In 3 stappen nee leren zeggen

Kim Jacobs - 10/04/2017
nee-leren-zeggen

Vroeger had ik ontzettend veel moeite met nee zeggen omdat ik anderen continu tegemoet wilde komen. Hoewel dit ergens een mooie eigenschap is, kan het ook een enorme valkuil zijn. Ja zeggen tegen iemand anders, betekent soms namelijk nee zeggen tegen jezelf.

Omdat ik geen nee durfde te zeggen, deed ik regelmatig dingen waar ik niet volledig achter stond.

Tegenwoordig durf ik steeds vaker nee te zeggen, hierdoor zit ik beter in mijn vel en voel ik me zelfverzekerder dan ooit. Benieuwd hoe? Vandaag deel ik drie super simpele en voor de hand liggende vragen waardoor ik in drie stappen nee heb leren zeggen.

Nee zeggen in 3 stappen

Voorheen had ik het gevoel dat ik me continu moest verantwoorden voor de beslissingen die ik neem. Maar de grote grap is dat ik niemand een verantwoording schuldig ben, vooral als het gaat om belangrijke keuzes in mijn leven. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om nee te zeggen zonder tekst en uitleg. Natuurlijk kan een korte verklaring soms geen kwaad, maar in de meeste gevallen is een simpele nee ook een antwoord.

Onderstaand heb ik drie vragen op een rijtje gezet die ik mezelf stel:

1. wat wil ik nou écht?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja of nee? Vraag jezelf eens af wat je écht wil. Maakt ja zeggen je gelukkiger, helpt het je verder in het leven en voelt het goed? Dan is ja een goede optie. Krijg je een naar gevoel, twijfel je en maakt het je niet gelukkiger? Dan is nee zeggen een simpele oplossing.

2. wie ben je een verantwoording schuldig?

Word je in sommige situaties gelukkiger van nee zeggen? Dan heb je de eerste stap al gezet. Heb je vervolgens de behoefte om je beslissing te verantwoorden? Stel jezelf dan de vraag aan wie je je eigenlijk moet verantwoorden. Heeft iemand jouw verantwoording écht nodig? Of verantwoord je de gemaakte beslissing stiekem aan jezelf omdat je jezelf ervan probeert te overtuigen dat nee zeggen de beste optie is?

3. moet je je überhaupt verantwoorden?

Kom je tot de conclusie dat iemand jouw verantwoording niet nodig heeft en dat je jezelf probeert te overtuigen? Wees dan kort en bondig en laat die verantwoording (of misschien zelfs verontschuldiging) zitten. Ik wil het niet, ik kan het niet en ik doe het niet –  zijn prima antwoorden.

Nee is ook een antwoord

Sinds ik bovenstaande vragen aan mezelf stel, kan ik veel beter nee zeggen en doe ik veel vaker wat goed voelt. Heb je ook moeite met nee zeggen? Probeer onderstaande vragen dan te stellen als je in een lastige positie zit. Oefening baart kunst 🙂

3 comments

  1. Mooi omschreven en goed dat je nu beter nee kan zeggen! Had hier zelf vroeger ook heel veel last van, maar ik kan nu beter én vaker nee zeggen zonder me schuldig te voelen!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.