10 typische moeders: welke ben jij?

We kennen ze allemaal, de herkenbare type moeders: chaotische moeder, weet-alles-beter moeder, Insta moeder en de fitte moeder. Hoewel ik erin geloof dat we elkaar juist aanvullen en elk type moeder haar kwaliteiten heeft, vind ik het soms heeeeeerlijk om te gniffelen over de typische moeders die in het dagelijks leven voorbij komen. In deze blog beschrijf ik tien typetjes én deel ik een leuke quiz waarmee je kunt checken op welke mamablogger jij het meeste lijkt!

10 typische moeders

1. De chaotische moeder

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik mezelf enorm herken in dit type moeder. Mijn intenties wat planning en structuur betreft zijn goed, de uitvoerig iets minder. Twee verschillende sokken, slapen en leven in pyjama (of iets wat erop lijkt), te laat vertrekken, schoenen, jassen en tassen kwijtraken, kind omkopen met filmpjes en lekkers om op tijd te komen, verwilderde kapsels (kind én moeder) en heen en weer naar de supermarkt racen voor boodschappen. Nogmaals, ik doe mijn best. Maar chaos lijkt mij altijd te volgen.

2. De mijn-kind-kan-alles moeder

Op een of andere manier zien deze moeders elk gesprek als aanleiding om over hun fantastische kinderen te praten. Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk kan je als moeder trots en dol zijn op je kind. Maar om elk mogelijk moment aan te grijpen om non-stop te ratelen over de successen van je kroost. Sorry, dat gaat mij te ver. Je kunt deze moeders herkennen aan hun drang om te overtreffen en aan het veelvoudig gebruik van het woord ‘ook’. Loopt mijn kind met 12 maanden, dan is die van haar sneller. Waren Mila’s haren lang tijdens de geboorde, dan waren die van hem langer. Kan mijn kind tot vier tellen, dan is haar kind nu al een rekenwonder.

3. De weet-alles-beter moeder

Soms wil je als moeder gewoon even je ei kwijt. Een luisterend oor. Even je gal spugen. Met name over zaken in het moederschap waar je nog wat onzeker over bent. Sommige moeders zijn enorm empatisch, voelen aan dat het om een kwetsbaar onderwerp gaat en zullen subtiel wat tips geven. Andere – in dit geval de weet-alles-beter – moeders zullen zich niet inhouden. Nee, nee, nee. Deze moeders hebben alles al gelezen, meegemaakt en gezien. Waar andere moeders een meelevende glimlach geven wanneer je met je peuter in strijd bent, zullen zij je even vertellen hoe het moet.

4. De fitte moeder

Hoewel ik zou willen dat ik iets meer gedreven was om bij deze groep te horen, kijk ik soms mijn ogen uit. Sommige mama’s werken zich meteen na de bevalling in het zweet om een wasbordje te krijgen en plaatsen non-stop foto’s van hun transformatie van hoogzwanger naar afgetraind binnen een paar weken. Fitnessoefeningen met de kids, yoga in de woonkamer en een discipline waar je u tegen zegt. Ik heb heel veel bewondering voor deze mama’s, maar mij niet gezien.

5. De hippie moeder

Deze moeder is lekker duurzaam bezig, eet vegan met het hele gezin, gebruikt producten zonder chemische zooi en houdt van biologisch. Waar ze vroeger een geitenwollensok werd genoemd, is ze tegenwoordig juist helemaal hip. Hoewel ik mezelf niet helemaal in deze groep zou plaatsen, moet ik eerlijk bekennen dat ik steeds meer oppik van de hippie moeder. Een beetje voor onze aarde zorgen is immers niet verkeerd ?

6. De carrière moeder

Hoewel deze moeder zielsveel van haar kinderen houdt, blijft ze streven naar een topcarrière en steekt ze hier veel tijd in. Ze rijdt een dikke bak, is altijd tot in de puntjes verzorgd, maakt veelvuldig gebruik van kinderopvang en op een of andere manier zijn andere moeders altijd een beetje geïntimideerd wanneer zij het schoolplein op loopt.

7. De Insta moeder

Deze moeder kan geen genoeg van haar kinderen krijgen. Ze vindt het heerlijk om haar kroost te fotograferen en herkent overal en nergens insta-waardige hoekjes. Deze mama’s krijgen regelmatig leuke kleertjes en spulletjes opgestuurd om te fotograferen. Door hun mega actieve bestaan op social media hebben ze vaak veel volgers en kunnen ze prachtige foto’s maken. Ze zouden er makkelijk een leuk zakcentje mee kunnen verdienen, maar onderschatten soms hun eigen talent ?

8. De structuur moeder

Ze is het tegenovergestelde van de chaotische moeder. Alle sokken zijn netjes gesorteerd, de kasten zijn opgeruimd, de boodschappen zijn in huis, de luiertas is gevuld en ze is liever te vroeg dan te laat. Van onverwachte verrassingen wordt deze supermoeder iets minder vrolijk. Wanneer haar planning en structuur door de war gaan, kan ook haar koppie op hol slaan.

9. De avontuurlijke moeder

Gaan met die banaan! Deze moeder hoeft niet lang na te denken als het om avonturen met haar kinderen gaat. Uitstapjes, een hapje eten, weekendje weg, belangrijke afspraken of wat dan ook. Ze neemt haar kinderen overal mee naartoe en ziet wel hoe het loopt. Dutjes kunnen overal gedaan worden en snacks zijn altijd bij de hand.

10. De overbezorgde moeder

Zoals alle bovenstaande moeders is deze moeder dol op haar kinderen. Echter gaat deze moeder een stapje verder. Van spontane avonturen krijgt ze jeuk. Ze wil ervoor waken dat haar kroost voldoende rust, ritme en regelmaat heeft. Voldoende slaap en gezonde voeding zijn helemaal haar ding. En als de kleine ziek is, dan is de dokter meteen op de hoogte!

Herken je jezelf in één of misschien meerdere type moeders? Ikzelf ben naast een vleugje chaotisch en hippie vooral heel avontuurlijk. Vanaf dag één heb ik Mila overal en nergens mee naartoe genomen. Met wat snacks op zak, schone luiers, vochtige doekjes en een schone broek komt het altijd goed!

Torens bouwen met toetjes op mama’s werk, moet kunnen toch ?

Wat voor type moeder ben jij? Doe de test!

Nu is het tijd voor het allerleukste deel! In samenwerking met Nestlé en mijn lieve collega’s Sanne van La Vie Sanne en Kelly Caresse hebben we een quiz samengesteld waarmee je kunt checken wat voor type moeder je bent. Ben je Kelly, Sanne of Kim? Ik ben super benieuwd! En wat extra leuk is, je maakt ook nog eens kans op één van de vele te gekke prijzen:

  • 10 x Snoozebaby slaapzakje t.w.v. €34,95
  • 10 x Nestlé babyvoeding pakket (vanaf 6 maanden) t.w.v. €30,-
  • 10 x Snoozebaby Comfort Toy t.w.v. €12,95

Meedoen kan via deze link.

*deze blog is in samenwerking met Nestlé tot stand gekomen. Lijkt het je leuk om producten van Nestlé te proberen? Via deze link kun je PyjamaPapjes en NaturNes toetjes shoppen voor €1 euro en het AvondPapje gratis proberen.

Leave a Reply

ALBOE is het online platform over het échte leven als mama. Met onze blogs, social media posts en video’s willen we vrouwen inspireren en vooral amuseren. We delen wekelijks onze reis door het leven als mama, maar ook alledaagse zaken zoals voeding, interieur, mode, reizen en onze avonturen achter de schermen van ALBOE. We maken graag pittige en herkenbare onderwerpen bespreekbaar, vinden het heerlijk om taboes te doorbreken en zijn vooral lekker onszelf. Kortom: op ALBOE vind je A Little Bit Of Everything!

Kim op Instagram

Instagram did not return a 200.

ALBOE op Facebook

ALBOE op social