Wat voor ouder ben jij? De 3 opvoedstijlen

Hallo allemaal, Als eerste zal ik mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Suzanne, ik ben 22 jaar oud en sinds 2,5 jaar werkzaam in de kinderopvang. Drie dagen per week sta ik op de babygroep en daarnaast ben ik freelance corrector, film- en boekrecensent en auteur. Voor ALBOE zal ik een aantal keer dit jaar een pedagogisch blogpost plaatsen. Ik schrijf graag over de pedagogiek omdat het zo’n essentieel onderdeel van het leven is. Naast karaktereigenschappen is de pedagogiek een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Het is enorm fascinerend met verschillende facetten, maar kan soms ook erg lastig zijn. We trappen af met het onderwerp ‘opvoedstijlen’. Elke ouder voedt zijn kind natuurlijk op zijn of haar eigen manier op. Toch kan je elke manier verdelen in 3 categorieën. In deze blogpost leg ik de 3 verschillende opvoedstijlen uit. Herken je jezelf in één of misschien meerdere opvoedstijlen? Ik lees het super graag in de reacties!

De 3 opvoedstijlen

Officieel zijn er 4 categorieën wat opvoedstijlen betreft. Verwaarlozing is (helaas) ook een opvoedstijl, maar dat vind ik een totaal andere aspect. Geen een opvoeding mag onder die categorie vallen, dus houd ik het bij de onderstaande categorieën.

 • Autoritair
 • Democratisch
 • Laissez-faire

Op verwaarlozing kom ik in een volgend blog bericht terug, aangezien het wel enorm belangrijk is. Daarnaast zal ik per opvoedstijl een aantal tips meegeven.

Autoritair

In een autoritaire opvoeding staat de ouder boven het kind. De ouder heeft de macht, het kind gehoorzaamt. Zo niet, dan krijgt het kind straf. In een autoritaire opvoeding worden regels niet uitgelegd en is er geen ruimte voor discussies. Grof gezegd moet het kind gewoon luisteren omdat de ouder ‘de baas’ is. Het kind weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Maar het kind krijgt hierdoor weinig zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Het kind kan moeilijk zelf beslissingen maken omdat de beslissingen vaak voor hem gemaakt worden. Daardoor kan het kind op latere leeftijd opstandig worden en zich afzetten tegen de ouders en dingen voor zichzelf houden. Overigens is het voor sommige kinderen goed om (tijdelijk) autoritair opgevoed te worden. Zo weet het kind waar hij of zij aan toe is en gaat het kind minder snel over grenzen heen.

Tips:

 • Ga in gesprek met het kind.
 • Bekijk de situatie vanuit het oogpunt van het kind.
 • Laat het kind in zijn of haar waarde.

Democratisch

Met een democratische opvoeding is de relatie tussen ouder en kind in balans. De ouder staat niet boven het kind en andersom. Ouder en kind liggen op één lijn, de regels worden duidelijk uitgelegd en er is ruimte voor discussies. De ouder heeft inzicht in de ontwikkeling en de behoeften van het kind.  Hierdoor leert het kind beter voor zichzelf opkomen en zijn of haar behoeften te uiten. Het kind wordt aangemoedigd en de zelfstandigheid wordt gestimuleerd. Deze opvoedstijl kost wel veel energie en tijd. Het kind zal niet zomaar alles van je aannemen; het kind wilt argumenten horen en gaat graag met je in discussie. Hierdoor blijft de ouder vaak praten en zal het kind over de grenzen heen proberen te gaan.

Tips:

 • Blijf bij je standpunt.
 • Maak duidelijk wanneer de discussie klaar is om te voorkomen dat het kind over de grens gaat.
 • Blijf geduldig, deze opvoedstijl kost inderdaad veel energie en tijd maar je hebt er veel profijt van.

Laissez-faire

Met deze opvoedstijl heeft het kind de overhand. De ouder heeft oog voor de wensen en behoeften van het kind en er worden weinig eisen gesteld. Er doen weinig conflicten voor, maar hierdoor leert het kind geen grenzen kennen. Het kind leert niet met tegenspraak omgaan, wordt laks, kan slecht met zijn of haar emoties omgaan en houdt weinig rekening met anderen.
Uiteindelijk is de kans groot dat de ouder later zijn invloed zal verliezen.

Tips:

 • Geef duidelijke grenzen aan.
 • Je doet het kind meer plezier door duidelijk te zijn en de rol als leider op je te nemen als opvoeder. Kinderen weten hierdoor waar ze aan toe zijn en krijgen het later minder zwaar te verduren in de maatschappij.
 • Natuurlijk wil je je kind met alle liefde overal in helpen en steunen, maar blijf de zelfstandigheid stimuleren.

Tot slot

In de kinderopvang zie ik alle 3 de opvoedstijlen voorbij komen en de uitkomst hiervan. Ik heb niet dé gouden tip, want ieder kind is een ander individu en moet anders benaderd worden. Maar door je bewust te worden van de opvoedstijl die jij/jullie toepassen en de reactie van het kind, kun je hier bewuster op inspelen. Ik hoop hiermee wat handvaten te geven en inzichten te creëren.  Het is niet aan mij om te zeggen wat goed of fout is, als ouder voel je zelf aan wat goed voelt. Blijf vanuit dat gevoel opvoeden!

Herken je jezelf in één of misschien meerdere opvoedstijlen? Ik lees het super graag in de reacties!

Veel liefs,

Suzanne

1 Comment

 • R. M. Kersten
  7 maart 2020 at 20:49 Reageer

  Er zijn vier opvoedstijlen ook de opvoedstijlen verwaarlozen word onderscheiden in de pedagogiek :p

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

 • ✔️haar ✔️make-up ✔️humeur. Ik krijg onwijs veel lieve, bezorgde berichtjes van jullie. Om iedereen tegelijk antwoord te geven: ik voel me stukken beter en het gaat hartstikke goed met mijn gezin❤️! Wel is het hier, zoals bij de meesten, vreemd en onwennig. Er komt veel tegelijk op ons bordje. Maar ik geloof dat alles goed komt. Hoe gaat het met jullie? Maar écht?
 • Leven in quarantaine 🤪🤣
 • Ik word héél zen van foto’s van ons interieur maken😌😌. Zouden jullie het leuk vinden om dit soort plaatjes vaker voorbij te zien komen?
•
Mila’s interieur✨
Bed: @stokkebaby 
Kleed: @volero.insta 
Gordijnen: @veneta.com 
Poef & gehaakt kussen: @westwingnl 
Boekenrek: @ikeanederland 
Beer: @prenatal_nl 
Poster: @alboe.nl
Eenhoorn knuffel: @manonmakesit
 • Afgelopen weekend plaatste ik een video die zéér ongebruikelijk is voor mij. Een video waarin ik vertel dat ik er na ruim vijf jaar mee stop. Niet voor altijd, maar ik heb even een break nodig van het vloggen. Gewoon effe geen camera op mijn snufferd en focus op andere zaken. Héérlijk om die bal een keer laag te houden. Maar je begrijpt dat de handjes vanzelf weer gaan jeuken😉.
 • Hoe gaat het met jullie❤️?
 • ✨OPROEPJE✨ Wat zijn het onzekere en vooral spannende tijden. Hard werken voor iedereen uit de cruciale sectoren, enge tijden voor risicogroepen en niet te vergeten mega onzeker voor bedrijven en zzp’ers die nergens op terug kunnen vallen in deze onzekere tijd🤞🏼. Ikzelf ben nu aan het werk en ga vanmiddag gezellig met mijn kleine vriendin spelen. Ik duik dan volledig in haar vrolijke belevingswereld en wil jullie hierin meenemen. Een beetje gezelligheid kunnen we wel gebruiken toch? Mijn vraag aan jullie is dan ook: wat zullen wij vanmiddag gaan doen? Kleien, knutselen, leren, lezen? Wij maken er een gezellige video over, niet om de situatie te negeren, maar om even ergens anders aan te denken❤️.
 • Ik weet het, angst is een slechte raadgever. Maar ik vrees dat Nederland afgelopen tijd te laks is geweest m.b.t. de situatie en dat we richting een hoop ellende gaan. Wij (Mila en ik) zijn/blijven komende weken thuis, Roy kan niet anders vanwege zijn werk. Ik hoop dat jullie de ernst van de zaak inmiddels ook inzien en dat de mensen die thuis kunnen blijven, veilig thuis blijven! Als ik in mijn regio kijk, wordt het steeds duidelijker dat iedereen getroffen kan worden, dus pas goed op elkaar, allemaal!✨
 • Wie had een jaar geleden nou verwacht dat wij naar dit prachtige huis zouden kunnen verhuizen? Wij in ieder geval niet! Tot ons gesprek met de bank hadden wij geen idee dat verhuizen naar een groter huis met kantoor onder eigen dak mogelijk was. Nu, een jaar later, kijken we terug op een bewogen jaar met een verhuizing en een verbouwing. Hoewel we geen gereedschap en kwast meer kunnen zien, is er nog genoeg te doen🙈! Maar alles komt wanneer het komt (en wanneer we budget hebben😉).
•
Droom jij of dromen jullie ook van het kopen van een (ander) huis? Ga dan eens het gesprek aan met een hypotheekadviseur van SNS. Samen kijk je naar je wensen, kansen en mogelijkheden voor nu en/of voor later. Het eerste oriëntatiegesprek kost je niets en de adviseur kan veel opties bieden omdat SNS met meerdere hypotheekaanbieders (met elk hun eigen rentes en voorwaarden) werkt. Eén ding is zeker: je weet pas wat mogelijk is als je het uitzoekt!
•
#snshypotheken #alboepartner
 • Wow, wat ben ik inspiratieloos op dit moment🤭. Ik ben zo slap als een vaatdoek en mijn brein lijkt maar voor de helft te functioneren. Een typisch ‘bijna-voorjaar-dingetje’ van mij. Kortom: een saaie bedoeling🤣. Herkent iemand deze futloosheid tegen het einde van de winter?

ALBOE op Facebook

ALBOE op social