Ander huis kopen: hoe hebben we dat gedaan?

Tien grote dozen met kleding stonden in de nazomer van 2018 in onze woonkamer, om daarna naar mijn kantoor op zolder verplaatst te worden waar de bestellingen het daaropvolgende seizoen ingepakt zouden worden, en vervolgens weer naar beneden gebracht zouden worden voor verzending. Buiten het feit dat deze werkwijze onwijs omslachtig was, werd mijn kantoor te klein voor mijn groeiende bedrijf. Ik besloot om op zoek te gaan naar een werkplek buiten huis en vond binnen no time een prachtig kantoor op de bovenste verdieping met ruimte én uitzicht. Ik was in de wolken, productief en gelukkig. Maar ook een paar ruggen per jaar armer. Een paar ruggen die ik in een bodemloze put gooide omdat huur in mijn beleving niet voelde als een goede investering. Echter dacht ik dat kopen geen optie was. Ik zag zoveel beren op de weg, dat ik niet eens de moeite nam om onderzoek te doen of contact op te nemen met de bank.

Mijn kantoor op de bovenste verdieping met ruimte én uitzicht.

De hypotheekadviseur

Tot Roy en ik een afspraak hadden met onze hypotheekadviseur om te praten over het uitbreiden van onze hypotheek voor een verbouwing. Nu mijn kantoor was verhuisd, konden we immers aan de slag met het volgende interieur-project: een master bedroom op zolder met gigantische dakkapel en inloopkast. Onze hypotheekadviseur kwam echter met een veel beter idee. Ze vroeg ons of we het kopen van een nieuwe woning met werkruimte aan huis al hadden overwogen. Roy en ik keken elkaar vragend aan. Het kopen van een groter huis was een lang gekoesterde droom die we nog niet hadden besproken omdat we simpelweg nooit de moeite hadden genomen om ons te verdiepen in onze financiële situatie. We dachten immers dat groter wonen niet weggelegd zou zijn voor ons.

Onze hypotheekadviseur begreep onze vragende blikken, nam ons bij de hand en samen plozen we onze financiële situatie helemaal uit. De conclusies:

 1. We bleken onwijs veel overwaarde op ons huis te hebben (wat je kunt doen met overwaarde lees je hier).
 2. Door de groei die we afgelopen jaren hadden doorgemaakt, konden we meer lenen dan verwacht.
 3. De maandelijkse kosten van een hypotheek op een groter huis bleken minder hoog dan de kosten van onze huidige hypotheek plus de huur van het kantoor.
 4. We konden huizen in een andere prijsklasse dan verwacht gaan bekijken.

Al met al heeft de stap om te gaan praten met een hypotheekadviseur ons een geheel nieuw inzicht gegeven. Mijn advies voor iedereen die erover droomt of nadenkt om een (nieuw) huis te kopen, is dan ook om een afspraak te maken met een professional. Een hypotheek vinden die bij je past is een flinke klus, maar je wordt pas wijzer als je proactief bent! Wil je in alle rust meer hierover lezen en een afspraak maken? Op de site van SNS vind je onwijs veel informatie over hypotheken en kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur in een van de ruim 200 SNS winkels of telefonisch. Het voordeel van SNS is dat ze meerdere aanbieders hebben waardoor ze een scherpe hypotheekrente kunnen bieden en meerdere partijen kunnen checken. Hierdoor kunnen ze samen met jou op zoek gaan naar de hypotheek die past bij jouw situatie.

Huizenjacht

Het eerste huis dat we voor de lol bezochten – nog vóór ons adviesgesprek – was een vrijstaande woning met op de begane grond de woonkamer, serre, grote slaapkamer, keuken en de badkamer. Op de eerste verdieping waren twee slaapkamers en in de gezellige tuin stond een garage die ik kon ombouwen tot werkplek. Prachtig! Maar kleiner dan onze huidige woning en te klein voor onze plannen. Na het adviesgesprek besloten we om rustig – maar deze keer serieus – te gaan rondkijken. Yeah right! Zoals je begrijpt waren we vanaf dat moment elke dag te vinden op Funda en binnen een week stond onze eerste bezichtiging gepland. Een woning gebouwd in 1990 met woonkamer, keuken, vier slaapkamers, twee badkamers, toilet, bijkeuken, kelder, zolder én dubbele garage voor mijn bedrijf. De klassieke details, ronde deuren, het marmer, de grote tuin en de ruimte. Na de eerste bezichtiging waren we verkocht en besloten we op zoek te gaan naar een makelaar voor de verkoop van onze eigen woning.

Ons droomhuis met het marmer, de ronde deuren en de klassieke details!

De makelaar

Ik krijg vaak de vraag: hoe vind je een goede makelaar die bij je past? Mijn antwoord: plan een aantal afspraken en luister naar je gevoel. Bij ons was het meteen raak. De werkwijze van de eerste makelaar die ons huis bezocht sprak ons ontzettend aan en omdat wij geen kaas hadden gegeten van het kopen van een woning, bood hij aan om ons te helpen bij de aankoop van ons droomhuis. Met de taxatie van de makelaar gingen we terug naar onze hypotheekadviseur, die wij vervolgens in contact brachten met de makelaar. Hierdoor ontstonden korte lijnen en konden we snel schakelen.

Het bod

Na de tweede bezichtiging met onze makelaar en aannemer (tip: neem iemand mee met bouwkundige kennis of laat een bouwkundige keuring doen, met name als je een oudere woning op het oog hebt), gingen we met onze hypotheekadviseur en makelaar om tafel om te sparren over het bod dat we wilden uitbrengen. Op basis van de verwachte overwaarde, onze hypotheekwensen en onze situatie (inkomsten, intentieverklaring, pensioenoverzicht en ons eigen vermogen) had onze hypotheekadviseur voor ons berekend hoe ver we konden gaan met ons bod en in kaart gebracht wat onze maandlasten zouden zijn. Aan de makelaar vervolgens de taak om te beoordelen of ons bod realistisch was. Omdat ons droomhuis behoorlijk ouderwets was, de ligging niet voor iedereen ideaal was, er het een en ander opgeknapt moest worden en de werkruimte nog lang niet klaar was, besloten we om ruim 10% onder de vraagprijs te bieden. Dit openingsbod paste goed bij de woning en bleek een goed openingsbod (tip: hier vind je 7 handige tips voor het doen van een openingsbod).

Verkocht onder voorbehoud!

Zoals door alle partijen verwacht, deed de verkopende partij een tegenbod. Goed nieuws! We hadden rekening gehouden met dit scenario en het tegenbod was financieel hartstikke haalbaar voor ons. Onze makelaar nam vervolgens contact op met de verkopende partij om te vertellen dat we het bod hadden geaccepteerd. Verkocht onder voorbehoud! We hadden in het contract opgenomen dat we vier maanden de tijd zouden krijgen om onze huidige woning te verkopen en de financiering te regelen.

De verkoop van ons huis

Vanaf dat moment ging het balletje razendsnel rollen. Omdat we in een populaire wijk woonden, een huis van nog geen twintig jaar oud hadden en recent hadden verbouwd, waren de verwachtingen over de verkoop van ons huis hoog. Daarom hadden we ervoor gekozen om eerst de nieuwe woning (onder voorbehoud) te kopen en daarna aan de slag te gaan met de verkoop van ons huis. We maakten ons huis brandschoon, er werden prachtige foto’s gemaakt, ons huis verscheen op Funda en binnen vier (!!) dagen was ons huis verkocht onder voorbehoud.

Op vakantie hoorden wij dat de financiering van onze kopers rond was en konden wij doorpakken!

De hypotheek

Na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden van onze kopers (het regelen van de financiering) konden wij doorpakken. Tijdens het fijne adviesgesprek dat we eerder hadden gehad, hadden we alle benodigde documenten aangeleverd en onze wensen doorgegeven. Op basis hiervan had onze hypotheekadviseur alle mogelijke opties voor ons uitgewerkt. Het bleek voor ons gunstig om onze hypotheek mee te nemen bij verhuizing en we konden extra geld lenen voor een verbouwing omdat onze hypotheek niet hoger was dan de waarde van het nieuwe huis. Dit laatste is een punt om rekening mee te houden als je een (nieuw) huis gaat kopen. In Nederland betaal je 2,5% tot 3% overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte (samen kosten koper genoemd). Dit bedrag komt bovenop de prijs van het huis. Door de overheid is bepaald dat je niet meer mag lenen dan de waarde van de nieuwe woning. Al met al zal je er rekening mee moeten houden dat je een bedrag uit eigen zak zal moeten inbrengen. Met deze handige rekenmachine van SNS kun je berekenen hoeveel eigen geld je nodig hebt.

Verkocht!

Na het tekenen van onze hypotheekofferte met daarin de hypotheekvorm, de looptijd, de voorwaarden en de rente die we hadden gekozen, het regelen van de opstalverzekering en onze levensverzekering, was het tijd om naar de notaris te gaan. Daar bekeken we of ons samenlevingscontract nog steeds van toepassing was op onze nieuwe situatie, regelden we een aantal zaken voor ons testament en werden we officieel eigenaar van ons droomhuis!

Dreams do come true.

x Kim

*dit artikel is in samenwerking met SNS tot stand gekomen. Meer informatie over hypotheken vind je hier.

6 Comments

 • Astrid
  27 augustus 2019 at 07:27 Reageer

  Wat een heerlijke blog. Het is net alsof ik ons eigen avontuur zit te lezen, op het eigen bedrijfje na dan. Wij zitten er nog midden in, december krijgen we de sleutel! Maar inderdaad, dromen komen uit. Een huis aan het bos, kantoorruimte beneden en ik krijg mijn droomkeuken, waarmee ik hopelijk ook kan groeien in wat ik leuk vind.

  Geniet van de verhuisvlogs.. Maar vraag em stiekem ook af of jullie relatie niet vreselijk onder druk komt af en toe?
  Liefs Astrid

  • Kim Jacobs
   27 augustus 2019 at 08:53 Reageer

   Wauw!! Het klinkt zo fantastisch! Zo benieuwd naar jullie nieuwe huis.

 • Jessica
  30 augustus 2019 at 20:05 Reageer

  Wat een handige en duidelijke mooie blog ik volg je op Alboe in stilte 😉 en was oprecht zo blij voor jullie!
  Ik hoop ooit ook zo’n succesverhaal te hebben wij zijn nog op zoek (hebben al wel een huis maar is een ander verhaal waardoor wij daar nu nog niet wonen en ook geen zekerheid hebben wanneer wij er kunnen in gaan wonen en in wat staat het gaat zijn dus of het de moeite gaat zijn en we het niet beter van de hand doen)
  Heel veel plezier met het werken aan en het inrichten van jullie droomwoning.
  Ik kijk uit naar je volgende vlogs superleuk altijd!
  Veel liefs x

 • Karlijn
  30 augustus 2019 at 21:34 Reageer

  Huh je vertelde eerst dat het puur per toeval via facebook ging? Dat jullie er helemaal niet mee bezig waren, maar het echt een toevalstreffer was. Niets blijkt minder waar dus? Of wel verhaal klopt er nu wel? Ik weet het niet meer? Of is dit content?

  • Kim Jacobs
   10 september 2019 at 05:59 Reageer

   Het huis waarover ik vertel in de vlog kwamen we inderdaad per toeval (vóór ons hypotheekgesprek) tegen via Facebook. In deze blog gaat het enkel over onze ervaring via Funda. Ik heb het niet duidelijk beschreven in de blog zie ik. Het eerste huis dat we bezochten was het huis via Facebook en één week na het gesprek stond de eerste kijkafspraak (in ons nieuwe/huidige) huis gepland. Ik zal het vandaag eventjes herschrijven, oeps!

  • Kim Jacobs
   15 september 2019 at 18:58 Reageer

   Aangepast, klopt het weer 😉

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social