Voorbereidingen: op vakantie met een baby

Kim Jacobs - 14/04/2017
eerste-vakantie-baby-zon

De eerste keer op vakantie met een baby is super spannend en vergt voorbereiding. Er zijn veel dingen waar we rekening mee moeten houden. Wat hebben we bijvoorbeeld nodig voor onderweg? Hoe zal de reis verlopen? Welke belangrijke babyspullen mogen niet ontbreken? En welke babyvoeding gaan we onze dochter geven in het buitenland? Deze en vele andere vragen behandel ik in deze blog.

Voor vertrek

Laten we beginnen bij het begin. Als je met een baby op vakantie wil, heb je tegenwoordig een id-kaart of paspoort nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Ga je daarnaast – net als ik – zonder partner op vakantie? Vul dan het formulier ‘Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland‘ in. Best absurd om dit als moeder van je bloedeigen kind te moeten doen, maar het is voor de veiligheid. Tot slot heb ik een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) aangevraagd voor onze dochter zodat ik kan aantonen dat ik Mila’s moeder ben. Dit document is niet verplicht, maar de rijksoverheid geeft het advies om het wel aan te vragen (ook als je op vakantie gaat met je partner). Het document kan vooral belangrijk zijn als je naar landen op vakantie gaat waar strenge grenscontroles zijn. Je moet wat (papierwerk) over hebben voor een vakantie 😉

eerste-vakantie-baby

Vakantiebestemming

De bestemming van Mila’s eerste vakantie is Aparthotel Estival Park in La Pineda (Spanje). Een kindvriendelijk viersterren park aan het strand met zwembaden, heerlijk eten en leuke animatie. Het is voor ons een bekend adres, dit zorgt voor een fijn en vertrouwd gevoel.

vakantie-baby

Wat de accommodatie betreft is het belangrijk om te weten of er een babybedje aanwezig is. Dit is in Estival Park het geval. Wat ik zelf meeneem is de honingraat laag van het aerosleep matras en een hoeslaken met gaatjes. Aangezien Mila altijd op haar buik slaapt, vind ik dit wel zo veilig.

De reis

We zullen deze keer reizen met Solmar. Een organisatie van Nederlandse bodem die vooral bekend staat om haar busreizen, maar ook vliegvakanties en rondreizen aanbiedt. In het verleden ben ik meerdere keren met Solmar en haar luxe touringcars naar Spanje geweest, het was elke keer tot in de puntjes verzorgd. En als ik heel eerlijk moet zijn, vind ik met een bus of auto reizen veel prettiger dan met het vliegtuig. Gelukkig houdt Mila ook van autorijden en kan ze zeer goed tegen lange ritten. Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk gaat!

busreis-vakantie-baby

Voor de busreis hebben we – net als in de auto – onze Maxi-Cosi nodig. De stoelen hebben tweepuntsgordels die we kunnen gebruiken om de autostoel vast te zetten. Verder is er een magnetron aanwezig die gebruikt kan worden voor het opwarmen van babyhapjes en uiteraard gekookt water voor het mixen van flesvoeding. Daarnaast maken de bussen elke drie tot drieënhalf uur een tussenstop op een locatie waar we onze baby kunnen verschonen. En tot slot zijn er tegenwoordig stopcontacten aanwezig in de luxe bussen. Hoe handig voor bijvoorbeeld een flessenwarmer, je laptop of telefoon!?

Babyspullen die noodzakelijk zijn tijdens de reis:

 • Luiers
 • Vochtige doekjes
 • Babyhapjes
 • Flesvoeding
 • Flesje
 • Schone kleertjes
 • Hydrofieldoeken

Bescherming tegen de zon

Baby’s en zon zijn over het algemeen geen goede combinatie. Het is dan ook erg belangrijk om als ouder extra bescherming te bieden. Voor onze allereerste zonvakantie heb ik op advies van een mama zonnebrandcrème van P20 aangeschaft, ik heb gekozen voor factor 50. Ook neem ik een badpak met uv-bescherming mee en een hoedje.

eerste-vakantie-baby-zon

eerste-vakantie-baby-zonnebrand

eerste-vakantie-baby-hoedje

Hoewel deze voorzorgsmaatregelen goed zijn, gaat er niets boven schaduw! Het advies is dan ook om een baby zoveel mogelijk in de schaduw te houden.

Babyvoeding

Mila is negen maanden oud als we op vakantie gaan en is dan nog niet klaar voor het eten dat in het hotel wordt geserveerd. Omdat ik ook tijdens de vakantie verse hapjes wil aanbieden, heb ik daarom besloten om mijn Philips Avent mee te nemen.

vakantie-baby-hapjes

Pal naast Estival Park bevindt zich een supermarkt waar verse groenten en fruit worden verkocht. Een vers hapje is dus zo gemaakt. Kwestie van stomen, malen en klaar! Daarnaast nemen we flesvoeding uit Nederland mee.

Logistiek

Speciaal voor onze allereerste zonvakantie hebben we een buggy van Easywalker gekregen om te testen. Het is een verstelbare, lichtgewicht buggy van 6,5 kilo die geschikt is vanaf de geboorte. Daarnaast neem ik uiteraard mijn draagzak van Tula mee. Er gaat niets boven de draagzak!

eerste-keer-vakantie-met-baby

Over twee weken laat ik tot in de detail zien wat we meenemen op vakantie met een baby en deel ik een handige checklist.

6 comments

  1. Op het BRP staat beschreven wie de ouders van onze Mila zijn. Voor de veiligheid (m.b.t. kinderontvoering) is dit het bewijs dat ik (of als we samen op vakantie gaan ‘wij’) de ouders van Mila zijn. Het document is niet verplicht, maar de rijksoverheid geeft het advies om het wel aan te vragen. Vooral als je naar landen op vakantie gaat waar strenge grenscontroles zijn.

 1. Ik ben echt benieuwd hoe je het gaat ervaren en zeker Mila. Ik hoop heel erg dat het goed gaat. Kan mij namelijk goed voorstellen dat zo’n kleintje op gegeven moment lekker wil spelen op een kleedje of lekker wil liggen in bed.

  Snap je opmerking van vliegen, maar voordeel daarvan is dat je binnen 3 uur in Spanje bent en nu Mila meer dan 24 uur laat reizen. Houdt je ons op de hoogte hoe gaat gaat? Ben erg benieuwd naar jullie ervaring straks. Ook voor ons voor de zomervakantie :). Mss heb je daarna tips…

 2. Hey hoi,

  Binnen kort ga ik ook op vakantie met mij kleine, en heb nog een buggy nodig, maar kan dat gewoon een buggy testen en meenemen op vakantie? Huur je die dan ofzo… want wij hebben zelf een hele mooi wagen dus die buggy gaan we niet nog een keer gebruiken… maar een lenen of huren lijkt mij wel handig!

Leave a comment