11 jaar oud en scoliose

Deborah is 20 jaar en komt uit Voorhout. Toen ze 11 jaar oud was werd er bij haar scoliose ontdekt. Een aandoening waarbij een zijdelingse verkromming van de rug ontstaat waardoor één of twee bochten zich vormen in de wervelkolom in de rug. Na een zware operatie en een lang herstel, werkt ze nu als leidster bij een peuterspeelzaal. Ze is gek op kinderen en krijgt veel energie van haar werk. Verder doet ze graag leuke dingen met vriendinnen zoals shoppen, naar de bioscoop gaan, gezellig lunchen of gewoon lekker ertussenuit naar het bos of het strand. Sporten gaat helaas niet meer door haar rug. Ze heeft negen jaar met veel plezier op twirlen gezeten, maar moest deze passie met pijn in haar hart opgeven. Wat ze af en toe doet zijn baantjes trekken, dit kost veel energie maar is erg goed voor haar spieren.

Hoe ben je erachter gekomen dat je scoliose hebt?

Ik had als kind veel last van mijn stuitje, mijn ouders en ik dachten dat ik een spiertje verrekt zou hebben, maar de pijn bleef erg lang aanhouden. Uiteindelijk zijn we voor de zekerheid toch even langs de huisarts gegaan. Daar kwamen we erachter dat mijn hele rug scheef stond, vanuit daar zijn we doorverwezen naar het ziekenhuis.

Wat gebeurde er in het ziekenhuis?

In het ziekenhuis werden röntgenfoto’s gemaakt. Uit de foto’s bleek dat de bocht 63 graden was, er werd gelijk een meting gedaan voor een brace en ik zou na ongeveer 2 jaar geopereerd kunnen worden omdat ik dan uitgegroeid zou zijn. In het ziekenhuis werden we overspoeld met informatie. Dit alles is als een speer aan ons voorbij gegaan en we bleven met vragen zitten. Daarom is mijn vader na het bezoek tóch weer achter de computer gekropen om informatie te zoeken over scoliose via Google.

Hier was de bocht 68 graden.

Wat vond je vader op Google?

Na een korte zoektocht kwam hij uit bij de Scoliosis Care Clinic in Zwolle. We hebben contact met hen opgenomen en konden er snel terecht voor een intake. Daar werd uitgelegd dat ik door middel van een speciale behandeling met ademhalingsoefeningen en het corrigeren van de rug, de scoliose zelf zou kunnen verminderen. Het nadeel van deze behandeling was dat het niet vergoed werd en dat we allerlei producten moesten aanschaffen voor de oefeningen. Maar zeg nou eerlijk, hoe fijn zou het zijn als er geen operatie nodig zou zijn? We besloten de uitdaging aan te gaan. Na de eerste twee weken van de behandeling moest ik thuis aan de slag gaan met de oefeningen die ik had geleerd. Ik moest maandenlang thuis oefenen. Hiermee was ik vijf dagen per week anderhalf uur per dag zoet, wat onwijs zwaar was.

Heeft de behandeling geholpen?

Na een jaar in behandeling te zijn geweest, kwamen we erachter dat de behandeling toch niet hielp. Omdat ze in de Clinic geen scans konden maken, gingen we naar het ziekenhuis (LUMC leiden). Daar werden wederom röntgenfoto’s gemaakt. De arts had slecht nieuws, de bocht was van 63 graden naar 84 graden gegaan. Ik werd doorgestuurd naar het WKZ in Utrecht, waar ze gespecialiseerd zijn in scoliose-operaties. Ik werd daar op een wachtlijst geplaatst. Tot de operatie moest ik elke maand op controle komen om de groei van de scoliose in de gaten te houden. Tot mijn grote verdriet bleef mijn bocht maar doorgroeien. Het was een progressieve scoliose en uiteindelijk was mijn bocht 92 graden. Toen zei de arts: “Ik ga je met spoed inplannen voor de operatie, anders duurt het te lang en komt je ruggenwervel in de knoop met je organen.”

Hier was de bocht 84 graden

Tijd voor de operatie!

Daar was de grote dag dan eindelijk: 8 november 2013. Een dag die ik nooit meer zal vergeten. Na een operatie van 08.00 uur tot 16.00 uur, lag ik om 20.00 uur weer terug op mijn kamer en was de operatie achter de rug. De operatie was gelukkig helemaal goed gegaan, ze hebben mijn nek tot mijn stuitje vastgezet met twee staven en veel schroeven. Na tien dagen mocht ik eindelijk naar huis en kon het revalideren thuis beginnen. Deze dag staat nog steeds op mijn netvlies gebrand.

Hoe gaat het nu met je?

Nu, zes jaar later, heb ik nog steeds pijn. Na veel onderzoeken zijn we erachter gekomen dat mijn zenuwen niet goed terug aan elkaar gegroeid zijn. Mijn zenuwen liggen door elkaar heen en veroorzaken 24/7 pijn. Ik heb veel pijn bestrijding gehad maar helaas heeft daar niks van geholpen. Ik ben erg moe door de pijn en slik veel medicijnen.

Leef je leven anders?

Ja, scoliose heeft mijn leven veranderd. Ik kan gelukkig veel leuke dingen doen, maar ik zal altijd na moeten denken wat het effect op mijn lichaam is en wat het voor extra last het kan veroorzaken. Desondanks sta ik positief in het leven, ik geniet van de kleine dingen en leef in het nu.

Liefs,

Deborah

1 Comment

 • Astrid
  8 maart 2020 at 08:10 Reageer

  Wat mooi dat hier aandacht aan besteed wordt. Wat een respect voor jou hoe je hiermee om gaat! Als in, dat je toch de mooi momenten blijft zien.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

 • ✔️haar ✔️make-up ✔️humeur. Ik krijg onwijs veel lieve, bezorgde berichtjes van jullie. Om iedereen tegelijk antwoord te geven: ik voel me stukken beter en het gaat hartstikke goed met mijn gezin❤️! Wel is het hier, zoals bij de meesten, vreemd en onwennig. Er komt veel tegelijk op ons bordje. Maar ik geloof dat alles goed komt. Hoe gaat het met jullie? Maar écht?
 • Leven in quarantaine 🤪🤣
 • Ik word héél zen van foto’s van ons interieur maken😌😌. Zouden jullie het leuk vinden om dit soort plaatjes vaker voorbij te zien komen?
•
Mila’s interieur✨
Bed: @stokkebaby 
Kleed: @volero.insta 
Gordijnen: @veneta.com 
Poef & gehaakt kussen: @westwingnl 
Boekenrek: @ikeanederland 
Beer: @prenatal_nl 
Poster: @alboe.nl
Eenhoorn knuffel: @manonmakesit
 • Afgelopen weekend plaatste ik een video die zéér ongebruikelijk is voor mij. Een video waarin ik vertel dat ik er na ruim vijf jaar mee stop. Niet voor altijd, maar ik heb even een break nodig van het vloggen. Gewoon effe geen camera op mijn snufferd en focus op andere zaken. Héérlijk om die bal een keer laag te houden. Maar je begrijpt dat de handjes vanzelf weer gaan jeuken😉.
 • Hoe gaat het met jullie❤️?
 • ✨OPROEPJE✨ Wat zijn het onzekere en vooral spannende tijden. Hard werken voor iedereen uit de cruciale sectoren, enge tijden voor risicogroepen en niet te vergeten mega onzeker voor bedrijven en zzp’ers die nergens op terug kunnen vallen in deze onzekere tijd🤞🏼. Ikzelf ben nu aan het werk en ga vanmiddag gezellig met mijn kleine vriendin spelen. Ik duik dan volledig in haar vrolijke belevingswereld en wil jullie hierin meenemen. Een beetje gezelligheid kunnen we wel gebruiken toch? Mijn vraag aan jullie is dan ook: wat zullen wij vanmiddag gaan doen? Kleien, knutselen, leren, lezen? Wij maken er een gezellige video over, niet om de situatie te negeren, maar om even ergens anders aan te denken❤️.
 • Ik weet het, angst is een slechte raadgever. Maar ik vrees dat Nederland afgelopen tijd te laks is geweest m.b.t. de situatie en dat we richting een hoop ellende gaan. Wij (Mila en ik) zijn/blijven komende weken thuis, Roy kan niet anders vanwege zijn werk. Ik hoop dat jullie de ernst van de zaak inmiddels ook inzien en dat de mensen die thuis kunnen blijven, veilig thuis blijven! Als ik in mijn regio kijk, wordt het steeds duidelijker dat iedereen getroffen kan worden, dus pas goed op elkaar, allemaal!✨
 • Wie had een jaar geleden nou verwacht dat wij naar dit prachtige huis zouden kunnen verhuizen? Wij in ieder geval niet! Tot ons gesprek met de bank hadden wij geen idee dat verhuizen naar een groter huis met kantoor onder eigen dak mogelijk was. Nu, een jaar later, kijken we terug op een bewogen jaar met een verhuizing en een verbouwing. Hoewel we geen gereedschap en kwast meer kunnen zien, is er nog genoeg te doen🙈! Maar alles komt wanneer het komt (en wanneer we budget hebben😉).
•
Droom jij of dromen jullie ook van het kopen van een (ander) huis? Ga dan eens het gesprek aan met een hypotheekadviseur van SNS. Samen kijk je naar je wensen, kansen en mogelijkheden voor nu en/of voor later. Het eerste oriëntatiegesprek kost je niets en de adviseur kan veel opties bieden omdat SNS met meerdere hypotheekaanbieders (met elk hun eigen rentes en voorwaarden) werkt. Eén ding is zeker: je weet pas wat mogelijk is als je het uitzoekt!
•
#snshypotheken #alboepartner
 • Wow, wat ben ik inspiratieloos op dit moment🤭. Ik ben zo slap als een vaatdoek en mijn brein lijkt maar voor de helft te functioneren. Een typisch ‘bijna-voorjaar-dingetje’ van mij. Kortom: een saaie bedoeling🤣. Herkent iemand deze futloosheid tegen het einde van de winter?

ALBOE op Facebook

ALBOE op social