Ervaringen met onze gastouder

Kim Jacobs - 05/04/2017
gastouder-ervaring-alboe-kim

Begin januari schreef ik een artikel over Mila’s eerste dag bij de gastouder. In de blog vertel ik dat afscheid nemen makkelijker was dan verwacht en dat Mila en mama beiden een fijne dag hebben gehad. Inmiddels gaat onze dochter al ruim drie maanden elke donderdag naar de gastouder en vind ik het een mooi moment om mijn ervaringen met jullie te delen.

Ervaringen met onze gastouder

Hoe gaat het met Mila?

Laten we beginnen met de belangrijkste persoon in dit verhaal: onze dochter Mila. Hoewel Mila nog niet kan praten, is het overduidelijk dat ze het ontzettend naar haar zin heeft bij de gastouder. Ze heeft er nooit moeite mee als ik vertrek omdat ze bij binnenkomst meteen haar handen vol heeft aan de kindjes en al het speelgoed. Daarnaast is ze altijd uitgerust en voldaan als ze thuis komt. Een overprikkelde baby, nee daar hebben wij geen last van.

mila-gastouder-ervaring

Hoe gaat het met de andere kindjes?

Op donderdag heeft onze gastouder een groot gezelschap met overwegend meisjes. De twee oudste meiden zijn drie en bijna drie jaar oud, de middelste meid is anderhalf en de jongste kindjes zijn Aiden en onze Mila van acht maanden oud. Het is erg leuk om te zien hoe dol de oudste meiden op Mila zijn. Als we in de vroege ochtend aanbellen worden ze al hyper enthousiast en roepen ze met hun schattige stemmetjes: “Mila is er!“. Ook Mila is niet bepaald verlegen en zoekt volop contact met de kindjes.

gastouder-alboe-ervaring

mila-gastouder-1

gastouder-mila-2

Hoe gaat het met mama?

Ik vind het geweldig dat ik elke donderdag mijn handen vrij heb en gebruik de kostbare tijd dan ook optimaal voor het schrijven van blogs en editen van video’s. Ik heb nog steeds geen moeite met het loslaten van Mila. Deels omdat ik weet dat ze het naar haar zin heeft en deels omdat ik onze gastouder en haar omgeving goed ken.

Voor- en nadelen van een gastouder

Vorig jaar – toen ik voor de keuze stond: gastouder of kinderdagverblijf – heb ik een aantal voordelen en nadelen van beide opties op een rijtje gezet. De enige nadelen die in mijn ogen bij een gastouder hoorden waren:

  • Als gastouder op vakantie is, is er geen vervangend personeel
  • Als gastouder ziek is, is er geen vervangend personeel

Deze nadelen kan ik inmiddels van tafel vegen. Onze gastouder biedt namelijk de optie om haar collega gastouder (die in dezelfde straat woont!) in te zetten bij afwezigheid. Hoe ideaal!?

De grootste voordelen die ik eind vorig jaar heb geformuleerd voor een gastouder waren:

  • Kleinschalig/huiselijk gevoel
  • Kindje leert omgaan met andere/meerdere kindjes
  • Kindje leert omgaan met een ‘vreemde’ omgeving

Nu – drie maanden later – kan ik zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik voor een gastouder heb gekozen en dat de voordelen die ik voor ogen had inderdaad waarheid zijn gebleken.

gastouder-ervaring-2

Welke vorm van kinderopvang hebben jullie gekozen?

2 comments

  1. Wat leuk om te lezen zeg! Ik ben zelf ook gastouder maar ik ga naar het huis van de kindjes zelf. Dit heeft ook veel voor- (maar ook na-)delen! Leuk dat ze het zo naar haar zin heeft en jullie niet voor een kdv hebben gekozen!

  2. Fijn artikel!
    Hier gaat ons dochtertje straks naar het kinderdagverblijf om de hoek. Deze zit direct aan de basisschool vast waar ze straks naartoe zal gaan en haar achterneefje en achternichtje zitten ook bij deze kinderopvang en basisschool.

Leave a comment