Zware dip tijdens de zwangerschap

Kim Jacobs - 17/05/2017
30-weken-zwanger-buik-1

Lang heb ik getwijfeld om over dit onderwerp te schrijven. Niet omdat ik mijn verhaal niet met jullie wil delen, maar omdat praten over emotionele problemen op een of andere manier als een taboe voelt. Na ruim een jaar dubben, heb ik toch besloten om mijn verhaal te vertellen. Een verhaal over de zware dip die ik had tijdens de zwangerschap, een dip die ervoor heeft gezorgd dat mijn eerste zwangerschap niet zo rooskleurig was als gehoopt.

Hoe het allemaal begon

Eind november 2015 kwamen mijn vriend en ik erachter dat ik zwanger was. We waren dolblij dat we onze droom al binnen zes maanden in vervulling zagen komen. Hoewel ik super gelukkig was, voelde ik vanaf het begin al een bepaalde negativiteit rondom de zwangerschap. Een vaag gevoel dat ik het beste kan omschrijven als een combinatie van angst en paniek. Paniek voor wat de toekomst ons zou brengen en angst dat we alles niet op een rijtje zouden hebben voor de komst van onze baby.

Enkele weken later – toen ik twaalf weken zwanger was en mijn zwangerschap bekend heb gemaakt bij mijn werkgever – werd het negatieve voorgevoel dat ik had sterker en sterker. Ondanks dat de meeste collega’s hartstikke enthousiast reageerden, kreeg ik een aantal reacties waar ik enorm verdrietig van werd. Het zal uiteraard met de zwangerschapshormonen te maken hebben gehad. Maar man man man, wat is het vervelend als mensen vragen of een zwangerschap gepland is. Vanaf dat moment werd de sfeer rondom mij en de zwangerschap steeds grimmiger.

Tijdens de zeventiende week van de zwangerschap werd mijn negatieve voorgevoel bevestigd. Ik kreeg te horen dat mijn contract niet verlengd zou worden en dat ik vanaf de vijfentwintigste week van de zwangerschap uit dienst zou zijn. De grond zakte letterlijk onder mijn voeten vandaan toen ik dit nieuws te horen kreeg. Als de dag van gisteren herinner ik me dat ik sterk probeerde te blijven, maar dat de tranen eindeloos over mijn wangen stroomden. Ik voelde me afgewezen, gekwetst en vertrok als een zielig hoopje mens naar huis.

15-weken-zwanger-buik-kim-jacobs

Zeventien weken zwanger. Met een lach en vooral veel tranen.

Dip tijdens de zwangerschap

Ondanks dat de nuchtere vrouw in mij zich realiseerde dat er simpelweg geen ruimte was voor een zwangerschap binnen mijn functie, werd de situatie voor mij als zwangere vrouw steeds pijnlijker. Ik voelde me gediscrimineerd en afgewezen omdat ik een vrouw ben met een kinderwens. Daarnaast begon ik steeds meer aan mezelf te twijfelen. Doe ik mijn werk goed genoeg? Ben ik een goede werknemer? En kan ik mijn gezin straks onderhouden? Deze en veel meer vragen spookten elke minuut van de dag door mijn hoofd. Hierdoor was er geen ruimte voor de zwangerschap en heb ik een groot deel van deze mooie periode als zeer verdrietig ervaren. Sterker nog. Wekenlang was ik niet in staat om een normaal gesprek te voeren, fatsoenlijk te eten en normale dagelijkse dingen te doen. Terugkijkend op deze periode kan ik haast niet geloven dat het mogelijk is om zo diep in een negatieve spiraal te zitten.

Hulp zoeken

Ongeveer vier weken na het vervelende nieuws was mijn bloeddruk dermate gestegen dat de verloskundigen zich zorgen begonnen te maken over mijn gezondheid. Ik werd door hen doorverwezen naar de huisarts die mij direct doorstuurde naar de praktijkondersteuner. En werkelijk waar, wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet! Eerst was ik bang dat ik te maken zou krijgen met een zweverig type, maar niets bleek minder waar. De praktijkondersteuner was een super relaxte vrouw die mij ontzettend goed heeft geholpen. Door haar ondersteuning heb ik de kracht gevonden om de situatie te accepteren en heb ik een enorme boost zelfvertrouwen gekregen. Ik vind het tot op de dag van vandaag super interessant dat ik mezelf terug heb gevonden door haar energie en methodes.

28-weken-zwanger-buik-kim-jacobs

Achtentwintig weken zwanger. Ronder en gelukkiger.

Komt het door de hormonen?

Terugkijkend op de gehele situatie is het einde van mijn contract mijn grootste geluk geweest. Zonder dit eind had ik never nooit de stap gezet om voor mezelf te beginnen en had ik nog steeds eindeloos mijn best moeten doen om ‘part of the team’ te worden. Want ja, nu het verdriet verdwenen is realiseer ik me dat ik niet op mijn plek zat en dat ik veel meer in mijn mars heb dan wellicht vermoed werd.

Maar waarom was het dan zo verdomde moeilijk om dit in te zien tijdens de zwangerschap? Waren het de zwangerschapshormonen, zat ik er doorheen of ben ik stiekem een lichtgeraakt type? Ik zal het antwoord wellicht nooit met jullie kunnen delen, maar wat ik wel kan vertellen is dat de dip die ik had tijdens de zwangerschap eindeloos zwaar was.

Gelukkig komt er na regen altijd zonneschijn 🙂

twijfels tijdens de zwangerschap

13 comments

 1. Wat ontzettend knap dat je dit deelt! Open zijn over dit soort gevoelens is altijd moeilijk, want er heerst vaak nog een taboe op. Des te knapper dat je het gewoon doet. Fijn dat je nu je draai hebt gevonden.

 2. Heftig! Goed dat je hulp hebt gezocht bij de praktijkondersteuner. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is erg gevaarlijk! Ik heb ook veel gezeik gehad met mijn werk, had last van paniekaanvallen en uiteindelijk kreeg mijn vriend een ongeluk. Door al deze stress ben ik 2 maanden te vroeg bevallen. Ik druk nu iedereen op het hart heeeeeel goed voor zichzelf en haar kindje te zorgen!

 3. Respect!
  Soms moet er behoorlijk wat tegenzitten wil je een nieuwe weg inslaan in je leven! Je hebt de beste keuze ooit gemaakt! Werken hoort bij het leven, maar plezier ook, en volgensmij heb jij op dit moment een fantastische baan!
  Na regen komt zonneschijn!

 4. Heel moedig dat je dit deelt. Niets om je voor te schamen. Het wordt tijd dat dit soort dingen geen taboe meer zijn en ik denk dat je hiermee een stap in de goede richting hebt gezet door er open over te zijn.

 5. Wat goed dat je dit schrijft en wat fijn dat het nu zo goed gaat!. Dit soort situaties gebeuren vaker dan iedereen altijd maar denkt. Vlak voor het einde van mijn contract kreeg ook ik te horen dat verlenging er niet in zat. Ik was toen 21 weken zwanger en ineens zou ik binnen 10 dagen werkloos zijn. Veel negativiteit en scheldwoorden kwamen mijn kant op vanuit de werkgever. Ook ik kwam in een flinke dip en van mijn zelfvertrouwen was weinig meer over.

  Uiteindelijk heb ik doordat ik in de WW kwam wel meer tijd gehad om van mijn zoontje te kunnen genieten en ben ik inmiddels weer werkzaam. Toch zal ik die nare emotionele periode niet gauw vergeten. Het heeft toch een stempel gedrukt op mijn zwangerschap.

 6. bekend verhaal dit.
  niet bij iedereen gaat dat zo snel over ik ben na de bevalling nog er niet aan toe om te solliciteren.
  mischien omdat ik bang ben dat ik afgewezen word omdat ik jong ben (18).

 7. Tijdens het volgen van jouw zwangerschapsvlogs liet jij al doorschemeren dat het niet zo goed ging met je en dat jij je baan tijdens de zwangerschap was verloren. Nadat jij dit had geaccepteerd en vol goede moed begon aan je avontuur Alboe.nl heb ik vaak zat gedacht wat zal jouw oude werkgever spijt hebben gehad. Wat heb jij een talent, doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Kim, dit is achteraf gezien gewoon nodig geweest om inderdaad te laten zien dat jij veel meer kunt! Je mag trots zijn op jezelf! Wat jij het afgelopen jaar hebt neergezet is buitengewoon.

 8. Hopelijk hebben de mensen die jou destijds ( misschien onbedoeld ) gekwetst hebben meegekregen hoe een succesvolle mamablogger en vlogger je nu bent. Ik denk dat je echt een voorbeeld bent voor veel andere (jonge) moeders.

  Je bent een super lieve en leuke mama voor Mila & ondernemer tegelijk! Het is heel duidelijk dat jij absoluut geschikt bent en klaar was voor het moederschap!!

 9. Ik herken heel die situatie! Voor mijn zwangerschap had ik twee baantjes en opeens werden by allebei mijn contracten niet verlengt. Zit je dan -vier maanden voor de bevalling- zonder werk thuis. Nu na de bevalling werk ik weer maar niet veel, en dat vind ik eigenlijk niet eens zo erg wat des te meer kan ik genieten van mijn kleine wonder! Geniet van kleine Mila! Ze gaat zo snel!

 10. Kim, je bent een topper!!

  Ik kan me enigszins voorstellen hoe het is om zo in de put te zitten, maar precies wat je zegt. Hierdoor heb je de mega stoere stap durven zetten om voor jezelf te beginnen en daardoor sta je waar je nu staat!!

  Een waanzinnig mooie en lieve dochter en vriend en een top bedrijf! (Ilonka niet te vergeten als super vriendin)
  Drie (vier dus eigenlijk) dingen waar je je met heel je ziel en zaligheid in kan storten en dat ook zeker uit terug krijgt
  ❤️❤️❤️

  Ga zo door! Liefs

 11. Hee Kim! Super dat je je verhaal durf te delen!

  Ik zit totaal in het zelfde schuitje als dat jij heb gezeten. Blijheid dat word verstoord door de rotte reacties, Was het gepland, hoe ga je het dan doen zus en hoe ga je dat regelen blabla.. Ook het einde van het contract en de angst voor de financiele veranderingen speelt bij mij.

  Ik werk al een tijdje deels voor mijzelf en voel nu veel sterker de drang om dat door te zetten, door de rede die jij ook verteld,, er zit meer in dan vechten om een onderdeel te zijn van hun!

  Ik heb super veel waardering voor je en het is je gelukt!! Nu ik nog.. Doorzetters worden beloond, daar geloof ik in!!

 12. wat ontzettend knap dat je je verhaal durf te delen, en inderdaad na regen komt zonneschijn, al lijkt het tijdens die dip niet zo op. ik herken een heleboel dingen en ik heb daar de durf niet voor. en wat ik zo knap en bijzonder vind is je positiviteit tijdens je vlogs. daar heb ik super veel respect voor. ik heb een heleboel dingen al van jou gejat (in positieve zin)

Leave a comment