Leven met een lichamelijke beperking

Even voorstellen

Mijn naam is Valerie Schoonen en ik ben 18 jaar oud. Ik schrijf deze gastblog omdat ik vorig jaar kennis heb gemaakt met Lon en Kim tijdens het ALBOE event. We raakten aan de praat en bedachten dat het leuk zou zijn om mijn verhaal op de blog van ALBOE te delen. Mijn leven is immers niet zo ‘normaal’ als dat van de meesten. Tijdens mijn geboorte heb ik een tekort aan zuurstof gehad, waardoor ik een handicap heb gekregen. Ik deel graag mijn verhaal om het taboe rondom leven met een beperking te doorbreken. Mensen denken namelijk dat je met een lichamelijke beperking niet gelukkig kunt leven en dat als je een kindje krijgt met een beperking er bijna geen mogelijkheden meer zijn in het leven.

De handicap die ik heb heet Cerebrale Parese (CP) met spasme. Hierdoor kan ik mij niet uiten in woorden, dit betekent echter niet dat ik niet kan communiceren. Ik praat namelijk met behulp van een spraakcomputer, deze bedien ik door middel van een infraroodsysteem met mijn ogen. Ook heb ik tijdens mijn geboorte een ernstige lichamelijke beperking opgelopen, waardoor ik in een rolstoel ben beland. Door de beschadiging in mijn hersenen heb ik last van ongecontroleerde bewegingen. Ik kan hierdoor weinig zelfstandig doen met mijn armen en benen. 

Hoe ik denk over mijn lichamelijke beperking

Vaak als mensen mij persoonlijk niet kennen en mij voor het eerst zien of mijn verhaal horen, is de eerste reactie en/of gedachte: wat zielig, heeft zij een toekomst? Zit zij gevangen in haar eigen lijf? Om heel eerlijk te zijn, begrijp ik deze reactie wel. Maar de werkelijkheid is héél anders. Want als ik erover nadenk, heb ik eigenlijk een heel leuk leven! Doormiddel van deze blog wil ik jullie graag een kijkje geven in mijn leven, om te laten zien dat ook wanneer je een ‘niet’ gezond kindje krijgt er nog heel veel plezier, geluk en mogelijkheden in het leven zijn. 

Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Net als een ‘normale’ tiener van 18, hou ik ervan om een terrasje te pakken in de stad of even lekker te shoppen. Ook ben ik erg actief op social media: Facebook, Instagram en Snapchat, ik doe het allemaal! Mijn mobiele telefoon kan gekoppeld worden aan mijn spraakcomputer. Door deze mogelijkheid kan ik dus ook gewoon WhatsAppen. Net als mijn leeftijdsgenoten heb ik een vriendenkring, deze bestaat zowel uit tieners met- en tieners zonder beperking. Ik vind sociale contacten heel erg belangrijk.

Bezig zijn met kinderen is echt mijn ding. Door deze interesse kwam ik bij het YouTube-kanaal van ALBOE terecht. Want wat is er leuker dan een kijkje te nemen in andermans gezinsleven?

Ik ben een drukke dame met een overvolle agenda. Ik heb door de week een persoonlijk begeleidster, ze gaat met me mee naar school, stage en ondersteund me tijdens het uitvoeren van mijn hobby’s. Zo doe ik bijvoorbeeld eens per week aan rolstoelhockey. Ik hockey dan met een T-Stick, dit is een hockeystick die wordt bevestigd aan mijn rolstoel. Een aantal keer per jaar zijn er ook wedstrijden door heel Nederland. Het is super leuk om op zoveel verschillende plekken te komen en verschillende mensen te mogen ontmoeten. 

Twee keer per jaar gaan we met het hele gezin skiën in Zwitserland. Ik zit dan in een zit-ski waar mijn vader achter skiet. Ik vind het heerlijk om zo hard mogelijk de berg af te gaan en iedereen in te halen. Ieder jaar maken we hier gave filmpjes van, zodat ik deze aan mijn vrienden en familie kan laten zien. 

Ook ben ik een groot voetbalfan. Zo heb ik een seizoenkaart van VVV-Venlo. Één keer in de twee weken is er een voetbalwedstrijd in het stadion waar ik naartoe ga. Hier zit ik op een speciale rolstoelplek waar ik alles heel goed kan zien. Zoals je kunt lezen heb ik echt geen saai leven en laat ik me niet beperken door mijn handicap. Ik ben een ondernemend type en hou van mensen op me heen. 

Mijn handicap en moeder worden gaan helaas niet samen

Als ik iets heel erg leuk vind dan zijn het wel kleine kinderen. Lichamelijk zou mijn lichaam zwanger kunnen worden, maar ik weet ook dat ik mijn kind niet zelf zou kunnen opvoeden door mijn ernstige lichamelijk beperking. Dat klinkt heel heftig en dat is het eigenlijk ook. Ik haal heel veel plezier uit andermans kinderen en geniet hier ontzettend van. Ik kan dan ook niet wachten tot mijn zussen later kinderen krijgen! Natuurlijk kan ik geen genoeg krijgen van alle leuke mama-vlogers op YouTube. De kinderen uit mijn directe omgeving hebben allemaal een speciaal plekje in mijn hart. Hier besteed ik ook graag veel tijd en aandacht aan. Zo komt het kindje van mijn begeleidster wel eens bij ons logeren. Hier geniet ik zo van. Tijdens de logeerpartijtjes hebben we altijd veel lol. Ook houd ik dan de eet- en slaapschema’s in de gaten en mag ik op de babyfoon letten.

Als laatste wil ik nog even meegeven…

Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn geraakt. Mijn motto is: Gaat niet bestaat niet! Ik richt me altijd op de dingen die me wel lukken. Wanneer er zich iets voordoet wat moeilijker gaat, passen ik en mijn omgeving de situatie zo aan dat ik het wél kan. Geloof altijd in jezelf en omring je met mensen die ook in jou geloven, want dan kan je heel ver komen! Ik geniet van de mooie momenten en ben gelukkig ondanks mijn beperkingen.

Als jullie nog vragen hebben dan lees ik ze heel graag in een reactie hieronder.

Dikke kus
Valerie Schoonen

64 Comments

 • Marjolein
  9 december 2019 at 12:08 Reageer

  We zijn trots op je 😍xxx

  • Sofie
   23 januari 2020 at 17:33 Reageer

   Wouww wat een mooi verhaal ben echt van onder de indruk echt leuk om dit te lezen. Gaaf wat je allemaal kunt en ook gewoon doet zeg!!

 • Juliette
  9 december 2019 at 14:01 Reageer

  ❤️❤️

  • Jojanneke
   10 december 2019 at 08:21 Reageer

   Wat ben je een inspirerende jonge dame!
   Ik heb veel bewondering voor de manier waarop je in het leven staat en ik denk dat veel mensen (Ook zonder een beperking) heel veel van je kunnen leren!

   • Valerie
    24 januari 2020 at 07:36 Reageer

    Heel erg bedankt Jojanneke.

    Gr. Valerie

 • Nikki
  10 december 2019 at 08:15 Reageer

  Heel mooi geschreven ❤️ Je bent een leuke positieve meid!

 • Iske
  10 december 2019 at 08:26 Reageer

  💕💕

 • Annabel
  10 december 2019 at 09:01 Reageer

  Wat een mooie blog om te lezen! Bedankt Valerie voor het delen!

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:37 Reageer

   Dankjewel!

 • Marleen
  10 december 2019 at 10:05 Reageer

  Wat ben ik trots op jou val!❤️❤️

 • Evelien
  10 december 2019 at 17:50 Reageer

  💪powervrouw!

 • Geeske
  10 december 2019 at 17:52 Reageer

  Wat een mooi verhaal, lieve Valerie! Wat fijn te lezen!! Wat een enige foto’s! Zo fijn dat je zo geniet van heel veel! Erg gelukkig ook dat je zulke lieve ouders, zusjes en begeleidsters hebt! Dank voor je mooie verhaal!! Veel liefs van Jos en Geeske💕🌺❤️

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:38 Reageer

   Dankjewel Geeske. Was heel leuk om te schrijven. Gr. Valerie

 • Hans
  10 december 2019 at 17:57 Reageer

  Ik ben er onderste boven van.
  Prachtig Valerie. 😘

 • Mariet
  10 december 2019 at 17:58 Reageer

  Super Valerie ik heb genoten precies zoals je bent kippenvel 😍

 • Annie en Wim
  10 december 2019 at 18:17 Reageer

  Heel mooie presentatie, duidelijk omschreven, goed gedaan Valerie, Oma en Opa zijn heel trots op je. Dikke knuffel van ons.

 • Maureen
  10 december 2019 at 18:30 Reageer

  Heel trots op jou lieve Valerie en heb veel bewondering voor je!! Ik ben heel blij dat ik jou ken!!! 💋❤️

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:44 Reageer

   Wat een mooi compliment. Dankjewel xxx

 • Elouise
  10 december 2019 at 18:32 Reageer

  Leuk geschreven Valerie, je bent een topper!

 • Sissy
  10 december 2019 at 18:54 Reageer

  Wauw wat mooie zeg petje voor af 🥰👍👏👏
  Warme groet Harry & Sissy

 • Evert-Jan
  10 december 2019 at 18:57 Reageer

  Mooi verhaal Valerie, bijna helemaal zoals ik je in de afgelopen 10 jaar heb leren kennen. Alleen dat voetbal, wat moet ik daar nou van vinden?
  Je bent een topper Valerie!

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:46 Reageer

   Dankjewel Evert-Jan. Haha dat voetbal 😜

 • Mariëtte
  10 december 2019 at 19:01 Reageer

  Wat supermooi geschreven lieve Valerie! Top 👍😘

 • Mathieu Frenken
  10 december 2019 at 19:01 Reageer

  Wat een prachtig verhaal Valerie! Toen ik je de eerste keer bij VVV zag viel me meteen op hoe ontzettend je genoot van en meeleeft met VVV. Ik zie je helaas te weinig omdat ik niet zo vaak bij VVV kan zijn. Des te leuker is het om regelmatig een paar woorden met je te wisselen via sociale media….. Jij bent gewoon een kanjer!! 🤗🤗🤗😊

 • Loris
  10 december 2019 at 19:24 Reageer

  Mooi verhaal Valerie . En super dapper, je hebt gelijk mensen moeten niet altijd denken dat je met beperking of aandoening niet veel kan of mag 💋💋😊

 • Chantal
  10 december 2019 at 19:31 Reageer

  mooi geschreven Valerie👍💪

 • Astrid
  10 december 2019 at 19:34 Reageer

  Topper!
  Niet perfect, maar uniek💪

 • Susan
  10 december 2019 at 19:39 Reageer

  Goed geschreven zeg! Je bent echt een topper!!!

 • Mo
  10 december 2019 at 19:48 Reageer

  Wat n toffe blog!!! Was al supertrots op je; maar nu nog trotser!!! ❤️

 • Marianne Artz
  10 december 2019 at 20:04 Reageer

  Heb je blog gelezen,geweldig hoe je jou belevenissen verteld,knap hoor,ga zo door en de groetjes van ons uit Ottersum

 • Sophie
  10 december 2019 at 20:05 Reageer

  Echt goed Valerie dat je zo durf te praten en het openbaar te maken 😘😘

 • Angelique
  10 december 2019 at 20:07 Reageer

  Waauw Valerie wat heb je dit mooi opgeschreven. Ook een super positief motto. Gaat niet,bestaat niet..je bent een topper😘😘

 • Mar
  10 december 2019 at 20:32 Reageer

  Wauw jou verhaal raakt me ! Mensen moeten inderdaad jou verhaal lezen. Ik denk dat je echt een inspiratie bron kan zijn voor veel mensen ♡

 • Francine
  10 december 2019 at 21:35 Reageer

  Wauw lieve Valerie, wat heb je dat weer mooi geschreven. Trots op mijn prachtige nichtje 😘❤️

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:49 Reageer

   Dankjewel lieve tante. ❤

 • Mathieu Frenken
  10 december 2019 at 21:54 Reageer

  Wat een prachtig verhaal Valerie!!! Toen ik je de eerste keer bij VVV zag viel me op hoe ontzettend jij geniet en begaan was met VVV. Helaas zie ik je veel te weinig daar omdat ik niet altijd kan komen. Maar gelukkig hebben we wel regelmatig contact via sociale media om enkele woorden te wisselen. Ook ik ben heel trots op je hoe jij je leven het leven staat en met volle teugen geniet van het leven. Ik heb je al eens gezegd dat veel mensen en ook ik nog wat van je kunnen leren. Je ben een kanjer Valerie! Ik ben blij dat ik je ken… 🤗🤗🤗😊♥️

 • Idette
  10 december 2019 at 23:37 Reageer

  Wat een mooi blog Valerie! Erg leuk om te lezen. Dikke kus! 😘💋

 • Idette
  10 december 2019 at 23:38 Reageer

  Wat een mooi blog Valerie! Erg leuk om te lezen. 😘💋

 • Tako
  11 december 2019 at 06:53 Reageer

  Wat een super verhaal!! En ik wil wel een keer een wedstrijdje skien tegen jou. Want achter jou dat lijkt me zoooo lastig

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:50 Reageer

   Dankjewel! Haha wedstrijdje .. je weet toch al wie er gaat winnen.

 • Joyce Spijkerman
  11 december 2019 at 07:02 Reageer

  Wat een super verhaal! Wat ben ik trots op je! 😘

 • Chantal Theunissen
  11 december 2019 at 08:43 Reageer

  Je bent een prachtmeid Valerie! Complimenti 😘

 • Hanno
  11 december 2019 at 09:08 Reageer

  Mooi geschreven 👍

 • Mathieu
  11 december 2019 at 10:28 Reageer

  Helaas krijg ik mijn comment niet gepost. Is misschien te lang…

 • Anne Marie
  11 december 2019 at 10:52 Reageer

  Super leuk om te lezen dit! Interessant hoor en mooi persoonlijk!

 • Janneke
  11 december 2019 at 11:27 Reageer

  Wauww zoo trots!!
  Tranen in me ogen Meis ❤️

  • Valerie
   24 januari 2020 at 08:04 Reageer

   Dankjewel Janneke ❤

 • Maree Loose
  11 december 2019 at 11:34 Reageer

  Ha Valerie, wat een ontzettend leuke blog!!! Heel leuk om je op deze manier beter te leren kennen en te lezen over alle toffe dingen die je allemaal doet. Die ski-foto is echt heeeeelemaal te gek! Ik vond het ook erg leuk om samen met je te dansen op de verjaardag van Marleen. Volgend jaar weer ? 😉

  Heel veel plezier met schrijven, ik blijf je volgen.

  Veel liefs, Maree (begeleidster van Marleen)

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:52 Reageer

   Hee Maree. Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen. Volgend jaar zeker weer een dansje doen. Tot de volgende keer. Gr. Valerie

 • Samdeveer
  11 december 2019 at 15:27 Reageer

  Lief superleuke filmpjes

 • Willemijn
  12 december 2019 at 13:25 Reageer

  Prachtig geschreven, je bent echt een topper!

  • Valerie
   24 januari 2020 at 08:03 Reageer

   Dankjewel Willemijn. Gr. Valerie

 • Milou
  12 december 2019 at 23:03 Reageer

  Wat ben je toch een kanjer 💕

 • Carla
  13 december 2019 at 17:32 Reageer

  Wat een super blog heb je geschreven Valerie, je hebt inderdaad een volle agenda met zoveel afwisselende
  Bezigheden!! Geweldig om te lezen Joe positief jij in het leven staat. Neem mijn hoed voor je af🎩. Blijf
  Je graag volgen. Succes met alles Lfs Carla& Rob

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:55 Reageer

   Dankjewel! Het klinkt raar omdat ik in een rolstoel zit maar ik hou niet van stilzitten haha. Gr. Valerie

 • Yvonne janssen
  16 december 2019 at 12:10 Reageer

  Zeer indrukwekkend om te lezen. Goed gedaan zeg. Je bent een topper 🙏💪🤗

  • Valerie
   24 januari 2020 at 08:03 Reageer

   Dankjewel Yvonne ❤

 • Yvonne munster
  18 december 2019 at 07:51 Reageer

  Ohhhh valerie hoe mooi geschreven. Je bent een topper!!!😘
  Ben zeer vereerd om een gedeelte van hoe je nu in je leven staat, samen met jou bewandels te hebben !!!
  Xx

 • Yvonne
  18 december 2019 at 08:25 Reageer

  Ohhhh valerie hoe mooi geschreven. Je bent een topper!!!😘
  Ben zeer vereerd om een gedeelte van hoe je nu in je leven staat, samen met jou bewandels te hebben !!!
  Xx

  • Valerie
   24 januari 2020 at 07:56 Reageer

   En ik ben blij dat jij in mijn leven bent. Dikke kus xxx

 • Gerie Sandmann
  24 december 2019 at 22:25 Reageer

  Hoi Valerie…wat een prachtig verhaal en hoe mooi heb je het allemaal verwoord. Je geeft een échte inkijk in je dagelijkse leven en dat is heel bijzonder om te lezen. Tjonge….ik wist niet dat je zo’n druk bezette tante bent en tijd tekort lijkt te komen soms om zoveel dingen te doen en mee te maken. En een dag heeft ‘maar’ 24 uur toch? Leuk dat je zoveel contacten hebt en daar van geniet. En…kinderen zijn ook altijd een uitdaging, omdat ze zo onvoorspelbaar zijn. Anders dan volwassenen die bijna altijd al volgens een bepaald ritme en regels leven. Ik wens jou en je familie alvast een heel mooi 2020. Ik denk nog wel eens aan jouw bijzondere aanpak en je doorzettingsvermogen. Mooi om te zien. All the best🍀🌞

  • Valerie
   24 januari 2020 at 08:01 Reageer

   Wat een mooie reactie Gerie. En ben inderdaad een drukke tante! Leuk om je laatst nog eens gezien te hebben. Hopelijk weer tot snel. Gr. Valerie

 • Marga
  26 december 2019 at 13:55 Reageer

  Mooi geschreven Valerie👍.Liefs Marga.

  • Valerie
   24 januari 2020 at 08:02 Reageer

   Dankjewel Marga gr valerie

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social