmering meer mochten zijn en dat ik er 200% voor moest gaan. Ik had immers niets te verliezen. Mijn baan was ik al kwijt en door mijn zwangerschap had ik een aantal maanden de tijd om voor mezelf te beginnen.

Na dit realisatiemoment besloot ik om niet meer te denken in beperkingen maar in kansen. Dit was best confronterend kan ik je vertellen. Mijn brein was volledig ingesteld op “ja maar…” en niet op “hoe?”. Bij elke droom (groot of klein) bedacht ik meteen een excuus waarom het niet mogelijk zou zijn. Inmiddels heb ik het ‘omdenken’ onder de knie gekregen en denk ik in kansen. Hoe dat werkt? Als ik een droom heb (groot of klein) bedenk ik hoe ik mijn droom kan waarmaken. Wat wil ik precies bereiken? Welke stappen moet ik ondernemen? Met wie moet ik daarvoor in contact komen? En wat moet ik wanneer doen? Sinds ik deze denkwijze meester ben geworden, ben ik doelgericht geworden en komen mijn dromen uit.

Wat ik dan ook wil meegeven aan alle meisjes, vrouwen, moeders en oma’s is dat als je het kunt dromen, je het kunt waarmaken! Durf doelen hardop uit te spreken en zet op een rijtje welke stappen je moet ondernemen om je doel te bereiken. Door dit voor jezelf en je meisje(s) helder te krijgen, zul je zien dat er meer mogelijk is dan je denkt!

kim-barbie-meisjes-kunnen-alles

Ik droomde van een eigen kinderkamer poster collectie… CHECK!!

kim-barbie-meisjes-kunnen-alles-2

Ook droomde ik van een eigen kledingcollectie… DUBBEL CHECK!!

Heb jij dromen? En hoe ga je om/wil je omgaan met de dromen van je dochter(s)? Geloof je dat alles mogelijk is voor meisjes?

*Dit artikel is i.s.m. Barbie tot stand gekomen

5 comments

 1. Ik volg je vanaf het moment dat je bekend maakte zwanger te zijn van Mila ( en kende je ook nog van je mode blog van vroeger). Ik vind het ontzettend knap wat je allemaal hebt bereikt! De boodschap is mooi en ik hoop dat mijn dochter later ook haar dromen gaat volgen.
  Liefs

 2. Hey Kim ( en Ilonka natuurlijk)

  Jullie zijn zo’n groot omslag punt geweest in m’n denkwijze. Toen ik na de bevalling van m’n 2e kindje depressief raakt, wat overging in een flinke overspannenheid, leerde jullie vlogs en blogs me hoe het ook kan. Kiezen voor jezelf.. If mama ain’t happy, nobody is happy ‘. Ik vergelijk mezelf minder met anderen en kijk meer naar hoe ik het wil. De opvoeding gaat meer op gevoel en minder op zo hoort het. Enige waar ik strak in ben is de bedtijden, zolang als het kan 🙂

  Ik wil in de toekomst graag meer betekenen in de fitness/sport wereld. Mensen inspireren zoals ik nu ook doe tijdens m’n wekelijkse shbam les. Mezelf uitdagen.. Slagen voor m’n thuisstudie en ook daarin doorgroeien.

  Ik ben door de situatie inderdaad huismama, maar dat betekend niet dat dat een belemmering is toch :).

  Ik vind het tof hoe je je dromen waar maakt Kim, zo sterk. Juist dat inspireert me, omdat wij in leeftijd maar een jaar schelen! Waarom zou ik het dan niet kunnen..

  Liefs

 3. Ik zie overal beren op de weg, maar misschien wordt het wel eens tijd om die beren uit de weg te ruimen. Fijn om te lezen dat je van “ja maar” naar “hoe” hebt kunnen gaan. Geeft hoop voor mij :-).

 4. Mooi geschreven artikel. Toen ik in het derde jaar van een HBO opleiding stopte, dacht ik eerst dat dat onmogelijk was. Je kunt/hoort toch niet te stoppen. Maar ik werd er erg ongelukkig van. Ik weet nog dat ik toen tegen mijn (toen nog) vriend (inmiddels man) zei: het aller allerliefst zou ik thuisblijfmoeder zijn. Maar ik dacht dit is een absurd idee in deze maatschappij, bovendien moest ik een opleiding afronden om een enorme studieschuld te voorkomen. Bovendien wist ik natuurlijk ook niet of we kinderen zouden kunnen krijgen, dat is uiteraard niet vanzelfsprekend.
  Ik ben begonnen aan een andere studie, was meer dan 20 weken zwanger toen ik afstudeerde en zei: ik ga solliciteren als de baby er is. Toen de baby er was ben ik gaan solliciteren. Niet omdat ik er naar verlangde om te werken in het vakgebied waarin ik was opgeleid, maar omdat het hoort, omdat het voor mijn gevoel van me verwacht werd. Maar na een tijdje solliciteren voelde ik me helemaal
  niet blij. Het liefst bleef ik thuis voor onze zoon zorgen. Het heeft enorm veel moeite gekost om eerlijk voor deze droom uit te komen (want het hoort niet en ik had net een opleiding afgerond). Toch uiteindelijk voor gekozen met veel steun van mijn man om voorlopig thuis te blijven. Inmiddels hebben we naast een zoon ook een dochter. En ik mag (dankbaar dat het financieel ook mogelijk is) fulltime voor onze prachtige kinderen zorgen. Nu ben ik eindelijk op het punt dat ik me niet meer schaam (oke soms nog een klein beetje). Maar vooral ontzettend blij en gelukkig dat ik nu mijn hart volg en doe waarvan ik jaren geleden bij het stoppen van mijn studie al van zei dat ik dat het liefst zou doen. En als ik over een aantal jaar wil werken, dan ga ik daar voor, maar alleen op het moment dat ik dat zelf wil.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat er veel vrouwen zijn wiens droom dit niet is en dat is ook goed. Ik reageer ook meestal niet, maar wilde naar aanleiding van dit artikel ook mijn geluid laten horen. Ik ben het namelijk volkomen met je eens dat mannen en vrouwen dezelfde rechten zouden moeten hebben, maar ik denk dat er soms in onze maatschappij ook een misvatting is van wat emancipatie is. Namelijk dat vrouwen zouden moeten werken. Ik denk dat de vrije keuze om al dan niet een baan te hebben emancipatie is.

 5. En daarom vind ik je zo’n top vrouw! Zo ontzettend knap dat je al je dromen waar maakt. Daarom ben je een grote inspiratie bron voor mij! Liefs Ilana

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.