Voedingsschema dreumes: 22 maanden oud

In mijn laatste dreumes update blog heb ik verteld dat Mila van een alleseter is veranderd in een heuse dramaqueen. Tot het moment dat ze ongeveer 21 maanden oud was genoot ze van elk eetmoment, wilde ze alles proeven en vond ze bijna alles lekker. Tegenwoordig is het vaker drama dan feest. Het ontbijt en de lunch gaan redelijk goed. Maar het diner is een ramp. Als we geluk hebben eet ze een paar happen voordat ze er helemaal klaar mee is en warme groenten weigert ze tegenwoordig al helemaal te eten.

Dreumes eetstress?

Wat de opvoeding van onze dochter betreft is onze visie heel simpel. We kunnen twee dingen doen: focussen op de positieve momenten of op de negatieve momenten. Een voorbeeld van een negatief moment is het diner. We kunnen tijdens deze situatie concluderen dat Mila een slechte eter is, gestrest aan tafel zitten en er alles aan proberen te doen om een volledige maaltijd bij haar naar binnen te krijgen. Wij focussen ons echter liever op de positieve momenten. Mila weigert bijvoorbeeld groenten te eten tijdens het diner, maar tomaat en komkommer gaan er tussendoor wel heel goed in. Daarom geven we haar elke dag schijfjes komkommer en stukjes tomaat als tussendoortje. Wat ze ook lekker vindt zijn gekookte worteltjes. Tijdens het diner raakt ze ze niet aan, maar als we na het eten een schaaltje warme wortels op tafel zetten tijdens het spelen, dan is het schaaltje binnen een mum van tijd leeg! Ook kaas is favoriet. Als het aan Mila ligt eet ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kaas. We maken haar avondeten soms aantrekkelijker door er samen strooikaas overheen te doen, eten lekker veel cottage cheese en tussendoor krijgt ze af en toe een plakje kaas. Al met al wil ik dat Mila’s associatie met eten positief is en vind ik het belangrijk dat Mila’s eetmomentjes gezellig en zorgeloos zijn. Of deze aanpak zorgt voor een structureel dagmenu? Nee! De ene dag eet ze voorbeeldig, de andere dag ben ik bang dat ze te weinig binnenkrijgt en is het volkomen ruk. Maar we doen ons best!

Wat onze dreumes eet (dagmenu)

Benieuwd hoe een gemiddeld dagmenu er voor Mila uitziet? Hieronder deel ik het dagmenu van een willekeurige dag.

09.00 uur

Het is vandaag vrijdag, mamadag! Ik ben om 07.30 uur opgestaan en meteen achter de laptop gekropen om te werken voor ALBOE. Om 08.45 uur heb ik onze slaapkop wakker gemaakt. Ik heb haar een schone luier gegeven, opgefrist, aangekleed en om 09.00 uur zitten we fris en fruitig aan tafel voor het ontbijt. Mila krijgt vandaag een flesje melk (ongeveer 120 ml), een yoghurtje uit de NaturNes Bio lijn van Nestlé (tip: zonder toegevoegde suikers) en een perzik. Stiekem heb ik de yoghurt van Nestlé ook geproefd en ik ben fan van de zachte smaak! Ze zitten in bakjes van 90 gram (4x per verpakking) en zijn verkrijgbaar in de smaken Naturel en Peer & Banaan. Echt een aanrader als ontbijt, tussendoortje en toetje. Wat Mila ook erg lekker vindt als ontbijt is een boterham met pindakaas, smeerkaas, cottage cheese, kipfilet of vruchtenhagel, een bordje pap met fruit, bananenpannenkoeken en normale pannenkoeken. Als we tijdens het ontbijt geen fruit hebben gegeten, eten we rond 10.00 uur twee stuks fruit.

12.30 uur

Na een ochtend luiers shoppen, pakketjes wegbrengen en spelen met klei is het tijd voor lunch! De ene keer pak ik uit en maak ik een gezellig bordje met ei, komkommer, mozzarella en kip of een warme maaltijd zoals een omelet of pizzawrap (wrap met tomatenpuree, tomaten, paprika en mozzarella). De andere keer (zoals vandaag) gaan we lekker simpel voor een broodmaaltijd! Mila heeft gekozen voor een bruine boterham met boter en vruchtenhagel. Vandaag drinkt ze tijdens de lunch +/- 100 ml Fristi zonder toegevoegde suikers. Of zoals Mila het zegt: toetie ?

15.00 uur

Tijd voor een tussendoortje! Ik probeer altijd van alles en nog wat uit. Knijpfruit, knijpyoghurt, koekjes voor mini’s en chipjes voor mini’s. Mila vindt het allemaal prima. Verder drinkt Mila tussendoor de hele dag water, thee, water met citroen en water met siroop (ik koop meestal Jumbo huismerk zonder toegevoegde suikers). Een leuke tip als tussendoortje tijdens de zomer: zelfgemaakt ijs van magere yoghurt en diepvriesvruchten of zelfgemaakte ijsjes van water met fruit of yoghurt met fruit!

17.00 uur

Rond 17.00 uur begin ik te rommelen in de keuken. Mila is super nieuwsgierig en vindt het leuk om op het aanrecht te zitten als ik in de keuken bezig ben. Je voelt ‘m al aankomen: tijd voor Mila’s groente-snack momentje! Meestal eet Mila twee tomaten en een stuk komkommer.

18.00 uur

Mila heeft tegenwoordig drie favoriete gerechten: pasta met tomaten, pannenkoeken en vis met aardappelen. Vandaag zijn we gegaan voor witvis met aardappelen, snijbonen en een beetje ketchup. Zoals je op de foto kunt zien is vooral de vis populair ? het was al op voordat ik de kans kreeg om een foto te maken. De snijbonen waren het minst favoriet en zijn uiteindelijk niet opgegaan. Maar ach, na twee tomaten en een stuk komkommer maak ik me geen zorgen! Na het eten heeft Mila weer een toetje van Nestlé gegeten en tussendoor heeft ze water gedronken.

19.30 uur

We proberen Mila elke dag tussen 19.30 en 20.00 uur naar bed te brengen. Voordat ze gaat slapen drinkt ze een flesje melk of een Avondpapje.

Ik ben super benieuwd naar hoe jullie kindjes eten en hoe het dagmenu van je kleintje er ongeveer uitziet! Deel je hem gezellig in een reactie onder deze blog? Oh, en in deze blog deel ik 9 handige tips voor de lust-ik-niet fase!

PS: met Nestlé heb ik een onwijs leuke samenwerking. Daarom mag ik regelmatig allerlei fijne producten testen.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social