Zelf leren eten: baby 10 maanden oud

Onze dochter Mila is op dit moment tien maanden oud en heeft ineens een enorme behoefte om zelf te leren eten. Ze wil het eten vastpakken, haar babybestek gebruiken en ook ons eten zou ze het liefst tot in de detail willen inspecteren. Of haar behoefte om zelf te eten in combinatie met haar leeftijd vroeg of laat is? Geen idee! Wij lezen hierover geen boeken, onderzoeken, blogs of wat dan ook, maar doen wat ons gevoel zegt. In deze blog heb ik een aantal bevindingen van afgelopen tijd op een rijtje gezet.

Baby zelf leren eten

Wanneer is een baby klaar om zelf te eten?

Ik geloof dat er geen vaste leeftijd aan het zelf leren eten – of überhaupt eten – gehangen kan worden. Zo waren er in mijn omgeving kindjes die vanaf vier maanden al enorm geïnteresseerd waren in eten en heeft onze Mila pas sinds zeven maanden oog voor haar maaltijden. In welke situatie je ook zit, je merkt vanzelf wanneer je kindje behoefte heeft om zelf te leren eten.

Hoe zie je wanneer een baby klaar is om zelf te eten?

Wat wij zien is dat Mila haar babybestek wil pakken en zelf naar haar mond wil brengen, dat ze haar eten van haar bord wil pakken en oog heeft voor kleine details. Zo kan ze heel geconcentreerd een stukje brood dat naast haar bord is gevallen oppakken en bestuderen.

Zo leren wij Mila om zelf te eten…

Wat mij betreft staat leren eten gelijk aan een baby de ruimte en vrijheid geven om eten te ontdekken. Proeven, voelen, kijken en vooral veel kliederen komen hierbij kijken. Dingen die wij doen om Mila’s ontdekkingsreis te stimuleren:

  • het eten in stukjes snijden
  • vertellen welke handelingen we uitvoeren (zoals prikken, pakken en happen)
  • complimentjes geven
  • geschikt babybestek aanbieden
  • bordje vasthouden/ondersteunen als het mis lijkt te gaan

Nu ben ik uiteraard benieuwd hoe het zelfstandig (leren) eten en drinken bij jullie kleintjes gaat!? Schroom niet en laat gezellig een reactie achter onder deze blog.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social