Het krijgen van een premature baby

Het woord prematuur betekent ‘vóór rijpheid’. Het is een term die in de medische wereld wordt gebruikt voor baby’s die tussen de vierentwintigste en de zevenendertigste week van de zwangerschap geboren worden. In ons land gaat dit over ongeveer 1 op de 10 baby’s. Ikzelf heb vroeggeboorte nooit van dichtbij meegemaakt en heb totaal geen ervaring met premature kindjes. Toen ik vorige week – in het kader van Wereld Prematurendag op 17 november – een pakketje van Pampers ontving met daarin ‘de kleinste luier ooit‘ – een luier ontwikkeld voor kindjes met een gewicht onder 800 gram – realiseerde ik me pas hóe klein een premature baby kan zijn. Daarnaast voelde ik meteen dat de luier anders aanvoelt dan de luiers die wij gebruikt hebben voor onze newborn. Zo zorgt de dunnere kern van de Preemie Protection luier ervoor dat de heupen en benen van de baby comfortabel rusten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Én heeft de luier aan beide kanten dezelfde lagen waardoor verpleegkundigen hem makkelijker kunnen verschuiven om ruimte te maken voor slangen en draden van medische apparatuur.

Omdat dit mooie product onwijs veel indruk op mij heeft gemaakt, hebben Pampers en ALBOE de handen ineengeslagen om meer aandacht te genereren voor dit onderwerp. Het krijgen van een premature baby is voor veel ouders namelijk enorm spannend. Zo ook voor Angel. Zij is op 9 juni 2016, toen ze 28 weken zwanger was, bevallen van haar zoontje Jaxx-Jay.
AdvertentieLearn more

Bizar begin van de zwangerschap

“Onze zwangerschap begon bizar. Tijdens het eerste trimester kwamen we erachter dat ik niet zwanger was van één of twee, maar van drie kindjes! Enerzijds waren we in shock en anderzijds ontzettend blij. Jammer genoeg bleken twee kindjes niet sterk genoeg te zijn en kreeg ik tijdens het eerste en tweede trimester een miskraam. Gelukkig ging het gedurende deze periode goed met ons derde kindje.”

20-wekenecho

“De 20-wekenecho was helemaal goed! We waren dolgelukkig toen we hoorden dat ons zoontje helemaal gezond was en konden eindelijk gaan genieten van de zwangerschap. We gingen gezellig babyshoppen en bestelden een kinderkamer. Ik had ontzettend veel last van nesteldrang en wilde alles zo snel mogelijk gedaan hebben. Ook de grote broer en zus van onze kleine man genoten van alle voorbereidingen en waren al meteen gek op hun kleine broertje.”

Het breken van de vliezen

“Toen ik tweeëntwintig weken zwanger was begon ik vocht te verliezen. Ik dacht dat ik incontinent was geworden en de verloskundige had hetzelfde idee. Tijdens de drieëntwintigste week van de zwangerschap werd het vochtverlies steeds heviger en moest ik het opvangen. Helaas bleek het vocht vruchtwater te zijn omdat mijn vliezen gebroken waren. Vanaf het moment dat ik drieëntwintig weken en vijf dagen zwanger was mochten we naar het Wilhelmina kinderziekenhuis. Daar kreeg ik injecties voor de longrijping. Het doel hiervan is om de longen van de baby te laten rijpen zodat hij beter in staat zal zijn om te kunnen ademen na de geboorte.”

Wilhelmina kinderziekenhuis

“De kinderarts in het ziekenhuis vertelde dat elk prematuur geboren kindje en elke moeder anders is. De ene vrouw bevalt 24 uur na het breken van de vliezen en de ander houdt het nog weken vol. Het is een kwestie van zo veel mogelijk rust pakken en afwachten. Gelukkig behoor ik tot de laatste categorie en heb ik tot de achtentwintigste week van de zwangerschap mijn zoon kunnen dragen. Het was een maand met veel ups en downs. Ik miste mijn gezin enorm en was ontzettend verdrietig door de onzekerheid.”

Steun en toeverlaat

“Tijdens de periode in het ziekenhuis waren mijn leuke buurtjes – zoals we elkaar noemden op de kamer – mijn steun en toeverlaat. Het is fijn om met lotgenoten te kunnen praten en om elkaar te steunen in moeilijke tijden. Toen mijn laatste buurvrouw vertrok was ik erg somber. De lieve verpleegkundigen voelden dit prima aan en regelden dat mijn man meerdere nachten mocht blijven slapen. Hierdoor kreeg ik weer wat goede moed!”

De bevalling

“Enkele dagen later verloor ik veel bloed. Er volgde een echo en daarop zagen we dat de placenta was gescheurd. De bevalling werd onmiddellijk in gang gezet, tijd om te schakelen was er niet. Gelukkig was mijn man precies op tijd in het ziekenhuis om bij de bevalling te kunnen zijn, het moment dat ik hem binnen zag komen was zo bijzonder. De keizersnee verliep erg vlot. De artsen waren sneller bij onze zoon dan verwacht en ik heb de gehele bevalling mee kunnen kijken. Tijdens de geboorte huilde onze kleine man. Dit vond ik zo’n overweldigend mooi moment. We gaven onze zoon de naam Jaxx-Jay en daarna werd hij met spoed naar een andere afdeling gebracht voor onderzoek.”

De eerste ontmoeting

“Na de bevalling ben ik meteen begonnen met kolven. Ik bleef tijdens het kolven maar roepen dat hij huilde tijdens de bevalling. Onze stoere bikkel huilde gewoon! Anderhalf uur na de geboorte mochten we kennis gaan maken met onze zoon. Ons mini mannetje woog 1400 gram en was 36 centimeter lang. Een mooi gewicht voor een kindje van achtentwintig weken en zes dagen oud! Dit gaf ons hoop. Mama had ruim vier weken haar best gedaan om hem zo lang mogelijk in haar buik te houden en nu was onze kleine vechter aan de beurt in de couveuse. Gelukkig konden wij in het Ronald McDonald huis terecht zodat we niet heen en weer hoefden te reizen van ons huis naar het ziekenhuis. Dat scheelt een hoop! Je wil namelijk zo dicht mogelijk bij je kindje zijn. Je piepkleine kindje dat alle tijd en aandacht nodig heeft om te groeien en te bloeien.”

De zorg voor een premature baby

“Hoewel de verpleegkundigen op de Neonatale Intensive Care Unit ontzettend lief waren en heel erg goed voor ons mini mannetje zorgden, was elke dag spannend. Je wil als kersverse ouders genieten van je baby, maar door de zorgen vergeet je dat gewoon. Gelukkig waren er veel lieve verpleegkundigen, artsen en naasten om ons te helpen. Zo leerden we stap voor stap hoe we voor onze premature baby moesten zorgen. Van het troosten tijdens de prikjes tot het wassen met een gaasje en van het verschonen van zijn mini luier tot het bieden van warmte en rust door huid op huid contact. Dit laatste is ontzettend belangrijk voor een prematuur geboren baby!”

De ontwikkeling van Jaxx-Jay

“Ons kindje heeft zich er enorm goed doorheen geslagen en mocht drie weken na de geboorte naar het streekziekenhuis. Ook daar waren de verpleegkundigen ontzettend lief. We zagen Jaxx-Jay elke dag groeien. Zijn luiers pasten steeds beter en hij mocht babykleertjes aan. Acht weken na de geboorte mochten we eindelijk met onze zoon naar huis.”

“Drie maanden na de geboorte werd Jaxx-Jay geopereerd aan een dubbelzijdige liesbreuk. De operatie is goed verlopen, maar daarna veranderde er iets. Onze zoon huilde de hele dag, sliep amper en bleek zwaar overprikkeld te zijn. We hebben er daarom voor gekozen om geen kraambezoek te verwelkomen en onze zoon zoveel mogelijk rust te bieden. Jaxx-Jay is hierdoor steeds kalmer geworden en huilt alleen nog maar in de nacht. Op die momenten troost ik hem.”

“Negen maanden na de officieel uitgerekende datum veranderde Jaxx-Jay ineens in een razend tempo. Hij leerde kruipen en liep in no time rondom de tafel. Nu is hij een blije dreumes van ruim zestien maanden oud die mega actief is in alles wat hij doet. Gelukkig zijn daar goede Pampers voor ? ”

Prematuur

“Voor Jaxx-Jay is prematuur slechts een woord. Voor ons was het een hele nare droom. Een moeizame start met veel emoties. Niet alleen voor mij als moeder, maar ook voor mijn gezin. Door de steun van mijn man, onze familie, buren en lotgenoten is de reis een stuk dragelijker geworden. We hebben geleerd hoe belangrijk rust, liefde en warmte zijn voor een baby en zijn dankbaar dat Jaxx-Jay het zo goed heeft gedaan. Hopelijk blijven we deze stijgende lijn volgen.”

Pampers Preemie Protection

Omdat Pampers ook de kleinste baby’s wil helpen is de Preemie Protection lijn in samenwerking met Neonatale Intensive Care Unit (NICU) verpleegkundigen tot stand gekomen. Zij begrijpen de behoeften van premature baby’s als geen ander. Hun gevoelige huid heeft de zachtste materialen nodig, de luier moet perfect passen en de allerkleinste hebben een omgeving nodig zoals in de baarmoeder: met zo weinig mogelijk prikkels. Met de zachte anti-lekrandjes, overal sluitende hechtstrips, dunne kern én de volledige absorptie in de gehele luier (voor- en achterkant) voorziet Pampers in de behoeften van prematuur baby’s. En alsof dat nog niet mooi genoeg is, doneert Pampers de opbrengst van de Preemie Protection producten aan de VOC (Vereniging van Ouders van Couveusekinderen). Een vereniging die ouders met elkaar in contact brengt en ondersteuning biedt in de beste zorg voor kindjes die na de geboorte in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Een prachtig initiatief en een geweldig product voor kleine kanjers die net als Jaxx-Jay iets meer nodig hebben! #KleinsteLuierOoit

Uiteraard zijn wij heel erg benieuwd of jullie ervaring hebben met vroeggeboorte. Wil je meekletsen? Laat dan vooral een reactie achter onder deze blog.

Liefs,

Angel en Kim

1 Comment

 • Nelise
  15 mei 2019 at 21:13 Reageer

  Wauwwww
  Wat een mooi verhaal

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

 • Swipe 🔚 voor before🤭.
•
Ik weet nog goed dat veel van jullie twijfels hadden over het verven van de bakstenen. De voornaamste adviezen die we kregen waren: alles stucen of de bakstenen laten zoals ze waren. Eigenzinnig als ik ben koos ik uiteraard voor mijn eigen idee: het verven van de bakstenen en de open haard🤭. Tot op de dag van vandaag ben ik onwijs blij met het resultaat van onze woonkamer make-over. Ik vind dit een van de meest sfeervolle hoekjes in ons huis🖤.
•
Ons interieur✨
Verf: @rustoleumnl (taupe)
Wereldbol: @karwei 
Manden & zwart potje met kaars: @westwingnl 
Gouden oog spiegel: @jysknl 
Illustratie (op open haard): @amberdevreng 
Gouden lijst: @leenbakker 
Crème olifant: kringloop
Zwart windlicht: @ikeanederland 
Overige accessoires: @actionnederland
 • ✔️haar ✔️make-up ✔️humeur. Ik krijg onwijs veel lieve, bezorgde berichtjes van jullie. Om iedereen tegelijk antwoord te geven: ik voel me stukken beter en het gaat hartstikke goed met mijn gezin❤️! Wel is het hier, zoals bij de meesten, vreemd en onwennig. Er komt veel tegelijk op ons bordje. Maar ik geloof dat alles goed komt. Hoe gaat het met jullie? Maar écht?
 • Leven in quarantaine 🤪🤣
 • Ik word héél zen van foto’s van ons interieur maken😌😌. Zouden jullie het leuk vinden om dit soort plaatjes vaker voorbij te zien komen?
•
Mila’s interieur✨
Bed: @stokkebaby 
Kleed: @volero.insta 
Gordijnen: @veneta.com 
Poef & gehaakt kussen: @westwingnl 
Boekenrek: @ikeanederland 
Beer: @prenatal_nl 
Poster: @alboe.nl
Eenhoorn knuffel: @manonmakesit
 • Afgelopen weekend plaatste ik een video die zéér ongebruikelijk is voor mij. Een video waarin ik vertel dat ik er na ruim vijf jaar mee stop. Niet voor altijd, maar ik heb even een break nodig van het vloggen. Gewoon effe geen camera op mijn snufferd en focus op andere zaken. Héérlijk om die bal een keer laag te houden. Maar je begrijpt dat de handjes vanzelf weer gaan jeuken😉.
 • Hoe gaat het met jullie❤️?
 • ✨OPROEPJE✨ Wat zijn het onzekere en vooral spannende tijden. Hard werken voor iedereen uit de cruciale sectoren, enge tijden voor risicogroepen en niet te vergeten mega onzeker voor bedrijven en zzp’ers die nergens op terug kunnen vallen in deze onzekere tijd🤞🏼. Ikzelf ben nu aan het werk en ga vanmiddag gezellig met mijn kleine vriendin spelen. Ik duik dan volledig in haar vrolijke belevingswereld en wil jullie hierin meenemen. Een beetje gezelligheid kunnen we wel gebruiken toch? Mijn vraag aan jullie is dan ook: wat zullen wij vanmiddag gaan doen? Kleien, knutselen, leren, lezen? Wij maken er een gezellige video over, niet om de situatie te negeren, maar om even ergens anders aan te denken❤️.
 • Ik weet het, angst is een slechte raadgever. Maar ik vrees dat Nederland afgelopen tijd te laks is geweest m.b.t. de situatie en dat we richting een hoop ellende gaan. Wij (Mila en ik) zijn/blijven komende weken thuis, Roy kan niet anders vanwege zijn werk. Ik hoop dat jullie de ernst van de zaak inmiddels ook inzien en dat de mensen die thuis kunnen blijven, veilig thuis blijven! Als ik in mijn regio kijk, wordt het steeds duidelijker dat iedereen getroffen kan worden, dus pas goed op elkaar, allemaal!✨
 • Wie had een jaar geleden nou verwacht dat wij naar dit prachtige huis zouden kunnen verhuizen? Wij in ieder geval niet! Tot ons gesprek met de bank hadden wij geen idee dat verhuizen naar een groter huis met kantoor onder eigen dak mogelijk was. Nu, een jaar later, kijken we terug op een bewogen jaar met een verhuizing en een verbouwing. Hoewel we geen gereedschap en kwast meer kunnen zien, is er nog genoeg te doen🙈! Maar alles komt wanneer het komt (en wanneer we budget hebben😉).
•
Droom jij of dromen jullie ook van het kopen van een (ander) huis? Ga dan eens het gesprek aan met een hypotheekadviseur van SNS. Samen kijk je naar je wensen, kansen en mogelijkheden voor nu en/of voor later. Het eerste oriëntatiegesprek kost je niets en de adviseur kan veel opties bieden omdat SNS met meerdere hypotheekaanbieders (met elk hun eigen rentes en voorwaarden) werkt. Eén ding is zeker: je weet pas wat mogelijk is als je het uitzoekt!
•
#snshypotheken #alboepartner

ALBOE op Facebook

ALBOE op social