Als zwanger raken niet vanzelfsprekend is

Zwanger raken, het lijkt eenvoudig. Een kwestie van stoppen met anticonceptie, de liefde (een paar keer) bedrijven en voilà je kindje is verwekt. Positieve verhalen over deze eenvoudige volgorde hoor ik erg vaak. Sterker nog, ik ben een vrouw die dit positieve verhaal kan vertellen. Ik ben in mei 2015 gestopt met de pil en ik ben op 22 juli 2016 bevallen van een prachtige dochter. Een droom voor iedereen met een kinderwens.

Jammer genoeg is zwanger raken niet voor iedereen zo eenvoudig en vanzelfsprekend. Via Instagram en Facebook ben ik met twee super stoere vrouwen in contact gekomen die hun verhaal met ons willen delen. Beide dames hebben PCOS en zijn hierdoor jaren bezig geweest met zwanger raken.AdvertentieLearn more

Wat is PCOS?

Laten we beginnen bij de basis: wat is PCOS precies? PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom en is de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Bij dames met PCOS kan er tijdens een langere periode geen eisprong plaatsvinden, dit zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid. Andere symptomen van PCOS kunnen het uitblijven van de menstruatie, overbeharing, acné, cystes in de eierstokken en overgewicht zijn.

Het eerste wat ik me afvroeg toen ik over PCOS hoorde was: hoe kun je alsnog zwanger worden als je PCOS hebt? Rosalie en Sanne, die inmiddels trotste moeders zijn, vertellen in deze blog over de reis die zij hebben moeten maken om zwanger te raken.

Het verhaal van Rosalie

Rosalie en haar partner hadden een enorme kinderwens en besloten in 2013 te stoppen met de pil. Na een half jaar was Rosalie nog steeds niet ongesteld geworden, ze bracht een bezoek aan de huisarts en werd vervolgens doorgestuurd naar de gynaecoloog. Uit het onderzoek van de gynaecoloog bleek dat Rosalie PCOS heeft, een vervelende hormoonstoornis waardoor ze geen natuurlijke eisprong heeft. Op dat moment hadden Rosalie en haar partner de keuze om in de medische molen te stappen of om te wachten.

“Na een halfjaar was ik nog steeds niet ongesteld”

Omdat de kinderwens van Rosalie en haar partner erg sterk was, hebben ze in 2014 besloten om het proces te starten. Het stel werd doorgestuurd naar de fertiliteitsarts waar Rosalie een kuur kreeg om ongesteld te worden. Deze kuur zou ervoor moeten zorgen dat de menstruatiecyclus vanzelf op gang zou komen. Daarnaast kreeg Rosalie het advies om een gezondere levensstijl te hanteren en wat kilo’s af te vallen, dit zou namelijk ook invloed hebben op de PCOS.

In augustus 2015, na anderhalf jaar sukkelen met kuren, kreeg het stel eindelijk groen licht om met medicatie te starten die een eisprong zouden moeten opwekken. De eerste drie rondes hebben jammer genoeg niet voor het gewenste resultaat gezorgd, daarom kreeg Rosalie vanaf november een verhoogde dosis medicatie. In januari, na twee nieuwe rondes kreeg Rosalie voor de allereerste keer goed nieuws: er was een eitje gegroeid! Echter hoorde ze tijdens de volgende controle dat het eitje niet gesprongen was.

Na de teleurstelling die de laatste ronde teweegbracht, besloot de fertiliteitsarts om over te gaan op injecties aangezien de medicijnen hun werk blijkbaar niet deden. Maar toen gebeurde er iets fantastisch! Eind januari 2016 voelde Rosalie zich steeds vaker moe en kreeg ze steeds meer last van pijnlijke borsten. Hoewel ze niet kon geloven dat ze zwanger zou kunnen zijn, kocht ze toch een zwangerschapstest. POSITIEF! Na tweeënhalf jaar in de medische molen gezeten te hebben, kon het stel eindelijk uitkijken naar de geboorte van hun eerste kindje.

In totaal zijn we ruim 2,5 jaar bezig geweest met zwanger raken, maar toen onze zoon geboren werd, was ik alle ellende meteen vergeten. Hij is het meer dan waard.

Rosalie en haar prachtige buik.

Het verhaal van Sanne

Ook Sanne stopte in 2013 met de pil, niet omdat ze op korte termijn per se een kindje wilde, maar omdat ze niet goed reageerde op anticonceptie. Sanne werd een paar weken na het stoppen ongesteld en er was zelfs sprake van een ritme. Eind mei 2014, toen het stel in het huwelijksbootje stapte, was Sanne zes weken overtijd. “Als het raak is, kunnen we het groots vertellen tijdens de bruiloft! Hoe geweldig zou dat zijn!?”, deze mooie gedachte werd jammer genoeg geen werkelijkheid. De zwangerschapstest was negatief en de ongesteldheid bleef uit. Na een bezoek aan de huisarts werd Sanne doorgestuurd naar de gynaecoloog.

Na wat bloedtesten en echo’s kwam de gynaecoloog erachter dat Sanne de aangeboren variant van PCOS heeft en dat het haar lichaam lege eitjes in haar eierstokken produceert. Deze vorm van PCOS gaat niet weg door het veranderen van je levensstijl en is enkel te behandelen met hormonen. Het stel heeft de situatie na het onderzoek even gelaten voor wat het is en besloot om later terug te komen wanneer de kinderwens groter zou worden.

Begin 2015 kreeg het stel wederom slecht nieuws, bij de vader van Sanne werd kanker geconstateerd. Door deze nare situatie werd de kinderwens van het stel groter en groter. Ze maakte een afspraak bij de fertiliteitsarts en stapte in maart 2015 in de medische molen. Sanne kreeg hormonen die ze dagelijks moest slikken, met deze hormonen zou ze op een natuurlijke manier zwanger kunnen raken. Jammer genoeg kreeg Sanne vervelende bijwerkingen door de medicatie en was ze zichzelf niet meer. Ze voelde zich continu opgejaagd, had opvliegers en ontzettend veel last van stemmingswisselingen. De arts stelde voor om de kuur af te maken en daarna over te stappen op injecties.

De injecties zorgden gelukkig voor minder bijwerkingen, maar waren erg zwaar omdat het stel regelmatig naar het ziekenhuis moest voor onderzoek.

De medische molen waarin je terecht komt als je PCOS hebt is slopend. Na elke kuur moesten we naar het ziekenhuis om het eitje te laten meten, soms was ik er zelfs drie keer per week te vinden. Excuses verzinnen om naar het ziekenhuis te gaan, geheimzinnig doen tegenover onze omgeving, elke dag hormonen in mijn lichaam spuiten en ondertussen raakte iedereen in onze omgeving zwanger. Een kindje krijgen was voor ons geen romantisch proces meer.

Na acht kuren was Sanne nog steeds niet zwanger en besloot het stel informatie te gaan inwinnen over IVF. Toen gebeurde het, na negen loodzware kuren was het stel eindelijk in verwachting van hun eerste kindje! Na een pittige zwangerschap is Sanne in juli bevallen van een ontzettend mooi en gezond meisje.

Met de verhalen van deze ontzettend sterke moeders hopen wij andere (toekomstige) mama’s te kunnen steunen.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram has returned invalid data.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social