Gastblogger Lieke: obesitas & kinderwens

Lieke Numan-Zeilstra - 06/09/2017
kinderwens-overgewicht

Voor niemand heb ik ooit verborgen gehouden dat ik later graag kinderen zou willen. Ik droomde altijd al over mijn toekomst als moeder en spaarde stiekem al wat babykleertjes bij elkaar. Toch wist ik dat mijn droom ook een keerpuntje zou hebben: mijn obesitas zou namelijk voor moeilijkheden kunnen zorgen.

Obesitas

Mijn overgewicht is een strijd die al jaren wordt gestreden. Sinds mijn jeugd ben ik steviger gebouwd en draag ik qua kleding een maatje meer. Vele afvalpogingen zijn er al aan vooraf gegaan. Soms viel ik een paar kilo af, maar door het emotie-eten at ik de kilo’s er zo weer aan. Natuurlijk ben ik daar niet trots op.

obesitas-kinderwens

Kinderwens

Anderhalf jaar geleden leerde ik mijn vriend Arjan kennen. Ik vond het ontzettend spannend omdat het mijn allereerste relatie ooit was. Dat ik een grote kinderwens heb, was dus nog nooit eerder serieus ter sprake gekomen. Arjan was vrij duidelijk en vertelde dat hij hier graag nog een paar jaar mee wilde wachten, hij wilde eerst nog lekker genieten van elkaar. Natuurlijk begreep ik hem, we waren beiden immers nog ontzettend jong en waren nog maar net samen. Bovendien wilde ik liever niet met dit gewicht een kindje krijgen en alles op alles zetten om fitter en slanker een zwangerschap aan te kunnen.

Toch zwanger…

Nog geen halfjaar later bleek ik zwanger te zijn. Totaal onverwacht en niet gepland, naar verhalen van anderen was het voor vrouwen met obesitas toch moeilijker om zwanger te worden. Toen we eenmaal van de schrik bekomen waren, waren we natuurlijk ontzettend blij met de komst van ons kindje. Na het eerste bezoek aan de verloskundige was ik echter erg bang. Zo hoorde ik dat ik door mijn overgewicht vaker op controle moet komen en dat ik verplicht ben om in het ziekenhuis te bevallen. Dit is natuurlijk geen probleem! Maar toch maakte ik me erg veel zorgen…

In de volgende blog vertel ik dat mijn zorgen helaas terecht waren…

5 comments

 1. beetje kort hoe het nu over komt is net als je met obesitas geen kind op de wereld kan zetten me vriendin heeft ook zwaar over gewicht maar heeft wel 3 prachtige kinderen op de wereld gezegt zonder dat ze extra in de gaten werd gehouden of werd gewezen dat ze veel te zwaar was ze moest allen haar suiker laten testen dat ze geen zwangerschap suiker krijgt daar heb je meer kans op als je zwaarder bent

  1. Dankjewel voor je reactie 🙂.
   Ik denk dat je de blog van Lieke een beetje verkeerd hebt geïnterpreteerd. Lieke vertelt over haar eigen angsten, gedachten, gevoelens en ervaringen. Elk verhaal is anders, en dit is dat van haar. Verder zegt ze absoluut niet dat het onmogelijk is om een kindje op de wereld te zetten met obesitas/overgewicht. Maar vertelt ze dat haar obesitas voor moeilijkheden zou kunnen zorgen en dat het haar wens is om fitter en slanker mama te worden.

 2. ik wil even reageren omdat ik mezelf herken..

  Dag Lieke,

  Ik wil je even een hart onder de riem geven omdat ik jou verhaal zo herken.
  Ik ben Katiana intussen een Jonge dame van 22 jaar.
  Ik vecht of moet ik zeggen vocht sinds m’n 5 jaar tegen de Kilo’s!
  Altijd was ik al het dikkertje of laat ons eerlijk zijn een bolletje ( woog op m’n 13de al 100kg )
  werd gepest op school maar als je een emo-eter bent zoals ik ook was helpt dit pesten je uiteraard niet verder! Ik bleef eten omdat ik verdrietig was…
  vele jaren gingen voorbij ik was eenzaam en at lustig door.
  Plots op m’n 18de wanneer de weegschaal 150kg (!) aangaf besloot ik aan de ALARM bel te trekken.
  Want met dit gewicht zou de m’n kinderwens een ver van mijn bedshow worden. Niet moeilijk maar eerder onmogelijk …
  ik besloot m’n opleiding te stoppen en zonder diploma werk te zoeken.
  M’n leven draaide 360° ik zocht werk .. Ging samen wonen met m’n vriend .. Ging diëten en sporten.
  ik verloor kilo’s Stap voor Stap .. dag voor dag.

  vandaag de dag zijn we 3 Jaar verder.
  en waar ik nu sta?
  – ik ben gelukkig
  – Fiere mama van pracht zoontje van 3 maand
  – weeg momenteel nog 3kg teveel ( zwangerschap ) dat wil zeggen nu 73kg.
  – in februari start ik opnieuw m’n opleiding voor verpleegkundige.
  – ik streef terug naar 70 kg
  – Ik ben apetrots met m’n Doel in m’n leven ik verloor 80kg.
  – waar ik 3 jaar geleden broekmaat 54 had heb ik nu Maat 40.

  Ik wou je even zeggen hiermee Je staat er nooit alleen voor! Maar wanneer je echt wil kan je als toekomstige mama veel (:
  SUCCES MEID!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.