Het krijgen van een premature baby

Kim Jacobs - 17/11/2017
pamper-prematuur-baby-blog-2

Het woord prematuur betekent ‘vóór rijpheid’. Het is een term die in de medische wereld wordt gebruikt voor baby’s die tussen de vierentwintigste en de zevenendertigste week van de zwangerschap geboren worden. In ons land gaat dit over ongeveer 1 op de 10 baby’s. Ikzelf heb vroeggeboorte nooit van dichtbij meegemaakt en heb totaal geen ervaring met premature kindjes. Toen ik vorige week – in het kader van Wereld Prematurendag op 17 november – een pakketje van Pampers ontving met daarin ‘de kleinste luier ooit‘ – een luier ontwikkeld voor kindjes met een gewicht onder 800 gram – realiseerde ik me pas hóe klein een premature baby kan zijn. Daarnaast voelde ik meteen dat de luier anders aanvoelt dan de luiers die wij gebruikt hebben voor onze newborn. Zo zorgt de dunnere kern van de Preemie Protection luier ervoor dat de heupen en benen van de baby comfortabel rusten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Én heeft de luier aan beide kanten dezelfde lagen waardoor verpleegkundigen hem makkelijker kunnen verschuiven om ruimte te maken voor slangen en draden van medische apparatuur.

Omdat dit mooie product onwijs veel indruk op mij heeft gemaakt, hebben Pampers en ALBOE de handen ineengeslagen om meer aandacht te genereren voor dit onderwerp. Het krijgen van een premature baby is voor veel ouders namelijk enorm spannend. Zo ook voor Angel. Zij is op 9 juni 2016, toen ze 28 weken zwanger was, bevallen van haar zoontje Jaxx-Jay.

Bizar begin van de zwangerschap

“Onze zwangerschap begon bizar. Tijdens het eerste trimester kwamen we erachter dat ik niet zwanger was van één of twee, maar van drie kindjes! Enerzijds waren we in shock en anderzijds ontzettend blij. Jammer genoeg bleken twee kindjes niet sterk genoeg te zijn en kreeg ik tijdens het eerste en tweede trimester een miskraam. Gelukkig ging het gedurende deze periode goed met ons derde kindje.”

echo-tweeling

20-wekenecho

“De 20-wekenecho was helemaal goed! We waren dolgelukkig toen we hoorden dat ons zoontje helemaal gezond was en konden eindelijk gaan genieten van de zwangerschap. We gingen gezellig babyshoppen en bestelden een kinderkamer. Ik had ontzettend veel last van nesteldrang en wilde alles zo snel mogelijk gedaan hebben. Ook de grote broer en zus van onze kleine man genoten van alle voorbereidingen en waren al meteen gek op hun kleine broertje.”

Het breken van de vliezen

“Toen ik tweeëntwintig weken zwanger was begon ik vocht te verliezen. Ik dacht dat ik incontinent was geworden en de verloskundige had hetzelfde idee. Tijdens de drieëntwintigste week van de zwangerschap werd het vochtverlies steeds heviger en moest ik het opvangen. Helaas bleek het vocht vruchtwater te zijn omdat mijn vliezen gebroken waren. Vanaf het moment dat ik drieëntwintig weken en vijf dagen zwanger was mochten we naar het Wilhelmina kinderziekenhuis. Daar kreeg ik injecties voor de longrijping. Het doel hiervan is om de longen van de baby te laten rijpen zodat hij beter in staat zal zijn om te kunnen ademen na de geboorte.”

Wilhelmina kinderziekenhuis

“De kinderarts in het ziekenhuis vertelde dat elk prematuur geboren kindje en elke moeder anders is. De ene vrouw bevalt 24 uur na het breken van de vliezen en de ander houdt het nog weken vol. Het is een kwestie van zo veel mogelijk rust pakken en afwachten. Gelukkig behoor ik tot de laatste categorie en heb ik tot de achtentwintigste week van de zwangerschap mijn zoon kunnen dragen. Het was een maand met veel ups en downs. Ik miste mijn gezin enorm en was ontzettend verdrietig door de onzekerheid.”

Steun en toeverlaat

“Tijdens de periode in het ziekenhuis waren mijn leuke buurtjes – zoals we elkaar noemden op de kamer – mijn steun en toeverlaat. Het is fijn om met lotgenoten te kunnen praten en om elkaar te steunen in moeilijke tijden. Toen mijn laatste buurvrouw vertrok was ik erg somber. De lieve verpleegkundigen voelden dit prima aan en regelden dat mijn man meerdere nachten mocht blijven slapen. Hierdoor kreeg ik weer wat goede moed!”

De bevalling

“Enkele dagen later verloor ik veel bloed. Er volgde een echo en daarop zagen we dat de placenta was gescheurd. De bevalling werd onmiddellijk in gang gezet, tijd om te schakelen was er niet. Gelukkig was mijn man precies op tijd in het ziekenhuis om bij de bevalling te kunnen zijn, het moment dat ik hem binnen zag komen was zo bijzonder. De keizersnee verliep erg vlot. De artsen waren sneller bij onze zoon dan verwacht en ik heb de gehele bevalling mee kunnen kijken. Tijdens de geboorte huilde onze kleine man. Dit vond ik zo’n overweldigend mooi moment. We gaven onze zoon de naam Jaxx-Jay en daarna werd hij met spoed naar een andere afdeling gebracht voor onderzoek.”

prematuur-baby

De eerste ontmoeting

“Na de bevalling ben ik meteen begonnen met kolven. Ik bleef tijdens het kolven maar roepen dat hij huilde tijdens de bevalling. Onze stoere bikkel huilde gewoon! Anderhalf uur na de geboorte mochten we kennis gaan maken met onze zoon. Ons mini mannetje woog 1400 gram en was 36 centimeter lang. Een mooi gewicht voor een kindje van achtentwintig weken en zes dagen oud! Dit gaf ons hoop. Mama had ruim vier weken haar best gedaan om hem zo lang mogelijk in haar buik te houden en nu was onze kleine vechter aan de beurt in de couveuse. Gelukkig konden wij in het Ronald McDonald huis terecht zodat we niet heen en weer hoefden te reizen van ons huis naar het ziekenhuis. Dat scheelt een hoop! Je wil namelijk zo dicht mogelijk bij je kindje zijn. Je piepkleine kindje dat alle tijd en aandacht nodig heeft om te groeien en te bloeien.”

De zorg voor een premature baby

“Hoewel de verpleegkundigen op de Neonatale Intensive Care Unit ontzettend lief waren en heel erg goed voor ons mini mannetje zorgden, was elke dag spannend. Je wil als kersverse ouders genieten van je baby, maar door de zorgen vergeet je dat gewoon. Gelukkig waren er veel lieve verpleegkundigen, artsen en naasten om ons te helpen. Zo leerden we stap voor stap hoe we voor onze premature baby moesten zorgen. Van het troosten tijdens de prikjes tot het wassen met een gaasje en van het verschonen van zijn mini luier tot het bieden van warmte en rust door huid op huid contact. Dit laatste is ontzettend belangrijk voor een prematuur geboren baby!”

prematuur-baby-bevalling

prematuur-baby-blog

De ontwikkeling van Jaxx-Jay

“Ons kindje heeft zich er enorm goed doorheen geslagen en mocht drie weken na de geboorte naar het streekziekenhuis. Ook daar waren de verpleegkundigen ontzettend lief. We zagen Jaxx-Jay elke dag groeien. Zijn luiers pasten steeds beter en hij mocht babykleertjes aan. Acht weken na de geboorte mochten we eindelijk met onze zoon naar huis.”

“Drie maanden na de geboorte werd Jaxx-Jay geopereerd aan een dubbelzijdige liesbreuk. De operatie is goed verlopen, maar daarna veranderde er iets. Onze zoon huilde de hele dag, sliep amper en bleek zwaar overprikkeld te zijn. We hebben er daarom voor gekozen om geen kraambezoek te verwelkomen en onze zoon zoveel mogelijk rust te bieden. Jaxx-Jay is hierdoor steeds kalmer geworden en huilt alleen nog maar in de nacht. Op die momenten troost ik hem.”

“Negen maanden na de officieel uitgerekende datum veranderde Jaxx-Jay ineens in een razend tempo. Hij leerde kruipen en liep in no time rondom de tafel. Nu is hij een blije dreumes van ruim zestien maanden oud die mega actief is in alles wat hij doet. Gelukkig zijn daar goede Pampers voor 😉 ”

jaxx-jay

Prematuur

“Voor Jaxx-Jay is prematuur slechts een woord. Voor ons was het een hele nare droom. Een moeizame start met veel emoties. Niet alleen voor mij als moeder, maar ook voor mijn gezin. Door de steun van mijn man, onze familie, buren en lotgenoten is de reis een stuk dragelijker geworden. We hebben geleerd hoe belangrijk rust, liefde en warmte zijn voor een baby en zijn dankbaar dat Jaxx-Jay het zo goed heeft gedaan. Hopelijk blijven we deze stijgende lijn volgen.”

Pampers Preemie Protection

Omdat Pampers ook de kleinste baby’s wil helpen is de Preemie Protection lijn in samenwerking met Neonatale Intensive Care Unit (NICU) verpleegkundigen tot stand gekomen. Zij begrijpen de behoeften van premature baby’s als geen ander. Hun gevoelige huid heeft de zachtste materialen nodig, de luier moet perfect passen en de allerkleinste hebben een omgeving nodig zoals in de baarmoeder: met zo weinig mogelijk prikkels. Met de zachte anti-lekrandjes, overal sluitende hechtstrips, dunne kern én de volledige absorptie in de gehele luier (voor- en achterkant) voorziet Pampers in de behoeften van prematuur baby’s. En alsof dat nog niet mooi genoeg is, doneert Pampers de opbrengst van de Preemie Protection producten aan de VOC (Vereniging van Ouders van Couveusekinderen). Een vereniging die ouders met elkaar in contact brengt en ondersteuning biedt in de beste zorg voor kindjes die na de geboorte in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Een prachtig initiatief en een geweldig product voor kleine kanjers die net als Jaxx-Jay iets meer nodig hebben! #KleinsteLuierOoit

Uiteraard zijn wij heel erg benieuwd of jullie ervaring hebben met vroeggeboorte. Wil je meekletsen? Laat dan vooral een reactie achter onder deze blog.

Liefs,

Angel en Kim

prematuur-bevalling

*dit artikel is in samenwerking met Pampers tot stand gekomen

9 comments

 1. Een heel heftig maar zo’n herkenbaar verhaal… woorden kunnen niet omschrijven wat het is om mama/papa te zijn van een prematuur kindje. Het is een speciaal gevoel, eentje dat alleen lotgenoten kennen. Ook ik ben mama van 2 prematuurtjes (20 juni 2017). Een banaal auto ongeluk zette op 28 weken alles in gang, meteen weeënremmers en longrijping. Uiteindelijk zijn ze op 33 weken pas geboren, gelukkig. Maar het is een periode geweest die we nooit zullen vergeten.

 2. Jeetje wat heftig zeg. Onze zoon xemm kondigde zich ook eerder aan dan de bedoeling was. Niet zo heel vroeg maar wel 4 weken te vroeg. Hij heeft toen alleen een infuus gekregen voor zijn bloedsuiker en na 5 dagen mochten we naar huis gelukkig

 3. Ik heb 4 prematuurtjes op de wereld gezet en het doet me wat dat pampers prematurenluiers op de markt hebben gebracht (had ik daar ook maar van kunnen genieten want zo’n babytje verdrinkt haast is zo’n eerste luier en die zijn al zo klein!)
  Het blijft heftig de herinneringen maar ook de verhalen van andere mama’s die hun kindje(s) veel te vroeg op de wereld hebben moeten zetten.
  Heel veel sterkte in de neotijd en succes met jullie ukjes als ze dan eindelijk !!! mee naar huis mogen 🙂

 4. Heftig verhaal met zo vroeg gebroken vliezen! Wat fijn dat het nu zo goed gaat met je zoon! Wat een knap kereltje 🙂
  Mijn oudste dochter Mila is met 29.6 weken geboren in 2011. 2,5 uur na het onverwachts breken van de vliezen was ze er al. Hierdoor helaas niet de kans gehad voor de longrijpingsprikken of weeënremmers. Het ging gewoon veel te snel allemaal. Ik ben ook in het WKZ bevallen 🙂 Mila heeft daar 2 maanden gelegen en helaas een hoop nare dingen moeten doorstaan. Het was ontzettend spannend de eerste week na de geboorte of ze het überhaupt zou overleven. Gelukkig had ik daar op dat moment geen besef van. Ik wist niks van premature kindjes en dacht dat alles erbij hoorde en het wel goed zou komen. Achteraf begrijp ik pas hoe kritiek het was in het begin. Ze heeft een hersenbloeding gehad, waarvoor ze geopereerd is aan haar hoofd (er moest een drain gelegd worden omdat het bloed de ventrikels verstopte en daardoor het hersenvocht niet weg kon lopen zodat ze anders een waterhoofd zou kunnen ontwikkelen). Klaplongetje, heel lang beademing nodig gehad omdat ze het maar niet zelf goed op kon pakken. Daarna lang extra zuurstof gehad via een neusbrilletje en de sonde omdat het te vermoeiend was om zelf te drinken.
  Na die 2 maanden in het WKZ heeft ze nog een maand in het streekziekenhuis gelegen. Omgerekend met 42 weken mocht ze eindelijk met ons mee naar huis en daar ging het eigenlijk meteen heel goed!!
  Ze is ondertussen al een vrolijke meid van 6 jaar 🙂

 5. Wat heftig.. en fijn dat hij het zo goed heeft gedaan!! Ik zit in het eerste jaar van de opleiding verpleegkunde en wil me later heel graag inzetten voor deze allerkleinste wondertjes. Laten we hopen dat erover een paar jaar genoeg kennis is en middelen zijn die ervoor zorgen dat er niemand meer aan een vroeggeboorte hoeft te overlijden!!

 6. Onze zoon was met 36 weken een randprematuur, maar vertoonde prematuur gedrag dat paste bij een kindje van 34 weken. Het waren drie mega spannende weken tot hij naar huis mocht en heeft flinke sporen achter gelaten. Ik ben enorm dankbaar dat hij niet nog vroeger geboren is, en meer zorgen ons bespaard zijn gebleven!
  Wat is Jaxx-Jay een ontzettend knap mannetje!

 7. Ons dochtertje Lana is 29 oktober 2017 geboren met 22+6 weken. Ze was helemaal gezond en leefde nog na de geboorte. Helaas is zij een half uur daarna overleden. Ik kreeg opeens weeën en 6 uur later was ze geboren. Er zijn geen medische afwijkingen gevonden. We hebben gewoon pech gehad. Het is een hel waar wij doorheen gaan.. Het is heel moeilijk, maar we zien de toekomst positief tegemoet. Mocht je interesse hebben dan zou ik graag mijn verhaal willen vertellen op jullie blog. Liefs Eline & Lana ⭐️

 8. Hoi Kim en Ilonka

  Ik ben al een iets oudere volgster van jullie
  Maar vindt jullie super leuk
  Ik heb zelf 4 kinderen en 6 kleinkinderen
  Van mijn 4 kinderenzijn er drie te vroeg geboren en lagen toenertijd lang in de couveuse je mocht ze niet eens vast houden, wat dat betreft is er heel wat verbeterd .
  Mn oudste was al drie weken oud toen ik hem voor het allereerst heel even mocht vast houden jullie begrijpen dat er toen heel wat traantjes hebben gevloeid van geluk , maar ook heel veel van verdriet om heel veel andere ongemakken die er ontstonden tijdens zijn verblijf in de couveuse .
  Bij de tweede ging het al iets gemoedelijker dat was dan ook 6 jaar later
  En heb daar zeker betere herinneringen aan .
  De derde kwam op tijd en was zwaar genoeg dus mocht in een bedje naast Mn bed , dat was zo vreemd voor mij maar wel heel erg speciaal omdat ik dat nog nooit had meegemaakt . Ze was ook de enige die aan Mn borst mocht en kon drinken (omdat de prematuren baby dat niet kan kost ze te veel kracht en inspanning) en dat was zo een heftige en speciale band die ik ook eerder niet had meegemaakt ik kolfde af voor de te vroeg geboren kindjes en het werd er via een sonde ingebracht .
  De vierde kwam al met 33 weken dus echt heel klein maar wel erg sterk dit was weer 8 jaar later na nr 2 hier ook zeker vele verbeteringen qua verzorging en betrokkenheid van de ouders in de periode van couveuse verblijf .wat ik nu ook zie op social media en tv is er zoveel veranderd en gaat het zo veel beter met die kleine kindjes daar word ik dan heel erg blij van als je zelf veel hebt meegemaakt in die periode die je eigenlijk heel erg blij moet maken maar een rollercoster van emoties en verdriet en angst je weet dan gewoon wat die mensen mee maken op dat moment en dat zou je liever nooit willen meemaken groetjes

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.