Designverlichting: dé ultieme sfeermaker in huis!

Wat maakt designverlichting eigenlijk design?

In interieur-land kom je de term ‘design’ ontzettend vaak tegen. Van meubels tot accessoires tot verlichting. Alles in je interieur kan tot de groep design behoren. Maar wanneer is designverlichting nou eigenlijk design? Het antwoord is simpel. Design is een ander woord voor vormgeving. Kortom: een designlamp is een lamp die op een speciale manier is vormgegeven. Denk aan bijzondere rondingen, uitgesproken details en unieke materialen.

Waar let je op als je een designlamp koopt?

Er zijn veel verschillende designlampen, allemaal hebben ze een andere vorm, kleur en stijl. Maar welke past bij jouw interieur? Wij hebben een handig stappenplan voor je gemaakt waarin staat beschreven hoe je kunt ontdekken welke designlamp bij jouw interieur past! 

Stap 1: Wat is het doel van de designlamp?

Allereerst kijk je naar wat het doel is van de designlamp. Je kunt een designlamp gebruiken voor meer sfeer, om meubels of ruimten in het huis te accentueren of om simpelweg meer licht te creëren. Als je weet wat het doel is van de designlamp, ga je verder naar stap 2. 

Stap 2: Welk type designlamp kies je?

Als je weet wat het doel is van je designlamp, ga je kijken naar welk type lamp je nodig hebt. Als je de eethoek bijvoorbeeld wil voorzien van meer sfeer kun je kiezen voor een niet al te felle plafondlamp, tafellamp of een sfeervolle vloerlamp. Wil je je eethoek flink verlichten? Dan kun je op zoek gaan naar een plafondlamp die veel licht afgeeft. Interieurinspiratie op dit gebied kun je onder andere vinden via Instagram met bijvoorbeeld de hashtag #verlichting en Pinterest. 

Stap 3: Welke stijl spreekt je aan?

Er zijn verschillende materiaal- en kleurmogelijkheden voor een designlamp. Wij kijken voornamelijk naar wat wij mooi vinden en wat past bij ons interieur. De drie grootse trends voor designlampen die in 2020 de show gaan stelen zijn stoer maar stijlvol zwart, goud en de Scandinavische stijl. In ons interieur combineren wij vaak verschillende stijlen, zo houden we van strakke gouden lampen maar ook van lampen in natuurlijke materialen zoals hout.

Stap 4: Wat zijn de functionaliteiten van de lamp?

Tot slot breekt (voor de meesten) het saaiste onderdeel van het shopproces aan, namelijk het bekijken van de functionaliteiten van de lamp. Wist je bijvoorbeeld dat er een verschil zit in hoe waterdicht een lamp is? Dit geldt ook voor binnenverlichting, deze lampen krijgen namelijk ook te maken met vocht, warmte en stof. De mate van waterdichtheid kun je afleiden aan de IP-normeringen (dit vind je in de productbeschrijving van de lamp). IP20 en IP23 bieden weinig tot geen bescherming, IP40 en IP44 zijn spatwaterdicht en IP65 en IP67 zijn volledig waterbestendig, wel handig om te weten met een kleintje in huis. Verder moet je uitzoeken welke lamp je nodig hebt (hoe groot is de fitting?). Wij kiezen voor LED-lampen, deze lampen hebben een langere levensduur (15-20 jaar), zijn duurzaam en milieuvriendelijk.

Stap 5: Shoppen maar!

Als je alle stappen hebt doorlopen en weet welke lamp in je interieur past, kun je gaan shoppen! Wanneer je de lamp in huis hebt kun je (mits de lamp op een vaste plek geplaatst moet worden) gaan schuiven. Onze ervaring is dat je door te schuiven en slepen met meubels en accessoires nieuwe inspiratie opdoet en alles uiteindelijk op zijn plaats valt (of staat 😉 )!

Onze favoriete designlampen op een rijtje. 

Ben je dol op designlampen in huis? In samenwerking met Flinders – waar je designverlichting van o.a. Artemide en Moooi vindt – hebben wij onze favoriete designlampen op een rijtje gezet!

*dit artikel is in samenwerking met Flinders tot stand gekomen.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social