Het derde trimester: zwangerschapscomplicaties

Gastblogger Rianne is gelukkig getrouwd en mommy to be van een meisje (feb. ’17). In het dagelijks leven is ze werkzaam als juridisch secretaresse en op ALBOE.nl schrijft ze over de zwangerschap, bevallen en het moederschap. Vandaag vertelt Rianne over het derde trimester en over de nare zwangerschapscomplicaties die bij haar zwangerschap zijn opgetreden.

Het derde trimester: zwangerschapscomplicaties

Genieten, je bent aangekomen in het derde trimester van je zwangerschap en daarmee komt ook het verlof dichterbij!

Echt… Iedereen heeft het maar over genieten van die laatste weken. Maar hoe doe je dat als jouw lichaam ineens niet meer zo lekker meewerkt?

Obstipatie, pijnlijke of lekkende borsten, maagzuur, aambeien.. Het komt je vast bekend voor: veel voorkomende zwangerschapskwalen waar niemand op zit te wachten. Echter zijn er ook kwalen die minder veel voorkomen maar niet minder vervelend zijn. Zo kreeg ik ineens vreselijke jeuk over mijn hele lichaam. Onschuldig toch, jeuk? Helaas is dit niet altijd het geval..

Toen ik 30 weken zwanger was belde ik de verloskundige met de vraag of zij wellicht een middel had tegen de gekmakende jeuk waar ik ineens last van had. Gelukkig was mijn verloskundige alert en vroeg ze me meteen hoeveel weken ik op dat moment zwanger was en of ik ook jeuk had aan mijn handpalmen en voetzolen. Toen ik aangaf dat ik in het derde trimester zat en inderdaad óók op die plekken jeuk had stuurde ze mij meteen door naar het ziekenhuis voor nader bloedonderzoek.  

Ze gaf aan dat er zoiets is als zwangerschapsjeuk, ook wel ‘zwangerschapscholestase’ genoemd. Kenmerkend hiervoor is de jeuk aan handpalmen en voetzolen vanaf het derde trimester (>28 weken). 

Uitslag van het bloedprikken

De uitslag van het bloedprikken kwam dezelfde dag nog binnen en ‘s avonds werd ik gebeld door mijn verloskundige. De jeuk die ik had bleek inderdaad te komen door zwangerschapscholestase. De galzure zouten in mijn bloed waren bekeken. Normaal gesproken hebben deze een waarde van <10. De waarde in mijn bloed was op dat moment 21,8. De laatste keer tijdens mijn controle is dit gestegen naar 33,8.

Wat is zwangerschapscholestase?

“Zwangerschapscholestase is een aandoening van de lever waarbij stuwing van gal optreedt bij een vrouw die in verwachting is van een baby. De aandoening wordt veroorzaakt door de hormoonveranderingen die tijdens de zwangerschap optreden.

Het woord ‘cholestase’ betekent galstuwing. Normaal gesproken wordt gal in de lever aangemaakt en afgevoerd via de galwegen. Bij galstuwing is de afvoer belemmerd waardoor bepaalde stoffen zich ophopen in het bloed.”

Bron: www.simpto.nl

Hoe herken je zwangerschapscholestase?

  • gegeneraliseerde jeuk (voornamelijk op de handpalmen en voetzolen, het hevigst ’s nachts) 
  • ontkleurde ontlasting (33%) 
  • donkere urine (70%), dysurie, verhoogde vatbaarheid voor urineweginfecties. 
  • oncomfortabel gevoel in rechterbovenbuik (24%) 
  • tijdens voorafgaande zwangerschappen en/of OAC gebruik ook jeuk 
  • positieve familieanamnese voor zwangerschapscholestase. 

Bovenstaande symptomen komen voornamelijk voor vanaf het derde trimester van de zwangerschap.

Wat zijn de risico’s?

Voor de mommy to be is er weinig spannends aan, hoewel de jeuk natuurlijk vreselijk vervelend is. Voor de baby in je buik zijn de risico’s echter een stuk groter. Zo is er kans op vroeggeboorte, meconiumhoudend vruchtwater (baby poept in het vruchtwater) en overlijden in de buik (vanaf 37-38 weken). 

En nu?

Op het moment dat de waarde van de galzure zouten tussen de 10-40 ligt wordt er voor gekozen om de bevalling in te leiden bij 38 weken. Wanneer de galzure zouten hoger zijn dan de waarde van 40 is dit zelfs bij 37 weken. Vanaf deze termijn wordt het namelijk gevaarlijk voor de baby om nog langer in je buik te blijven. Er is namelijk kans dat de galstuwing de spieren van de baby aantast en daarmee ook de hartspier.

Vanaf het moment dat bij mij bekend werd dat ik zwangerschapscholestase heb, heb ik mentholzalf gekregen tegen de jeuk en medicatie om te zorgen dat mijn leverwaarden en galzure zouten niet te hoog worden. Daarnaast sta ik onder wekelijkse controle bij de gynaecoloog. Hierbij moet ik elke week bloedprikken, wordt er een CTG-scan (hartfilmpje) gemaakt en wordt mijn bloeddruk gemeten. 

Hoe dan ook: zwangerschapscholestase is nog niet heel bekend. Mocht je in je derde trimester last krijgen van jeuk, en dan zijn je handpalmen en voetzolen dus kenmerkend, trek dan aan de bel bij je verloskundige. Want hoe onschuldig het misschien ook lijkt, voor je baby is dat het wellicht niet!

Geen zorgeloze laatste loodjes..

Een week nadat de cholestase ontdekt was waren mijn leverwaarden flink verstoord en werden er eiwitten in mijn urine gevonden. Reden om meteen een echo te laten maken van mijn lever en nieren en vervolgens opgenomen te worden met een waakinfuus en volledige bedrust. De gynaecologen vermoedden zwangerschapsvergiftiging en er werd aangegeven dat ik er rekening mee moest houden dat ik tot aan de bevalling in het ziekenhuis zou moeten blijven. De muren vlogen ineens op me af. Dat zou betekenen dat ik nog minstens 5 weken moest wachten op de inleiding van ons meisje en dat niet eens in mijn eigen omgeving. Toch heb ik geluk gehad.. Na de 4e nacht kreeg ik te horen dat de leverwaarden gezakt waren dankzij mijn medicatie voor de zwangerschapscholestase en waren de eiwitten niet meer zorgwekkend. Ik werd ontslagen en de wekelijkse controles gingen weer in. Yay! 

Bij 34 weken voelde ik minder leven in mijn buik en had ik hele constante harde buiken. In het ziekenhuis bleek na een CTG-scan, echo, bloed- en urineonderzoek dat ik last had van een blaasontsteking. Deze zorgde waarschijnlijk voor de harde buiken. 

Geen zorgeloze laatste loodjes voor mij maar slopende weken met medicatie, helaas… Sinds de opname in het ziekenhuis ben ik behoorlijk onzeker geworden over mijn lichaam. Toen mijn leverwaarden ernstig verstoord waren voelde ik me hartstikke goed en ook de blaasontsteking heb ik niet opgemerkt. Kan ik mijn lichaam wel vertrouwen? Ik blijf het spannend vinden en ik kan echt niet wachten tot ons meisje in mijn armen ligt..

Herkenbaar, deze of andere zwangerschapskwaaltjes/complicaties en die onzekerheid? Ik ben benieuwd!

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social