Baby 8 maanden: vallen & opstaan

Twee weken geleden attendeerde een winkeljuffrouw mij erop dat mijn dochter een blauwe plek op haar voorhoofd had. “Vallen en opstaan, het hoort erbij!“, zei ik vriendelijk tegen de jongedame. Vervolgens keek ze me een aantal seconden vragend aan en ging verder met haar werk. Toen ik een paar minuten later door de winkelstraat liep, realiseerde ik me dat ik twee jaar geleden precies hetzelfde had gereageerd. Toen ik nog geen mama was – en totaal geen verstand had van de ontwikkeling van een kind – oordeelde ik behoorlijk snel in een vergelijkbare situatie.

Motorische ontwikkeling

Nu weet ik wel beter. Vallen en opstaan hoort bij de motorische ontwikkeling van een baby. En de motorische ontwikkeling, die is in volle gang bij onze dochter van ruim zeven maanden oud. Toen Mila een halfjaar oud was heeft ze het tijgeren onder de knie gekregen en een klein maandje later kroop ze als een echte Schumacher door het huis. Op dit moment is ons meisje bijna acht maanden oud en kan ze zichzelf omhoogtrekken. Ze kruipt dan naar de bank, gaat op haar knieën zitten en trekt zichzelf omhoog tot ze op haar tenen staat.

Niet zonder slag of stoot

Dat Mila een vlotte tante is, dat hebben we ondertussen wel door. Echter gaat het ‘oefenen’ niet zonder slag of stoot. Soms kruipt ons meisje te snel waardoor haar handjes achterblijven en Mila ineens met haar snuit op het laminaat belandt en soms verliest ze tijdens het klauteren haar evenwicht. Als een situatie als deze zich voordoet wachten we eerst Mila’s reactie af. Huilt ze, dan gaan we haar meteen troosten. Speelt ze vrolijk verder, dan valt het allemaal reuze mee.

Leren vallen

De eerste keer dat Mila haar hoofd stootte en moest huilen, huilde ik dramatisch hard met haar mee. We waren beiden ontroostbaar. Ik voelde me voor het eerst een slechte moeder en begreep niet hoe ik dit kon laten gebeuren onder mijn toezicht. Nu ik een paar maanden verder en wijzer ben, weet ik dat vallen en opstaan juist goed is voor de motorische ontwikkeling van een kind. Een kind dat niet leert vallen, leert immers niet hoe hij zich moet opvangen. Ik zeg uiteraard niet dat het goed is om een harde smak te maken of om van een gevaarlijke hoogte te vallen. Maar ik ben ervan overtuigd dat een kind dat leert bewegen en leert vallen, minder bang is en daardoor veiliger leert bewegen.

Vallen en opstaan, het hoort erbij en daar heb ik vrede mee. En een slechte moeder voel ik me absoluut niet ?

Herkennen jullie dit mama’s?

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social