Baby’s eerste tandjes, wat te doen?

Mila en haar tandjes, wat een grappig gezicht! Toen onze dochter negen maanden oud was kreeg ze haar eerste tandjes, twee ondertanden welteverstaan. We noemden haar in die periode een omgekeerd konijntje omdat haar konijnentandjes zich aan de onderkant bevonden. Vanaf het moment dat Mila elf maanden oud was ging het ineens erg snel. De tandjes schoten als paddestoelen uit de grond en binnen een mum van tijd had ze maar liefst vier boventanden! Nou, dat hebben we geweten. Onze dochter is behoorlijk ziek en hangerig geweest. In deze blog deel ik onze ervaringen.

De eerste tandjes komen door!

Mila’s eerste twee tanden hebben voor weinig problemen gezorgd. De enige ‘klachten’ die onze dochter heeft gehad waren overmatig kwijlen en hangerig zijn. De eerste boventanden – die drie maanden later verschenen – zorgden echter wel voor een aantal vervelende klachten:

 • Kwijlen: het eerste wat wij opmerken als het tijd is voor nieuwe tandjes is dat Mila enorm gaat kwijlen. Haar slabbetjes en shirts zijn dan drijfnat.
 • Knobbeltjes: als we vervolgens naar haar tandvlees kijken, zien we witte knobbeltjes.
 • Slecht eten en drinken: als Mila last heeft van haar tandjes heeft ze weinig behoefte aan eten en drinken. Ze wil dan liever geen flesje drinken en ook haar warme maaltijd is niet gewild. Wat ze wel erg lekker vindt tijdens deze periode is een ijskoud fruithapje! Ik bewaar Mila’s knijpfruit in de koelkast en help haar door zachtjes in het zakje te knijpen. Dit vindt ze heerlijk.
 • Koorts: ik heb me laten vertellen dat kindjes vatbaarder zijn voor virussen als de nieuwe tanden door het tandvlees heenkomen. Dit komt omdat het tandvlees stuk gaat en ziekteverwekkers zich in de wondjes kunnen nestelen. Mila’s boventanden kwamen stapsgewijs, dit heeft een paar weken geduurd en onze arme schat heeft jammer genoeg een aantal keer koorts gehad.
 • Hangerig: als ons meisje last heeft van haar tandjes en ook nog eens koorts heeft, wordt ze ontzettend hangerig. Ze wil dan niets liever dan op mijn borst liggen en maakt zachte piepende geluidjes. Mijn moederhart huilt op zo’n moment.
 • Volle luiers: op het internet kan ik geen duidelijke verklaring voor dit fenomeen vinden. Maar op een of andere manier gaat het krijgen van nieuwe tandjes gepaard met behoorlijk volle luiers.

Wat te doen?

Ik ben geen dokter, expert of wat dan ook. Maar ik kan op z’n minst vertellen wat wij doen als Mila last heeft van haar tandjes.

 • Koud eten en drinken: zoals ik hierboven al heb verteld vindt Mila het prettig om iets kouds te drinken en/of eten. Wat goed in de smaak valt: koude yoghurt, water, ijskoud knijpfruit, een vers fruithapje of een frisse salade.
 • Bijten: een handige tip is een koude bijtring. Door hierop te bijten wordt het tandvlees verdoofd. Jammer genoeg is onze dochter totaal niet geïnteresseerd in een bijtring, ze doet hier helemaal niks mee. Het enige waar ze op wil bijten is mijn hand, gelukkig bijt ze (nu nog) zachtjes en wordt ze hier rustig van.
 • Chamodent tandgel: deze gel van VSM Kind verzorgt en verzacht het tandvlees bij het doorkomen van tandjes. De gel is geschikt vanaf 0 tot 3 jaar en bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Door de textuur kan de gel makkelijk aangebracht worden. Vanuit de tube breng je een bolletje ter grootte van een erwt aan op een vinger en masseer je het vervolgens zachtjes op het tandvlees. De gel mag je tot vier keer per dag aanbrengen. Verstandig is om hierna 10 tot 15 minuten te wachten voordat je je kindje iets te eten of drinken geeft.
 • Paracetamol zetpil: ik weet dat niet iedereen hier een voorstander van is, maar als wij merken dat Mila veel last heeft van klachten en pijn, geven we haar een paracetamol zetpil (speciaal voor kindjes).
 • Veel knuffels: het allerlaatste wondermiddel is de liefde van papa en mama. Veel knuffels, kusjes en goed voor ons meisje zorgen. Daar heeft ze écht behoefte aan tijdens deze vervelende periodes.

Liefs,

Kim

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social