Ik ben twee en ik zeg nee

Het is onwijs lang geleden dat ik voor het laatst een Mila update heb geplaatst. Omdat ik het moederschap wekelijks vastleg voor de vlog, schiet het schrijven van blogs er vaak bij in. De laatste update ging over Mila’s eetdagboek. In die blog vertelde ik dat onze dochter er niet meer voor open staat om dingen te proeven en onwijs vaak nee zegt aan tafel. Tegenwoordig gaat het nee zeggen veel verder dan de eettafel. Ze is flink aan het peuterpuberen en probeert mij continu uit. Dagelijks zoekt ze naar grenzen die ze moeiteloos weet te vinden. Op mijn beurt reageer ik ongeduldig en geïrriteerd. Het ene moment voel ik mezelf geen leuke moeder en ben ik blij als ze bij de opvang is. Het andere moment mis ik haar en maakt mijn hart een sprongetje wanneer ik haar zie na een werkdag. Kortom: ik ben twee en ik zeg nee…

Uitproberen

Hoewel ik soms enorm moet lachen om Mila’s bijdehante karakter, kan het tegenstribbelen af en toe behoorlijk irritant zijn. Hier ga ik niet over liegen. Meerdere keren per dag daagt ze ons uit. Als we haar tanden willen poetsen houdt ze expres haar mond dicht, wanneer we een schone luier willen geven rent ze weg en Mila in de autostoel krijgen eindigt meestal in een hoop frustratie. We weten dondersgoed dat geïrriteerd reageren averechts werkt. Sterker nog. Als ze nee zegt en tegenstribbelt lacht ze en is ze ons duidelijk aan het uitproberen. Als we alle tijd hebben lukt het moeiteloos om onze hoofden cool te houden, maar als we haast of stress hebben raken we soms behoorlijk gefrustreerd. Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Je hebt je dag niet, alles lijkt mis te gaan, je peuter stribbelt flink tegen en dan moet je dag nog beginnen…

Maak het leuk

Toen Mila een baby was, had ik bedacht om haar nooit te gaan paaien met beloningen. Ik geloofde dat discipline de uitkomst was en dat ik met duidelijke communicatie een heel eind zou komen. Bijna drie jaar later weet ik wel beter. We zweren nu bij beloningen en feestjes maken van situaties. Het is niet zo dat wij zeshonderd keer per dag snoep aanbieden. Maar we maken stiekem een beetje misbruik van de situatie. Als we bijvoorbeeld met opa en oma hebben afgesproken en Mila werkt niet mee, dan zeggen we dat we pas op visite gaan als Mila doet wat wij zeggen. Gemeen? Nee, vooral effectief! Verder proberen we van zoveel mogelijk momenten een feest te maken zodat tegenstribbelen niet in haar opkomt. Laatst kregen we bijvoorbeeld een onwijs leuk perspakket van Palmolive ter introductie van hun Palmolive Clay lijn. Vanaf het moment dat ik de producten uit de doos haalde was mevrouw geïnteresseerd. Logisch ook. De verpakkingen zijn doorzichtig waardoor je de kleuren van de producten die allemaal uit klei bestaan goed kunt zien. Door deze leuke beleving vindt Mila het wassen van haar handen een stuk leuker en kunnen we haar enthousiast maken om dit te doen. Ook tandenpoetsen is een stuk interessanter geworden sinds we een flinke collectie tandenborstels- en pasta hebben ingeslagen. Alles is leuker wanneer er iets te kiezen valt. Daarnaast vindt Mila alles interessant wat ‘grote mensen’ doen. Van dit alles maken we dankbaar gebruik.

Tel tot tien

Ondanks dat we ons meisje kunnen paaien met ‘beloningen’, ze een stuk geïnteresseerder is als we het gezellig maken en ze ‘grote mensen’ graag imiteert heeft ze een handje van nee zeggen. Hoe hoog of laag we ook springen in de auto zitten, naar bed gaan en meewerken is blijkbaar niet leuk genoeg voor onze peuter. We moeten soms dan ook streng zijn en de strijd aan gaan. Er zit dan niets anders op dan tot tien tellen.

Trek op met anderen

Wat we ook merken is dat Mila zich anders gedraagt als ze met anderen optrekt. Normaal vindt ze naar bed gaan niet leuk en werkt ze het gehele avondritueel tegen. Maar als Mason bij ons slaapt, dan is naar bed gaan ineens heel interessant omdat Mason ook naar bed gaat. Hetzelfde geldt voor eten. Als er anderen zijn eet ze veel beter en staat ze wel open voor nieuwe smaken. Ze zeggen vaak: zien eten, doet eten. Dit is voor onze Mila zeker het geval. Thuis drinkt ze bijvoorbeeld niet graag water, terwijl ze op de opvang graag water drinkt. Het werkt voor ons dan ook goed om haar overal en nergens mee naartoe te nemen.

Tijd voor jezelf

Ik ben een leukere moeder als ik tijd voor mezelf vrij maak. Uit eten met vriendinnen, serie kijken, editen, experimenteren met make-up en lekker rommelen in de badkamer. Wanneer ik hier behoefte aan heb zorg ik ervoor dat Mila onder de pannen is bij opa en oma, de opvang, vriendinnen, familie of natuurlijk bij Roy. In het begin voelde ik me hier heel schuldig over en plande ik bijna nooit iets voor mezelf. Tegenwoordig staat Mila voor mij nog steeds op nummer een, maar ben ik bewuster bezig met mezelf. Zo kan ik enorm genieten van het uitproberen van handzeep met Mila, maar geniet ik stiekem nog meer van het gebruiken van de body wash voor mama. Gewoon effe lekker een momentje voor mezelf, omringt door lekkere geuren, fijne texturen en ruimte om mijn koppie leeg te maken.

*met Palmolive heb ik een onwijs leuke samenwerking voor hun Clay lijn. Al eeuwenlang wordt klei in huidverzorging gebruikt door de diepe reinigende eigenschappen voor de huid. De nieuwe lijn Palmolive Clay zet deze traditie voort door het natuurlijke ingrediënt klei in de douche routine te integreren zodat iedere vrouw elke dag begint of eindigt met een zuivere, zachte en verjongde huid.

Herkennen jullie dit gedrag bij jullie dreumesen, peuters en kleuters?

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social