Baby zelf leren eten

Kim Jacobs - 30/05/2017
baby-zelf-leren-eten

Onze dochter Mila is op dit moment tien maanden oud en heeft ineens een enorme behoefte om zelf te leren eten. Ze wil het eten vastpakken, haar babybestek gebruiken en ook ons eten zou ze het liefst tot in de detail willen inspecteren. Of haar behoefte om zelf te eten in combinatie met haar leeftijd vroeg of laat is? Geen idee! Wij lezen hierover geen boeken, onderzoeken, blogs of wat dan ook, maar doen wat ons gevoel zegt. In deze blog heb ik een aantal bevindingen van afgelopen tijd op een rijtje gezet.

Baby zelf leren eten

Wanneer is een baby klaar om zelf te eten?

Ik geloof dat er geen vaste leeftijd aan het zelf leren eten – of überhaupt eten – gehangen kan worden. Zo waren er in mijn omgeving kindjes die vanaf vier maanden al enorm geïnteresseerd waren in eten en heeft onze Mila pas sinds zeven maanden oog voor haar maaltijden. In welke situatie je ook zit, je merkt vanzelf wanneer je kindje behoefte heeft om zelf te leren eten.

Hoe zie je wanneer een baby klaar is om zelf te eten?

Wat wij zien is dat Mila haar babybestek wil pakken en zelf naar haar mond wil brengen, dat ze haar eten van haar bord wil pakken en oog heeft voor kleine details. Zo kan ze heel geconcentreerd een stukje brood dat naast haar bord is gevallen oppakken en bestuderen.

vlog-baby-leren-eten

Zo leren wij Mila om zelf te eten…

Wat mij betreft staat leren eten gelijk aan een baby de ruimte en vrijheid geven om eten te ontdekken. Proeven, voelen, kijken en vooral veel kliederen komen hierbij kijken. Dingen die wij doen om Mila’s ontdekkingsreis te stimuleren:

 • het eten in stukjes snijden
 • vertellen welke handelingen we uitvoeren (zoals prikken, pakken en happen)
 • complimentjes geven
 • geschikt babybestek aanbieden
 • bordje vasthouden/ondersteunen als het mis lijkt te gaan

baby-zelf-leren-eten

Nu ben ik uiteraard benieuwd hoe het zelfstandig (leren) eten en drinken bij jullie kleintjes gaat!? Schroom niet en laat gezellig een reactie achter onder deze blog.

13 comments

 1. Mijn dochter is nu 14 maanden en heeft laatst aangegeven dat ze alleen nog maar wil eten als ze dit zelf mag doen. En dan heeft ze in haar ene hand haar lepel, maar eet vervolgens vooral met haar andere hand, hahaha. Ze pikt er precies de dingen uit die ze lekker vindt en laat de rest staan. Die is er dan ook met geen mogelijkheid in te krijgen. En een kliederboel dat het wordt! Maar wel heerlijk om te zien 🙂

 2. Ik werk in de kinderopvang, waar kindjes eigenlijk vanaf het moment dat ze crackertjes/brood(korstjes) oid mogen het zelf vast houden. Zo kunnen ze er lekker op sabbelen. Kids van Mila’s leeftijd eten hun boterhammen over het algemeen zelf. Je zult waarschijnlijk versteld staan hoe goed de meeste kindjes dat al kunnen! Ook sabbelen ze zelf op halve banaantjes, stukjes peer of appel, zo uit het vuistje. Warm eten zou je ook al in wat grovere stukjes kunnen pureren en niet helemaal glad, dan kun je kijken hoe Mila daar op reageert. Succes!

 3. Onze zoon word over 2.5 week alweer 1 jaar.
  Het brood wilde hij al heel snel zelf eten. Hij kreeg eerst kleine blokjes. Dat legden we op zijn tafeltje van zijn stoel en pakte hij hef zelf. Nu heeft hij al grotere stukken.
  Ook eet hij zijn banaan zelf en zacht fruit in stukjes/reepjes.
  Zijn avondeten geven wij nog zelf. Soms wil hij zijn lepeltje overnemen en doet hij het zelf in zijn mond.
  Wij kijken gewoon op het moment wat hij wil. Laten hem lekker onderzoeken!

 4. Onze zoon is nu bijna 11 maanden en eet vooral zelf. Brood bied ik al vanaf het begin aan in stukjes die hij zelf pakt en op eet, fruit idem. Appeltje stomen en in 4 en kliederen maar. Met het avond eten doen we eerst hapje met de lepel en daarna krijgt hij het zelfde als ons mits dit kan ivm het zout en anders een soepstengels of een stuk komkommer. Er verdwijnt steeds meer in zijn mond ipv op de grond. Maar de boterham die eet hij altijd zelf. Behalve bij oma want die houdt niet van kliederen hihi

 5. Ik ben het helemaal met je eens, die kleintjes kunnen heel goed aangeven wat ze willen en als ze aan eten toe zijn merk je dat wel! Onze dochter is nu 11 maanden oud en eet steeds meer met de pot mee. Ik pureer het eten niet meer en laat haar zelf stukjes groente of fruit pakken. Ze eet graag met haar handen en speelt met een lepeltje. Ook drinken door een rietje is een groot feest! Nu nog de beker goed vasthouden hihi.. Tot nu toe eet ze alles wat ik haar geef, lust Mila ook alles? Ik heb gelezen dat de voorkeur nog gaat veranderen maar dat zien we wel in de peuterpuberteit. Het gaat zo snel! Ik kijk al je blogs en herken heel veel van de fases waarin mila ontwikkelt in onze kleine meid. Leren eten is een knoeiboel maar vooral een groot feest! Voor hernemen soms wat chagrijnig maar tijdens en na het eten altijd vrolijk (net als haar mama).

  1. Wat ontzettend leuk om te horen dat je alle blogs bekijkt! En zo grappig dat alle fases zo herkenbaar zijn. Mila lust op dit moment ook alles (dit is sinds 7 maanden het geval, daarvoor vond ze bijna alles vies). Ze is nu net tien maanden oud en eet nu ook steeds grotere stukken fruit en haar voeding pureer ik steeds minder.

 6. Mijn zoontje is 9 maanden en soms doet hij alleen zijn mond open als hij het lepeltje (samen) vast kan pakken. Ook strekt hij vaak zn arm uit naar het eten wat ik hem op dat moment probeer aan te bieden. Of naar ons eten. Koekjes, brood korstjes etc eet hij zelf lekker op! 🙂

 7. Helemaal met je eens! Ik laat onze dochter Nova ruim 10 maanden ook lekker kliederen en ontdekken. Boterham eet ze voor de helft netjes met een vork daarna lekker met haar handjes, fruit precies hetzelfde. Ik vind je blogs en vlogs erg leuk om te lezen en kijken. Nova en Mila schelen maar een week volgens mij en herken zooo veel dingen die je schrijft, ga zo door!!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.