Draagdoek of draagzak?

Een tijd geleden heb ik via Instagram een oproepje geplaatst voor een Q&A video over mijn ervaring met het dragen van onze baby. Er zijn allerlei leuke vragen binnengekomen, maar jammer genoeg ben ik er nog steeds niet aan toegekomen om de video op te nemen. Daarom heb ik besloten om alvast een blog te schrijven waarin ik de meest gestelde vragen over het dragen van Mila beantwoord. Want ja, ik ben een draagmama en vind het heerlijk om hierover te kletsen.

Let op: ik ben geen expert en deel enkel mijn persoonlijke ervaring met jullie.

Mijn ervaring met het dragen van Mila

Waar kijk je naar als je een draagdoek of draagzak koopt?

Voor mij en vooral voor Mila vind ik het erg belangrijk dat de draagdoek of draagzak ergonomisch is. In een ergonomische drager zitten de knietjes van je kindje hoger dan de billen en is het ruggetje bol, deze houding wordt ook wel de ‘kikkerhouding’ genoemd. Hierdoor rust het gewicht van de baby niet op het kruis en bungelen de beentjes niet.

Qua design en stijl houd ik het graag simpel. Ik ben geen fan van felle kleuren en vind het belangrijk dat een draagdoek of draagzak bij mijn kledingstijl past. Hier houd ik absoluut rekening mee.

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan dragen?

Sheila – onze gastouder en vriendin – is al jarenlang fan van dragen. Momenteel draagt ze haar zoontje van acht maanden in een Tula en ook haar dochter van tweeënhalf draagt ze nog regelmatig. Het ‘draagvirus’ heb ik van haar overgenomen.

Welke draagdoek of draagzak heb je na de geboorte gebruikt?

Toen Mila acht weken oud was en fatsoenlijk in maat 50 paste, ben ik begonnen met het dragen van onze baby. Ik ben gestart met een zwarte elastische draagdoek van ByKay en heb deze doek gebruikt tot Mila zes maanden oud was. Op dat moment woog ze ruim zes kilo en werd ze naar mijn mening te zwaar voor de elastische doek. Mijn draagdoek van ByKay kostte €59,99 en is wat mij betreft een goede investering voor de eerste maanden met een baby.

draagdoek-elastisch-bykay

Welke draagdoek of draagzak gebruik je nu?

Mijn draaggoeroe Sheila is super enthousiast over het merk Tula. Draagzakken van Tula zijn ergonomisch en zijn verkrijgbaar voor baby’s (Tula Standard) en voor peuters (Tula Toddler). In principe kun je een Tula Standard draagzak al vanaf de geboorte gebruiken, echter heb je dan wel een Infant Insert nodig. Deze gebruik je tot je kindje ongeveer zeven kilo weegt. Toen de Wild Hearts Tula draagzak bij mij thuis arriveerde was Mila zwaar en groot genoeg voor de draagzak, ik heb dus geen Infant Insert gebruikt.

tula-draagzak-kim-jacobs-alboe

Hoe kleed je Mila in de draagdoek of draagzak?

Mila is in de zomer geboren en heeft de eerste maanden met haar beentjes in de draagdoek gezeten. Op super warme dagen heeft Mila enkel een romper zonder mouwen gedragen en tijdens normale warme dagen heeft ze een romper zonder mouwen en een broekje of legging gedragen.

Tegen de tijd dat Mila groot genoeg was om met haar beentjes buiten de draagdoek te zitten, was het herfst. Tijdens dit seizoen heeft Mila een romper, broek, shirt, sokjes en een dun jasje gedragen. Ik heb bewust een jasje gekocht dat is gemaakt van een ademende stof. Dit omdat de draagdoek ook een extra laag is.

Toen de winter voor de deur stond heb ik een heerlijke muts en schoentjes voor Mila aangeschaft. Op koude dagen heeft Mila een romper met lange mouwen, broek, trui, jasje, sokjes, schoenen en een muts gedragen. Ook tijdens de winter heb ik gebruik gemaakt van een jasje dat is gemaakt van een ademende stof die warm genoeg is.

Hoe kleed je jezelf als je een draagdoek of draagzak draagt?

Persoonlijk vind ik het prettig om strakke, simpele kleding te dragen als ik gebruik maak van een draagzak of draagdoek. Als ik bijvoorbeeld een dikke sweater draag, irriteer ik me mateloos aan de plooien die de draagzak veroorzaakt. Daarnaast ben ik behoorlijk warmbloedig en heb ik het erg warm als ik ons meisje draag. Voor mij geen vesten en oversized truien dus…

Hoewel ik het vaak warm heb, draag ik in de winter uiteraard een dikke jas. Speciaal voor het dragen van onze baby heb ik bij H&M een oversized jas aangeschaft die ik dicht kan doen als ik ons meisje draag.

kim-jacobs-draagzak-tula-alboe

Een andere tip die ik regelmatig hoor: koop een positiejas! Positiekleding is speciaal gemaakt voor ronde buiken en kan dus ook prima gebruikt worden voor mama’s met draagzakken en draagdoeken!

Draagdoek of draagzak?

Een draagdoek is wat mij betreft honderdduizend keer mooier dan een draagzak. Ik vind het prachtig hoe een draagdoek één wordt met het vrouwelijk lichaam en hoe mooi een baby’tje erin zit. Echter moet ik eerlijk zeggen dat ik het knopen van een draagdoek soms erg onhandig vind, vooral als ik snel ergens naartoe moet. Nu ik het gemak van een draagzak heb ervaren, verkies ik dit systeem dan ook boven een draagdoek.

Heb je last van je rug en/of schouders tijdens het dragen?

Tot op heden heb ik geen klachten. Zowel met de draagdoek van ByKay als met de draagzak van Tula gaat het lichamelijk prima! Echter hoor ik regelmatig dat mama’s last hebben van hun rug en schouders. Een handige tip die ik daarom wil meegeven is: test een draagzak of draagdoek voordat je een prijzig exemplaar aanschaft. Dit kan bijvoorbeeld bij de Doekenbieb in Breda. Hier kan je voor vijf euro per week een drager huren om het product te ervaren. Interesse in het lenen van een drager bij de Doekenbieb? Via deze Facebook groep kan je in contact komen.

Daarnaast is een draagconsulent een goed idee voor mama’s met vragen of die twijfels hebben over het dragen. Draagconsulenten kunnen je o.a. helpen met het leren dragen en knopen.

draagdoek-bykay

Nu ben ik natuurlijk benieuwd wat jullie fijner en mooier vinden: een draagzak of een draagdoek?

Foto’s door: Juliette van Lief Klein Geluk

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social