Geen roze wolk na de bevalling?

Als mama blogger kom ik in aanraking met veel moeders. Naar aanleiding van een paar gesprekken, heb ik besloten om in samenwerking met een paar mama’s een blog te schrijven over het ontbreken van de roze wolk na de bevalling. Ik merk dat dit een moeilijk bespreekbaar onderwerp is voor veel moeders en daarom wil ik het taboe graag doorbreken.

Geen roze wolk na de bevalling

Mama zijn is geweldig. Maar een zwangerschap en bevalling gaan bij de meeste vrouwen niet in de koude kleren zitten. En dat is logisch. Negen maanden lang heeft je lichaam keihard gewerkt en dan moet je aan het eind van de rit ook nog eens alles geven om je baby op de wereld te zetten. En dan heb ik het nog niet over de ellende die je na de bevalling over je heen krijgt. Naweeën, bloedstolsels, hechtingen, aambeien, een pijnlijk stuitje en natuurlijk de zorg voor je pasgeboren baby. Bij sommige vrouwen verloopt het soepel en is de roze wolk meteen aanwezig, maar jammer genoeg geldt dit niet voor iedereen.

Als de bevalling anders gaat dan gehoopt

Als ik terugkijk naar alle gesprekken die ik met moeders heb gehad, kan ik zeggen dat de bevalling één van de grootste oorzaken is voor het ontbreken van de roze wolk. Een bevalling is niet te plannen en elke bevalling is anders. Hoewel veel zwangere vrouwen dit weten, hebben de meeste toch een bepaalde verwachting. Als de bevalling dan totaal anders gaat dan gehoopt, kan dit emotioneel erg zwaar zijn.

Zo sprak ik iemand die tijdens de zwangerschap ontzettend hoopte op een thuisbevalling en de kriebels kreeg van het ziekenhuis. Tot de volledige ontsluiting ging haar thuisbevalling voorspoedig. Echter zakte haar kindje niet in het baringskanaal en moesten ze noodgedwongen naar het ziekenhuis. Daar aangekomen bleek haar baby een sterrenkijker te zijn, waardoor hij niet in het baringskanaal kon zakken. Wat een thuisbevalling moest zijn, eindigde in een keizersnede met een langdurig revalidatieproces. Dit had ze natuurlijk niet verwacht toen haar bevalling ’s ochtends begon… Van een roze wolk was totaal geen sprake.

Als het herstel moeizamer gaat dan verwacht

Twee weken geleden plaatste ik een artikel over wat ik niet wist over NA de bevalling. In het artikel vertelde ik over dingen die mensen niet met je bespreken als je zwanger bent. Denk hierbij aan eindeloos vloeien, grote bloedstolsels, tranen, emoties, stoelgang en pijnlijke hechtingen. Dit kan allemaal bij het herstel na de bevalling horen.

In sommige gevallen kan het herstel na de bevalling erg moeizaam verlopen, hierdoor kunnen vrouwen zich minder gelukkig voelen en kan de roze wolk (een tijdje) wegblijven.

Mama Naomi, een lieve moeder die ik heb ontmoet via een Facebook groep, herkent dit gevoel. Een ravage van onderen, niet kunnen zitten, pijnlijke toiletbezoeken, zere tepels en zich zo slap als een vaatdoek voelen, de eerste periode na de bevalling was voor haar geen pretje.

Niks roze wolk! Mijn roze wolk kwam pas 3 weken na de bevalling, toen ik volledig was hersteld en baby Jessie een beetje had leren kennen.

“Ik voelde het als vreselijk oneerlijk dat ik alle ellende had, en mijn man lekker met Jessie kon kroelen en lekker van haar kon genieten zonder een centje pijn. Dit is ook een soort taboe om te zeggen, want wie is er nou jaloers op haar vent om zoiets? Ja, ik dus! Puntje bij paaltje lig ik na 9 maanden moe zijn en niks mogen eten en drinken, na een super pijnlijke bevalling, nog steeds 2 weken op bed alsof er 36 treinen over me heen zijn gereden. Dus ja, ik was jaloers en vond het oneerlijk dat ik dit allemaal moest doorstaan voor ons gezinnetje. Mijn roze wolk kwam pas 3 weken na de bevalling, toen ik volledig was hersteld en baby Jessie een beetje had leren kennen.”

Als je meer zorgen hebt dan gehoopt

We willen allemaal dat ons kindje kerngezond en tevreden is. Jammer genoeg gaat dit in de praktijk niet altijd zoals gehoopt. Er zijn kindjes die continu huilen, slecht eten, slecht slapen of die helaas stoeien met hun gezondheid. Dit brengt voor een kersverse moeder veel stress, zorgen en emoties met zich mee.

Neem bijvoorbeeld mama N, die ik heb ontmoet tijdens mijn zwangerschapscursus. Zij beviel op 8 augustus op een natuurlijke manier van een prachtige dochter. De bevalling ging super en alles was goed met de kleine, tot drie dagen na de bevalling. Op dag vier kreeg haar dochtertje tijdens een diepe slaap tot drie keer toe een aanval waarbij ze stopte met ademhalen. Uiteraard zijn de ouders van baby K die nacht meteen naar de huisarts gegaan, die hen vervolgens met spoed doorstuurde naar de kinderarts, waar baby K 24 uur aan de monitor heeft gelegen. Uit onderzoek bleek dat er gelukkig niets ernstigs aan de hand was. Echter moesten mama N en haar partner hun dochter de daaropvolgende weken continu in de gaten houden tijdens het slapen. Roze wolk en optimaal genieten van de nieuwe baby? Nee, eerder veel kopzorgen en wekenlang slapeloze nachten.

Ken jij de roze wolk?

Nu zijn wij natuurlijk benieuwd hoe jij de periode na de bevalling hebt ervaren? Leefde je op een grote roze wolk? Of heb je de welbekende wolk niet ervaren? Zo niet, durfde je hierover te praten? Of is het in jouw omgeving een taboe?

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social