Onze baby en haar eerste tandjes

Kim Jacobs - 14/07/2017
mila-tandjes-blog

Mila en haar tandjes, wat een grappig gezicht! Toen onze dochter negen maanden oud was kreeg ze haar eerste tandjes, twee ondertanden welteverstaan. We noemden haar in die periode een omgekeerd konijntje omdat haar konijnentandjes zich aan de onderkant bevonden. Vanaf het moment dat Mila elf maanden oud was ging het ineens erg snel. De tandjes schoten als paddestoelen uit de grond en binnen een mum van tijd had ze maar liefst vier boventanden! Nou, dat hebben we geweten. Onze dochter is behoorlijk ziek en hangerig geweest. In deze blog deel ik onze ervaringen.

De eerste tandjes komen door!

Mila’s eerste twee tanden hebben voor weinig problemen gezorgd. De enige ‘klachten’ die onze dochter heeft gehad waren overmatig kwijlen en hangerig zijn. De eerste boventanden – die drie maanden later verschenen – zorgden echter wel voor een aantal vervelende klachten:

 • Kwijlen: het eerste wat wij opmerken als het tijd is voor nieuwe tandjes is dat Mila enorm gaat kwijlen. Haar slabbetjes en shirts zijn dan drijfnat.
 • Knobbeltjes: als we vervolgens naar haar tandvlees kijken, zien we witte knobbeltjes.
 • Slecht eten en drinken: als Mila last heeft van haar tandjes heeft ze weinig behoefte aan eten en drinken. Ze wil dan liever geen flesje drinken en ook haar warme maaltijd is niet gewild. Wat ze wel erg lekker vindt tijdens deze periode is een ijskoud fruithapje! Ik bewaar Mila’s knijpfruit in de koelkast en help haar door zachtjes in het zakje te knijpen. Dit vindt ze heerlijk.
 • Koorts: ik heb me laten vertellen dat kindjes vatbaarder zijn voor virussen als de nieuwe tanden door het tandvlees heenkomen. Dit komt omdat het tandvlees stuk gaat en ziekteverwekkers zich in de wondjes kunnen nestelen. Mila’s boventanden kwamen stapsgewijs, dit heeft een paar weken geduurd en onze arme schat heeft jammer genoeg een aantal keer koorts gehad.
 • Hangerig: als ons meisje last heeft van haar tandjes en ook nog eens koorts heeft, wordt ze ontzettend hangerig. Ze wil dan niets liever dan op mijn borst liggen en maakt zachte piepende geluidjes. Mijn moederhart huilt op zo’n moment.
 • Volle luiers: op het internet kan ik geen duidelijke verklaring voor dit fenomeen vinden. Maar op een of andere manier gaat het krijgen van nieuwe tandjes gepaard met behoorlijk volle luiers.

Wat te doen?

Ik ben geen dokter, expert of wat dan ook. Maar ik kan op z’n minst vertellen wat wij doen als Mila last heeft van haar tandjes.

 • Koud eten en drinken: zoals ik hierboven al heb verteld vindt Mila het prettig om iets kouds te drinken en/of eten. Wat goed in de smaak valt: koude yoghurt, water, ijskoud knijpfruit, een vers fruithapje of een frisse salade (recept).
 • frisse-salade-gerookte-kip-baby-alboe

 • Bijten: een handige tip is een koude bijtring. Door hierop te bijten wordt het tandvlees verdoofd. Jammer genoeg is onze dochter totaal niet geïnteresseerd in een bijtring, ze doet hier helemaal niks mee. Het enige waar ze op wil bijten is mijn hand, gelukkig bijt ze (nu nog) zachtjes en wordt ze hier rustig van.
 • Paracetamol zetpil: ik weet dat niet iedereen hier een voorstander van is, maar als wij merken dat Mila veel last heeft van klachten en pijn, geven we haar een paracetamol zetpil (speciaal voor kindjes).
 • Veel knuffels: het allerlaatste wondermiddel is de liefde van papa en mama. Veel knuffels, kusjes en goed voor ons meisje zorgen. Daar heeft ze écht behoefte aan tijdens deze vervelende periodes.

7 comments

 1. Handige tips! Ons dochtertje is nu 9,5 maanden, maar ik zie en voel nog niks. Voor nu is ze nog even Toos tandloos, maar op zich vind ik dat niet zo erg omdat ik nog borstvoeding geef. Ze vind het namelijk soms erg leuk om mijn tepels te klemmen tussen haar tandvlees en eraan te trekken.

 2. Onze baby kreeg met 7 maanden zijn eerste ondertandjes en 2 weken later volgden zijn 2 boventandjes. Dat hebben we geweten;) hij wa ontzettend hangerig en kon er zelfs niet van in slaap komen savonds! We gaven hem dan een waterijsje (zonder toegevoegde suiker) waar hij heerlijk op sabbelde en we hebben hem ook 1 keer een zetpil gegeven en wat vaker tussenin genomen. Gelukkig waren ze na 3 dagen echt door en nu zijn ze al heel goed te zien als hij lacht!

 3. Onze baby kreeg met 3(!!!!!) maanden haar eerste 2 ondertandjes…… bizar vroeg, ik vond t zo raar, zo’n kleine baby (maatje 56 en soms 62 ) met 2 tandjes hihi

  Ze heeft er overgins wel vaak last van…. ach lekker knuffelen idd!!

 4. Ik heb me laten vertellen dat de volle en vooral stinkende luiers te maken hebben met er hormonen die de tandjes door laten komen. Hier al wekenlang stinkende en volle luiers maar nog geen tand te bekken 🙂

 5. Ik heb je een tijdje niet meer gevolg omdat ik bezig ben met studeren en zorgen voor een baby! Maar wat is Mila gegroeid zeg. Mijn zoon wordt over 2 weken 8 manden oud en hij heeft al 4 tandjes, kan het ook niet geloven de tijd gaat zo snel! Mijn zoon kwijl ook heel veel en je kan het zien aan zijn tandvlees ik merk het direct omdat je de knobbeltjes kan zien. Wanneer hij 4 manden oud was kreeg hij zijn eerste twee tandjes. Maar slecht drinken, koorts, hangerig hoort allemaal bij. Wij geven hem ook paracetamol want de tandgel help hem totaal niet!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.