Kraamweek struggles

Kim Jacobs - 28/03/2017
kraamtijd

Mijn zwangerschap was geweldig! Negen maanden lang heb ik me fit en vitaal gevoeld. Op de een na laatste dag vóór de bevalling fietste ik nog vrolijk rond en lag ik met een alcoholvrij rosébiertje in de tuin te genieten van de zomerzon. Ik was er dan ook heilig van overtuigd dat ik probleemloos en fluitend door de kraamweek zou gaan. Niet dus…

Mijn kraamweek Struggles

Zitten

Zitten, het lijkt vanzelfsprekend. Maar ik kan je vertellen dat het geen pretje is om met zes trekkende hechtingen in je punani op een stoel, bank of bed te zitten. Wat was ik blij toen die rot dingen er na zeven dagen uit werden gehaald.

Toiletbezoek

Naar het toilet gaan na de bevalling, ik vond het doodeng… Door het persen voelde mijn gehele onderkant beurs en door de hechtingen was plassen ontzettend pijnlijk. Daarnaast was ik bang dat al mijn ingewanden eruit zouden vallen als ik nog één keer zou persen. Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee. Plassen, dat heb ik gedurende de kraamweek lekker onder de douche gedaan. En nummero twee, dat viel uiteindelijk 100% mee.

Bloed, bloed en nog eens bloed

Na de bevalling heb ik voor mij gevoel negen maanden ongesteldheid ingehaald. Bloedproppen ter grootte van een kwal en maandverbanden die door pasgeboren baby’s als kano’s gebruikt kunnen worden. Het hoort er allemaal bij, maar het was een bizarre ervaring.

kraamverband

Extreme verandering

Naast de lichamelijke bijkomstigheden, gebeurt er op emotioneel gebied natuurlijk ontzettend veel na een bevalling. Ineens ben je niet meer met z’n tweeën en moet je 24/7 zorg dragen voor een klein mensje. Inmiddels voelt het alsof het nooit anders is geweest, maar tijdens de kraamweek voelde de verandering als heel onwennig.

Kraamtranen

Hoewel ik van nature een nuchter persoon ben en tranen niet snel over mij wangen rollen, was ik tijdens de kraamweek een emotioneel wrak. Als een hysterische rollercoaster gierden de emoties door mijn lichaam. Van dolgelukkig naar ontroostbaar en van vol zelfvertrouwen naar super onzeker. Daarnaast dacht ik de hele tijd aan hoe mooi en bijzonder de bevalling was, keer op keer begon ik te janken tijdens een flashback.

Loslaten

Hoewel mijn energielevel tijdens de kraamweek lager was dan normaal, voelde ik mij fit genoeg om het huishouden te doen. Toch moest ik van iedereen rust houden en werd het huishouden volledig uit handen genomen. Achteraf hartstikke logisch en fijn. Maar op dat moment voelde het heel ongemakkelijk en zelfs een beetje irritant. Alsof mijn huis niet meer mijn huis was en iedereen zich ineens met mijn leven bemoeiden.

Hebzuchtig

Het krijgen van een kindje is bijzonder, intiem en intens. Ik wilde na de bevalling dan ook 24/7 met Mila zijn en vond het ontzettend moeilijk om haar af te geven. Daarom hebben Roy en ik er bewust voor gekozen om tijdens de kraamweek zo min mogelijk visite te ontvangen. Uiteraard heeft onze directe familie Mila meteen gezien na de geboorte en hebben ze allemaal met haar geknuffeld. Maar tijdens de kraamweek had ik absoluut geen behoefte aan bezoek en heb ik ons meisje zo dicht mogelijk bij mij gehouden. Beste beslissing ooit, ik kan dit iedereen aanraden!

alboe-bevalling-kim

Herkennen jullie deze struggles? Welke struggles had jij?

1 comment

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.